28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko kalorija treba izgubiti za 1 kg?

Brojanje kalorija je čista matematika. Debljate se kada unosite više kalorija nego što ih trošite, a mršavite suprotno, kada unosite manje kalorija nego što ih trošite. Da biste smršavili jedan kilogram trebate u organizam unijeti manje...

Koliko kalorija treba izgubiti za 1 kg

Koliko kalorija treba izgubiti za 1 kg?

Kalorije, te brojanje kalorija jedan su od načina mršavljenja. Osnova je da se vodi računa o tome koliko se unosi kalorija dnevno i koliko je kalorija potrebno. Ukoliko je razlika unosa kalorija manja od potrebnih kalorija ostvaruje se kalorijski deficit, koji će dovesti do mršavljenja. Više o kalorijskom deficitu: Što je KALORIJSKI DEFICIT i kako ga jednostavno ostvariti

Ovisno o tome koliki je dnevni, ali i tjedni i mjesečni kalorijski deficit, razlikovat će se brzina mršavljenja. Zašto je to bitno izračunati? Ponekad se čini da je unos kalorija manji, odnosno da se jede manje, a svejedno mršavljenje ne ide željenim tempom. Jedan od razloga je da su očekivanja prevelika, a da je ostvareni unos kalorija u odnosu na potrebe premalen.

Koliko kalorija treba izgubiti za 1 kg?

Jedan kilogram masnoća u ljudskom tijelu odgovara otprilike oko 7.700 kalorija. To znači da biste smršavili jedan kilogram trebate u organizam unijeti manje oko 7.700 kalorija.

1 kg masnoća je 7.700 kalorija.

Ako želite u tjedan dana smršaviti 1 kg, svaki dan biste trebali unijeti manje za oko 1.100 kalorija.

Isto vrijedi i obrnuto, da biste se udebljali jedan kilogram tjedno trebate unijeti oko 1.100 kalorija svaki više kroz sedam dana.

Pod pretpostavkom da prosječnoj osobi treba oko 2.000 kalorija dnevno, želite li smršavjeti brojeći kalorije, oko 1 kg tjedno, najbolje će vam odgovarati dijeta 1.000 kalorija.

Izračunajte koliko vam je dnevno kalorija potrebno. Iako se često spominje 2.000 kalorija dnveno kao prosjek, mnogima koji pretežno sjede i slabo su aktivni dnevno je potrebno i manje kalorija. Više: Koliko kalorija treba unositi dnevno – kalkulator –

Brojanje kalorija je čista matematika. Debljate se kada unosite više kalorija nego što ih trošite, a mršavite suprotno, kada unosite manje kalorija nego što ih trošite. Ako stalno unosite više kalorija nego vam je potrebno, sasvim je normalno da ćete se debljati, s druge strane, ako unosite svaki dan manje nego što vam treba, logično je da ćete smršaviti.

Brojanje kalorija svodi sve dijete na jednostavnu matematiku. Možete jesti hamburgere ili voće, sve ovisi o vama, samo je bitno da unosite manje od 2000 kalorija ako želite smršavjeti. Naravno, uvijek su zdravije prehrambene namirnice bolje, ali za sami proces debljanja ili mršavljenja, te s aspekta broja na vagi, potpuno je svejedno debljate li se od ćevapa ili salate prelivene maslinovim uljem. Oboje vas jednako deblja. Razlika će biti u ostalim nutrijentima koje se unesu zdravijim namirnicama i raznovrsnom prehranom, no, utjecaj na debljanje će imati uglavnom kalorije. Neke namirnice sadrže više vlakana te mogu pomoći da se dulje osjeća sitost, neke će potaknuti metabolizam, no, to su male razlike koje mogu doprinijeti mršavljenju, ali se na njima uglavnom mršavljenje ne može bazirati.

Možda vam se može učiniti da ponekad gubite kilograme brže, a ponekad sporije od ove matematičke računice, ali odgovor se krije u prvim kilogramima, koji još uvijek ne dohvaćaju tjelesne masnoće, nego uglavnom tekućinu, pa će prvih 3 do 5 kilograma uvijek biti lakše i brže smršaviti nego po ovoj računici. Za one osobe koje trebaju izgubiti manje kilograma brze dijete su ponekad i bolja opcija, jer nakon gubitka 3 – 5 kg, potrebno se tek vratiti na standardnu prehranu, dok su uvijek kada je potreban veći gubitak kilograma, sve preko 5 bolji odabir postupnije dijete. Takve dijete navikavaju organizam na manji unos hrane, kolokvijalno rečeno smanjuju apetit.

