Koliko kalorija treba izgubiti za 1 kg?

Koliko kalorija treba izgubiti za 1 kg

Koliko kalorija treba izgubiti za 1 kg

Koliko kalorija treba izgubiti za 1 kg?

Jedan kilogram masnoća u ljudskom tijelu odgovara otprilike oko 7.700 kalorija. To znači da biste smršavili jedan kilogram trebate u organizam unijeti manje oko 7.700 kalorija.

Ako želite u tjedan dana smršaviti 1 kg, svaki dan biste trebali unijeti manje za oko 1.100 kalorija.

Isto vrijedi i obrnuto, da biste se udebljali jedan kilogram tjedno trebate unijeti oko 1.100 kalorija svaki više kroz sedam dana.

Pod pretpostavkom da prosječnoj osobi treba oko 2.000 kalorija dnevno, želite li smršavjeti brojeći kalorije, oko 1 kg tjedno, najbolje će vam odgovarati dijeta 1.000 kalorija.

Brojanje kalorija je čista matematika. Debljate se kada unosite više kalorija nego što ih trošite, a mršavite suprotno, kada unosite manje kalorija nego što ih trošite. Ako stalno unosite više kalorija nego vam je potrebno, sasvim je normalno da ćete se debljati, s druge strane, ako unosite svaki dan manje nego što vam treba, logično je da ćete smršaviti.

Brojanje kalorija svodi sve dijete na jednostavnu matematiku. Možete jesti hamburgere ili voće, sve ovisi o vama, samo je bitno da unosite manje od 2000 kalorija ako želite smršavjeti. Naravno, uvijek su zdravije prehrambene namirnice bolje, ali za sami proces debljanja ili mršavljenja, te s aspekta broja na vagi, potpuno je svejedno debljate li se od ćevapa ili salate prelivene maslinovim uljem. Oboje vas jednako deblja.

Možda vam se može učiniti da ponekad gubite kilograme brže, a ponekad sporije od ove matematičke računice, ali odgovor se krije u prvim kilogramima, koji još uvijek ne dohvaćaju tjelesne masnoće, nego uglavnom tekućinu, pa će prvih 3 do 5 kilograma uvijek biti lakše i brže smršaviti nego po ovoj računici. Za one osobe koje trebaju izgubiti manje kilograma brze dijete su ponekad i bolja opcija, jer nakon gubitka 3 – 5 kg, potrebno se tek vratiti na standardnu prehranu, dok su uvijek kada je potreban veći gubitak kilograma, sve preko 5 bolji odabir postupnije dijete. Takve dijete navikavaju organizam na manji unos hrane, kolokvijalno rečeno smanjuju apetit.

S dijetnim planom mršavljenja od 1 kg tjedno, vjerojatno ćete u prva dva tjedna izgubiti i više od 1kg, ali budući da se nakon toga gubitak usporava, kada se sve iznivelira doći ćete do prosjeka od po 1 kg tjedno. Također mršavljenje neće ići ni linearno za sve osobe, ali će biti prosjek tempa osoba koje trebaj izgubiti više kilograma. Uvijek uzmite u obzir, da su kilogrami na vagi samo brojka, a zapravo je zdravlje i zdrav izgled ono što se računa.

Plan gubljenja 1 kilograma tjedno, reduciranjem kalorija sasvim je dovoljan za sve osobe, pa čak i one koji ne vježbaju. Naravno da je zdravija opcija uz dijetu i vježbati, ali gubitak kilograma uvjetovan je u ovom slučaju redukcijom unosa kalorija, pa će tako i osobe koje ne vježbaju uspjeti smršavjeti.

Dijete koje reduciraju unos kalorija, ali ne ispod 1.000 kalorija dnevno odlične su i za stvaranje zdravih navika. Brojeći kalorije kroz dijetu steći ćete zdravu naviku brojanja kalorija i okvirno dojam koliki bi obroci trebali biti, a u konačnici smanjit će vam s ei apetit i percepcija hrane. Ovo je zdrav način mršavljenja, jer si ne uskraćujete omiljeni hranu, ni neki tip hrane posebno, sve je dozvoljeno jesti, dok se držite okvirnog broja kalorija od 1.000.

Da biste lakše reducirali broj kalorija i ovi savjeti ispod će vam pomoći:

-1- Redovito pijte vodu

-2- Duže žvačite svaki zalogaj

-3- Jedite ono što volite

-4- Prednost dajte niskokaloričnim namirnicama i namirnicama koje su bogate vlaknima.

Da biste izgubili 1 kilogram tjedno smanjujući unos kalorija jako je važno jesti raznovrsno i jesti redovito. Svako preskakanje obroka usporava metabolizam, te narušava omjer potrošnje i unos kalorija. To okvirno znači da vam trebaju tri redovita obroka: doručak, ručak i večera i dva međuobroka, najbolje je za međuobroke odabrati neko niskokalorično voće ili grickalice od povrća.