19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

MANDARINA kalorije – Koliko mandarina dnevno? Debljaju li mandarine?

Mandarina, klementina, naranča, limun... sve to voće se često konzumira, te ima brojne zdravstvene prednosti. Bogato je vitaminima, mogu utjecati i na mršavljenje, povećavaju sitost, a posebno su popularni zbog količine vitamina C koji sadrže. No, koliko ono ima kalorija? Općenito gledano na 100 grama ili jedna voćka imaju relativno malo kalorija. Kalorije se kreću od...

Koliko kalorija ima mandarina, limun, naranča, klementine? Da li mandarine debljaju?

Mandarina, klementina, naranča, limun… sve to voće se često konzumira, te ima brojne zdravstvene prednosti. Bogato je vitaminima, mogu utjecati i na mršavljenje, povećavaju sitost, a posebno su popularni zbog količine vitamina C koji sadrže. No, koliko ono ima kalorija? Općenito gledano na 100 grama ili jedna voćka imaju relativno malo kalorija. Kalorije se kreću od 29 do 72 kalorije na 100 grama, što ih čini nisko kaloričnim namirnicama.

Mandarina kalorije

Mandarina sadrži 53 do 72 kalorije na 100 grama ovisno o vrsti i slatkoći. U prosjeku mandarina bez kore ima 62 kalorije na 100 grama.

Mandarina ima 62 kalorije na 100 grama (jestivi dio, bez kore)

S tim da se računa jestivi dio, dakle bez kore. Ne treba ih vagati s korom, nego bez kore.

Jedna mandarina ima oko 80% jestivog dijela, od ukupno gledano cijele mandarine. Ako je važete s korom, ili uzimate u obzir kupovnu količinu tada računajte da mandarine s korom u prosjeku imaju 42-58 kalorija.

Mandarina s korom ima 50 kalorija na 100 grama.

Jedna mandarina srednje veličine s korom ima 80 grama te sadrži 40 kalorija.

Mandarine imaju nešto više kalorija od naranči, budući da sadrže više šećera.

Kombinacija vitamina koje se nalaze u mandarini i minerala, te topivih vlakana i ostalih korisnih sastojaka čine ih jako dobrim voćem. Bogate su vitaminom C i antioksidansima.

Recepti za domaće marmelade od mandarina: Marmelada od mandarina s limunom, Marmelada od jabuka i mandarina, Marmelada od mandarina

Mandarina

Mandarine su bogate vodom, ali brojnim vitaminima i mineralima, vlaknima, aminokiselinama… Sadrže vitamin C, vitamin E, vitamine B skupine, kalcij, kalij, magnezij, forfor… Antioksidativna i protuupalna svojstva mandarina su posebno izražena, te doprinose zdravlju i prevenciji bolesti.

Neke od glavnih karakteristika konzumacije mandarina očituje se kao:

  • Mandarine su bogate vitaminom C, te sadrže oko 40 mg vitamina C na 100 grama voća. Prisutnost antioksidansa u mandarinama nosi brojne koristi u zaštiti organizma.
  • Mandarine jačaju imunološki sustav, potiču proizvodnju kolagena…
  • Vitamin A iz mandarina pomaže očuvanju zdravlja očiju i očuvanje vida.
  • Mandarine sadrže vlakna koja su dobra za probavni sustav, te mogu pomoći u prevenciji probavnih problema. Kako bi se konzumirala vlakna mandarine bi se trebale konzumirati kao voćka, a ne kao sok, budući da u tom slučaju vlakna ostaju izvan soka.
  • Mandarine mogu pomoći očuvanju zdravlja kostiju, sadrže magnezij, kalcij, fosfor… Minerale bitne za očuvanje zdravlja kostiju te sprječavanje osteoporoze.
  • Mandarine mogu pomoći i kod Alzheimerove bolesti.
  • Mandarine mogu pomoći i za reguliranje kolesterola.
  • Mandarine sadrže polifenole koji mogu pomoći metabolizmu masnoća, te potaknuti mršavljenje na prirodan način.

Da li mandarine debljaju?

Mandarine su ukusno voće kojeg je lako pojesti puno. S njima se lako pretjera, stoga nije čudno da ih se ponekad gleda i u kontekstu da debljaju.

Mandarine u osnovi nemaju puno kalorija, bogate su vlaknima i vodom. Prosječna mandarina težine 80 grama ima 40 kalorija. No, ako se konzumira 10 mandarina, tada se količina kalorija penje na 400 kalorija. Konzumiranjem kile mandarina dođe se do 500 kalorija.

Jedan kilogram mandarina ima 500 kalorija.

No, kada se umjereno konzumiraju mandarine prema nekim istraživanjima mogu pomoći u mršavljenju budući da utječu na osjećaj sitosti.

Koliko mandarina dnevno jesti?