S dijetnim planom mršavljenja od 1 kg tjedno, vjerojatno ćete u prva dva tjedna izgubiti i više od 1kg, ali budući da se nakon toga gubitak usporava, kada se sve iznivelira doći ćete do prosjeka od po 1 kg tjedno. Također mršavljenje neće ići ni linearno za sve osobe, ali će biti prosjek tempa osoba koje trebaj izgubiti više kilograma. Uvijek uzmite u obzir, da su kilogrami na vagi samo brojka, a zapravo je zdravlje i zdrav izgled ono što se računa.

Plan gubljenja 1 kilograma tjedno, reduciranjem kalorija sasvim je dovoljan za sve osobe, pa čak i one koji ne vježbaju. Naravno da je zdravija opcija uz dijetu i vježbati, ali gubitak kilograma uvjetovan je u ovom slučaju redukcijom unosa kalorija, pa će tako i osobe koje ne vježbaju uspjeti smršavjeti.

Dijete koje reduciraju unos kalorija, ali ne ispod 1.000 kalorija dnevno odlične su i za stvaranje zdravih navika. Brojeći kalorije kroz dijetu steći ćete zdravu naviku brojanja kalorija i okvirno dojam koliki bi obroci trebali biti, a u konačnici smanjit će vam s ei apetit i percepcija hrane. Ovo je zdrav način mršavljenja, jer si ne uskraćujete omiljeni hranu, ni neki tip hrane posebno, sve je dozvoljeno jesti, dok se držite okvirnog broja kalorija od 1.000.

Da biste lakše reducirali broj kalorija i ovi savjeti ispod će vam pomoći:

-1- Redovito pijte vodu

-2- Duže žvačite svaki zalogaj

-3- Jedite ono što volite

-4- Prednost dajte niskokaloričnim namirnicama i namirnicama koje su bogate vlaknima.

-5- Osvijestite unos kalorija, bratite pažnju na sve što tijekom dana konzumirate, jer ponekad su usputne stvari kaloričnije od obroka, a od njih se ne osjeća sitost, nego tek nakon njih trebamo obrok.

Da biste izgubili 1 kilogram tjedno smanjujući unos kalorija jako je važno jesti raznovrsno i jesti redovito. Svako preskakanje obroka usporava metabolizam, te narušava omjer potrošnje i unos kalorija. To okvirno znači da vam trebaju tri redovita obroka: doručak, ručak i večera i dva međuobroka, najbolje je za međuobroke odabrati neko niskokalorično voće ili grickalice od povrća.

Napravite plan

Kada znate da je jedan kilogram masnoća 7.700 kalorija možete izračunati koliko možete smanjiti dnevni unos kalorija. Ovisno o tome imat ćete plan mršavljenja. Ako vam ne odgovara tempo trebali bi samanjiti unos kalorija ili povećati dnevnu potrošnju kalorija.

Najvažnije je

  • utvrditi (brojati nekoliko dana) koliko kalorija dnevno unosite
  • izračunati koliko vam dnevno kalorija treba.

Kada je unos kalorija jednak potrošnji kalorija, tada se održava tjelesna masa.

Ako se želi smršaviti ne treba smanjiti unos kalorija ispod sadašnjeg unosa, nego ispod dnevnih potreba.

Kada je dnevni unos kalorija manji od dnevnih potreba za:

  • – 1100 kalorija dnevno – očekivano tjedno mršavljenje 1 kg
  • – 800 kalorija dnevno – očekivano tjedno mršavljenje 0,7 kg
  • – 600 kalorija dnevno – očekivano tjedno mršavljenje 0,5 kg
  • – 500 kalorija dnevno – očekivano tjedno mršavljenje 0,45 kg
  • – 400 kalorija dnevno – očekivano tjedno mršavljenje 0,36 kg.

Kada je dnevni unos kalorija npr. 400 kalorija manji od dnevnih potreba tada je mjesečno očekivano mršavljenje oko 1,5 kg.

Kada se realno postavi plan, lakše je pratiti cilj i imati realnija očekivanja. Teško je uz unos kalorija koji je 400 kalorija manji od dnevnih potreba očekivati brzo mršavljenje.

7700 kalorija je 1 kg masnoća. Iako će često prvi gubitak kilograma uključivati i gubitak tekućine koja se brže gubi, kasniji gubitak kilograma može biti dugoročniji. Duži plan za mršavljenje može biti sporiji, ali kada kroz duže vrijeme se unosi manji broj kalorija to može postati navika koja će doprinijeti kasnijem sporijem vraćanju kilograma i dužem održavanju željene tjelesne mase.