28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

3 najbrže dijete – može li se izgubiti 1 kg i više dnevno

3 najbrže dijete - može li se izgubiti 1 kg i više dnevno

3 najbrže dijete – može li se izgubiti 1 kg i više dnevno

Prema popularnosti brze dijete mnogo su zanimljivije od onih sporih, jer obećavaju brzi gubitak kilograma u tek nekoliko dana. Brze dijete nisu prikladne za osobe koje žele izgubiti veći broj kilograma, ali one osobe koje trebaju izgubiti do 5 kilograma kako bi tek po malo popravile liniju ili izgubile višak koji su dobile preko blagdana ili nekih događaja gdje su puno jele, često se odlučuju za njih.

Međutim, često se postavlja pitanje može li se izgubiti više kilograma u jednom danu? Matematika kaže da bismo izgubili 1 kg tjelesnih masnoća trebamo unijeti oko 7500 kalorija manje. To bi značilo da za jedan kilogram masnoća ne bismo baš ništa trebali jesti bar tri dana. Međutim, ključna stvar je tjelesnih masnoća. Kilogrami koje gubite se ne sastoje samo od tjelesnih masnoća, nego i od hrane koju niste unijeli u organizam, od viška vode i u konačnici od mišićnog tkiva i masnoća. Također, dijete kod kojih se uključuju neke detoksikacijske namirnice ili napitci, ubrzat će gubitak kilograma, jer ćemo iz tijela izbaciti i neke toksine.

Stoga je moguće u prvih par dana gubiti po 1 kilogram ili više dnevno ukupne tjelesne težine. Jest ćete manje, riješit ćete se nadutosti u crijevima, viška vode i nešto od masnoća. Baš zbog toga u prvim danima dijete se gubi više, a zatim se gubitak kilograma kod svih dijeta naglo usporava. Kada ste se riješili nadutosti, izgubili višak vode i nešto toksina, masnoće dalje idu prema čistoj matematici. Mršavite onoliko koliko kalorija manje unesete. Vjerojatno najviše možete izgubiti u prva tri dana, a zatim će se gubitak težine usporiti i gubit ćete konstantno masnoće u mjeri da gubite onoliko težine koliko kalorija manje unesete, tako da ćete na svakih 1000 kalorija koje manje unesete gubiti oko 130 do 150 g.

Ispod su tri najpopularnije dijete kojima se gubi nekoliko kilograma u par dana:

Brza dijeta:

Brza dijeta koja se provodi kroz pet dana i omiljena je opcija mnogih žena kada žele brzo izgubiti kilograme. Planirani gubitak težine je 5 kilograma u 5 dana.

Uskrsna dijeta:

Uskrsna dijeta je vrlo popularna dijeta jer se na brz način mogu izgubiti kilogrami pred blagdane kada se očekuje više obiteljskih susreta i putovanja. Do vitkije figure se stiže kroz tri dana dijete.

Bolnička dijeta:

Bolnička dijeta je nešto duža u usporedbi s prethodne dvije i značajno iscrpljujuća. Nju bi trebalo provoditi ipak pod liječničkim nadzorom.

Brze dijete se obično ne preporučuju od strane nutricionista ni liječnika, pa s njima treba biti posebno oprezan. Ne smiju se provoditi duže razdoblje, te trebate pažljivo za vrijeme držanja dijete pratiti svoje tijelo i signale koje vam šalje. Brze dijete nikako se ne bi smjele provoditi duže od 14 dana, bez obzira na količinu kilograma koju trebate izgubiti. Brze dijete neki ljudi uopće ne bi smjeli provoditi zbog svog zdravstvenog stanja, pa ukoliko ne poznajete dobro svoje stanje i potencijalne rizike svakako se bolje odlučiti na neku zdraviju i sporiju dijetu. Nakon nekoliko dana brze dijete treba napraviti pauzu od nekoliko tjedana, a onda po potrebi možete ponoviti provođenje dijete. Treba uvijek uzimati u obzir da osobe koje brzo gube kilograme najčešće brzo i vraćaju te kilograme u odnosu na osobe koje mijenjaju prehranu i postupno te gube kilograme na zdraviji način kroz duže razdoblje. Gubitak kilograma je veliki stres za tijelo, a na brz dijete tijelo jače reagira, a kao pratnja brzim dijetama može se javiti i hormonalna neravnoteža, razdražljivost ili neki drugi simptomi.

Ako imate bilo kakvo zdravstveno stanje koje zahtijeva liječnički nadzor nikad se nemojte odlučiti za brzu dijetu bez prethodnog razgovora s liječnikom.

Vezano:

Medicinska dijeta