20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Chia sjemenke za mršavljenje

Popularnost chia sjemenki raste i to s razlogom. Prednosti konzumiranja chia sjemenki su brojne. Bogate su vlaknima, omega 3,6,9 masnim kiselinama, bjelančevinama, vitaminima i mineralima, kao i antioksidansima i aminokiselinama.
Chia sjemenke za mršavljenje

Chia sjemenke za mršavljenje

Popularnost chia sjemenki raste i to s razlogom. Prednosti konzumiranja chia sjemenki su brojne. Bogate su vlaknima, omega 3,6,9 masnim kiselinama, bjelančevinama, vitaminima i mineralima, kao i antioksidansima i aminokiselinama.

Chia sjemenke mogu djelovati na različite procese u organizmu, a mršavljenje je samo jedan od njih. Tako da se istovremeno konzumacijom chia sjemenki opskrbljuje organizam hranjivim sastojcima, te potpomaže mršavljenje.

Chia sjemenke su dobre za održavanje pravilnog rada probavnog sustava, smanjenje anksioznosti i stresa, djeluju protuupalno, mogu smanjiti bolove u mišićima i zglobovima, te povećati mentalnu i fizičku izdržljivost.

Chia sjemenke za mršavljenje

Jedna od prednosti konzumiranja chia sjemenki je i njihovo djelovanje odnosno pomoć u procesu mršavljenja. Chia sjemenke za mršavljenje nije potrebno posebno izdvajati, nego ukomponirati u dijetni plan.

Chia sjemenke ne zahtijevaju posebnu dijetu, njih je jednostavno dodati u prehranu, a istovremeno iskoristiti njihove prednosti koje mogu djelovati i na mršavljenje.

Chia sjemenke mogu pomoći popraviti raspoloženje, sadrže serotonin, poboljšavaju mentalnu i fizičku izvedbu, daju organizmi energiju, a budući da su bogate vlaknima produljuju osjećaj sitosti.

Sve su to razlozi i načini na na koji chia sjemenke mogu pomoći u mršavljenju. Najbolje bi ih bilo ukomponirati u dijetu za mršavljenje uz redovitu tjelovježbu. Više: 30 vrsta dijeta za mršavljenje s planovima dijeta

Chia sjemenke spadaju među namirnice koje imaju najveći udio vlakana, te pomažu reguliranju probave kao i duljem osjećaju sitosti. Detaljnije o vlaknima: Hrana bogata vlaknima – top 30 namirnica –

Chia sjemenke sadrže kalcij koji potpomaže metabolizam i sagorijevanje masnoća, djeluje na ubrzavanje metabolizma i veću potrošnju energije tijekom danas.

Prednost chia sjemenki je i u tome što daju energiju. Tako da se uz njih duže osjeća sitost, poboljšava probava, ubrzava metabolizam, a istovremeno one daju energiju.

Chia sjemenke mogu apsorbirati veće količine vode, što u crijevima omogućava da njihov žele kupi toksine i pomaže u pražnjenju crijeva uz istovremeno dulji osjećaj sitosti.

Chia sjemenke imaju 486 kalorija na 100 grama. No, dnevna količina od jedne žlice (14 grama) sadrži 68 kalorija. Detaljnije: CHIA sjemenke kalorije – Koliko chia sjemenki dnevno?

Koliko chia sjemenki za mršavljenje?

Dnevne količine chia sjemenki ukomponirane u prehranu ne bi trebale biti preko 2 žlice chia sjemenki.

Dnevna količina konzumiranja chia sjemenki ne bi trebala prelaziti 25 grama.

Veće količine chia sjemenki mogu imati laksativne učinke.

Najbolje bi bilo dnevnu količinu chia sjemenki rasporediti tijekom dana, te ih konzumirati za doručak, ali i kao dodatak u ostalim obrocima. No, s količinom neće vrijediti da je što više to bolje, nego se treba pridržavati dnevnih količina budući da pretjerana konzumacija može imati i negativne efekte.

Kako dodati chia sjemenke u prehranu?

Chia sjemenke se mogu konzumirati kuhane i ali i sirove, dodane drugim namirnicama. Također, slažu se i sa slatkim i sa slanim jelima. Chia sjemenke bi uvijek prije konzumacije trebalo ostaviti bar 5 do 10 minuta u tekućini, kako bi je apsorbirale i bile spremne za jelo.

Odličan su dodatak doručku, u jogurtu, omletima, kajganama… Mogu se dodati u različite pahuljice ili jednostavno pomiješati samo s jogurtom. Jednostavne su za pripremu, kao i za dodavanje u prehranu.

Mogu se dodavati raznim jelima, juhama, umacima, kremama…

Ideje kako dodati chia sjemenke u prehranu: Kako dodati CHIA sjemenke u prehranu

Kako bi se iskoristile prednosti chia sjemenki s njima ne treba pretjerivati.

Chia sjemenke se mogu jednostavno i brzo dodati u mnoga jela, one neće značajno mijenjati okus jela, a istovremeno će ga obogatiti. S obzirom na brojne prednosti koje sa sobom nose, chia sjemenke se mogu konzumirati tijekom dijete za mršavljenje, ali i u redovitoj prehrani. One ne samo da pomažu pri mršavljenju, nego i održavanju tjelesne težine.

Bez obzira na stil prehrane, dodavanje žlice chia sjemenki dnevno može doprinijeti mršavljenju, održavanju tjelesne težine, ali i utjecati općenito na bolje stanje organizma.