Kao i drugog voća, i mandarine je najbolje ukomponirati u zdravu prehranu, te kombinirati s drugim voćem kako bi prehrana bila uravnotežena i raznovrsna.

Porcija mandarina je jedna veća ili dvije manje mandarine.

Dnevno je dovoljna jedna porcija mandarina, no u sezoni se može konzumirati i dvije porcije mandarina, što bi značilo do 4 mandarine.

Kako koristiti mandarine?

Mandarine se mogu jesti samostalno, ali se mogu dodavati u voćne salate te u druga jela. Dobar izbor su kao međuobrok budući da tijelu daju vitamine i minerale, a zbog vlakana u sastavu produljit će osjećaj sitosti.

Popularna je sok od mandarine, ali i džemovi, marmelade te liker od mandarine.

Naranče kalorije

Agrumi svoje najbolje pokazuju kada se jedu kao cjelovite voćke, pa tako i naranče, iako se upravo naranče vrlo često konzumiraju kao sok od iscijeđena naranče. Naranča je bogata vitaminom C, vitaminom A, B vitaminima… S obzirom na količinu vlakana u narančama one su zasitnije od mnogih peciva, no to ne vrijedi za sok od naranči.

Naranča ima 45 kalorija na 100 grama.

Prosječna naranča ima 120 grama, što znači da će ona imati 54 kalorije.

Jedna naranča ima 54 kalorije.

Više: NARANČA kalorije – Kada ih i koliko jesti? – COVER magazin.com

Sok od cijeđene naranče kalorije

Sok od naranče ima manje kvalitetnih sastojaka od cjelovite naranče, ali je i dalje odličan izbor. Kako biste iz soka od naranče dobili ono najbolje što se može, tada ga je najbolje pripremiti kod kuće, odnosno svježe iscijediti naranču. Tako ćete biti sigurni u sastav soka.

Kada se radi o kupovnim sokovima, bolji izbor su oni koji sadrže veći postotak pravog soka, a što manje aditiva.

Sok od cijeđene naranče ima 47 kalorija na 100 ml.

Sok od cijeđene naranče ima 47 kalorija na 100 ml, odnosno čaša soka od 250 ml ima 117 kalorija. To vrijedi ukoliko se ne dodaju šećer ili med.

Čaša soka od cijeđene naranče ima 117 kalorija (250 ml soka od naranče).

Klementina kalorije

Klementine su bogate vitaminom C, ali i kalijem te ima nizak udio natrija što ih čine pogodnim voćem za osobe koje imaju povišen krvni tlak.

Klementina ima 37 kalorija na 100 grama.

Limun kalorije

Limun sadrži veće količine vitamina C te se često spominje upravo iz tog razloga. Osim što djeluje kao poticaj imunitetu, vitamin C pomaže i boljoj apsorpciji željeza.

Limun ima 29 kalorija na 100 grama.

Vezano: Limun i med za mršavljenje bez dijete – Prirodni lijek

Kada se mandarine usporede s limunom, mandarine imaju i više kalorija od limuna, ali je vrlo teško konzumirati istu količinu limuna i mandarina, stoga se upravo one češće spominju u kontekstu debljanja nego na primjer limun.

Vezano:

Kako iskoristiti koru od mandarine?

Kora od mandarine je mirisna i aromatična. Jedan od lakih načina je staviti je na nešto toplo te će ona ispuštati mirise u prostoriji. Na taj način se jednostavno dobije zdrava verzija mirisa za dom.

Kora mandarine sadrži vitamine, antioksidanse, vlakna… Kora mandarine djeluje protuupalno, te može pomoći u prevenciji raznih bolesti.

Za korištenje kora od mandarine uvijek je dobro prije guljenja mandarine dobro oprati, te koristiti domaće mandarine koje nisu špricane, odnosno uzgajane su bez pesticida ili eko mandarine.

Sušene kore mandarine

Kore mandarine se mogu nakon guljenja mandarine dehidrirati, odnosno osušiti. Za sušenje i poslije korištenje u prehrani koru mandarine, odnosno mandarine prije guljenja je potrebno dobro oprati pod tekućom vodom. Najbolje bi bilo koristiti domaće mandarine za koje se nisu koristili pesticidi ili eko mandarine.

Dovoljno ih je staviti blizu štednjaka, radijatora, nekog izvora topline ili u pećnicu na nisku temperaturu. Ovisno o temperaturi može trebati 12 do 24 sata da se potpuno osuše. Tako osušene kore mandarine mogu se u hermetički zatvorenoj staklenoj tegli čuvati i nekoliko mjeseci.

Dehidrirane kore mandarine se mogu nasjeckati ili smrviti, te dodavati jelima.

Mogu se dodavati u slana i slatka jela. Posebno ako se od dehidrirane kore napravi prah, on se može kao aroma dodavati u umake, ali i brojne kolače, kekse, torte…

Mljevena kora od mandarine može poslužiti kao odličan piling za lice.