Koliko kalorija ima mandarina, limun, naranča, klementine? Da li mandarine debljaju?

Kalorije mandarine, limun, naranča, klementine

Koliko kalorija ima mandarina, limun, naranča, klementine? Da li mandarine debljaju?

Mandarina, klementina, naranča, limun… sve to voće se često konzumira, te ima brojne zdravstvene prednosti. Bogato je vitaminima, mogu utjecati i na mršavljenje, povećavaju sitost, a posebno su popularni zbog količine vitamina C koji sadrže. No, koliko ono ima kalorija? Općenito gledano na 100 grama ili jedna voćka imaju relativno malo kalorija. Kalorije se kreću od 29 do 72 kalorije na 100 grama, što ih čini nisko kaloričnim namirnicama.

Mandarina kalorije

Mandarina sadrži 53 do 72 kalorije na 100 grama ovisno o vrsti i slatkoći. U prosjeku mandarina bez kore ima 62 kalorije na 100 grama.

Mandarina ima 62 kalorije na 100 grama ( jestivi dio, bez kore)

S tim da se računa jestivi dio, dakle bez kore. Ne treba ih vagati s korom, nego bez kore.

Jedna mandarina ima oko 80% jestivog dijela, od ukupno gledano cijele mandarine. Ako je važete s korom, ili uzimate u obzir kupovnu količinu tada računajte da mandarine s korom u prosjeku imaju 42-58 kalorija.

Mandarina s korom na 100 grama ima 50 kalorija.

Jedna mandarina srednje veličine s korom ima 80 grama te sadrži 40 kalorija.

Mandarine imaju nešto više kalorija od naranči, budući da sadrže više šećera.

Kombinacija vitamina koje se nalaze u mandarini i minerala, te topivih vlakana i ostalih korisnih sastojaka čine ih jako dobrim voćem. Bogate su vitaminom C i antioksidansima.

Recepti za domaće marmelade od mandarina: Marmelada od mandarina s limunom, Marmelada od jabuka i mandarina, Marmelada od mandarina

Da li mandarine debljaju?

Mandarine su ukusno voće kojeg je lako pojesti puno. S njima se lako pretjera, stoga nije čudno da ih se ponekad gleda i u kontekstu da debljaju.

Mandarine u osnovi nemaju puno kalorija, bogate su vlaknima i vodom. Prosječna mandarina težine 80 grama ima 40 kalorija. No, ako se konzumira 10 mandarina, tada se količina kalorija penje na 400 kalorija. Konzumiranjem kile mandarina dođe se do 500 kalorija.

Jedan kilogram mandarina ima 500 kalorija.

No, kada se umjereno konzumiraju mandarine prema nekim istraživanjima mogu pomoći u mršavljenju budući da utječu na osjećaj sitosti.

Naranče kalorije

Agrumi svoje najbolje pokazuju kada se jedu kao cjelovite voćke, pa tako i naranče, iako se upravo naranče vrlo često konzumiraju kao sok od iscijeđena naranče. Naranča je bogata vitaminom C, vitaminom A, B vitaminima… S obzirom na količinu vlakana u narančama one su zasitnije od mnogih peciva, no to ne vrijedi za sok od naranči.

Naranča ima 34 kalorije na 100 grama.

Prosječna naranča ima 120 grama, što znači da će ona imati 40 kalorija.

Jedna naranča ima 40 kalorija.

Sok od cijeđene naranče kalorije

Sok od naranče ima manje kvalitetnih sastojaka od cjelovite naranče, ali je i dalje odličan izbor. Kako biste iz soka od naranče dobili ono najbolje što se može, tada ga je najbolje pripremiti kod kuće, odnosno svježe iscijediti naranču. Tako ćete biti sigurni u sastav soka.

Kada se radi o kupovnim sokovima, bolji izbor su oni koji sadrže veći postotak pravog soka, a što manje aditiva.

Sok od cijeđene naranče ima 47 kalorija na 100 ml.

Sok od cijeđene naranče ima 47 kalorija na 100 ml, odnosno čaša soka od 250 ml ima 117 kalorija. To vrijedi ukoliko se ne dodaju šećer ili med.

Čaša soka od cijeđene naranče ima 117 kalorija (250 ml soka od naranče).

Klementina kalorije

Klementine su bogate vitaminom C, ali i kalijem te ima nizak udio natrija što ih čine pogodnim voćem za osobe koje imaju povišen krvni tlak.

Klementina ima 37 kalorija na 100 grama.

Limun kalorije

Limun sadrži veće količine vitamina C te se često spominje upravo iz tog razloga. Osim što djeluje kao poticaj imunitetu, vitamin C pomaže i boljoj apsorpciji željeza.

Limun ima 29 kalorija na 100 grama.

Vezano: Limun i med za mršavljenje bez dijete – Prirodni lijek

Kada se mandarine usporede s limunom, mandarine imaju i više kalorija od limuna, ali je vrlo teško konzumirati istu količinu limuna i mandarina, stoga se upravo one češće spominju u kontekstu debljanja nego na primjer limun.

Vezano: