Može li se smršaviti hodajući sat dnevno?

Može li se smršaviti hodajući sat dnevno

Može li se smršaviti hodajući sat dnevno

Može li se smršaviti hodajući sat dnevno?

Kalorije se troše svakom aktivnošću, uključujući hodanje, stajanje, spavanje, tjelovježbu… Što su aktivnosti zahtjevnije to se njima troši više kalorija.

Potrošnja kalorija hodanjem ovisi o brzini kojom hodate, terenu po kojem hodate, vašem metabolizmu, visini, težini, godinama…

No, ukoliko uzmemo neki prosjek tada potrošnja kalorija hodanjem umjerenim tempom sat vremena je oko 330 kalorija, odnosno pola sata hodanja sporim tempom se potroši 165 kalorija.

Potrošnja kalorija hodanjem brzim tempom za sat vremena je oko 370 kalorija, odnosno za pola sata hodanja brzim tempom se potroši 185 kalorija.

Ukoliko trenutni unos kalorija i vaša potrošnja kalorija je takva da održavate tjelesnu težinu, tada ako dodate dnevno sat vremena sporog hodanja tada ćete dodatno potrošiti 330 kalorija dnevno.

330 kalorija dnevno * 7 dana = 2.310 kalorija tjedno
Dakle, tjedno se potroši 2.310 kalorija više.

Ili ukoliko hodate pola sata sporim tempom, što je 165 kalorija, plus pola sata brzim tempom što je 185 kalorija 350 kalorija dnevno. To je tjedno 2.450 kalorija dodatno potrošenih.

Što brže hodate ili je teren zahtjevniji to će i potrošnja kalorija biti veća.

S obzirom da za gubitak na tjelesnoj težini od 1 kg treba dodatno potrošiti 7.700 kalorija, dolazimo do toga da se u tri tjedna može izgubiti jedan kilogram sa sat vremena hodanja ukoliko ste unosili isto kalorija kao i ranije.

To nije veliki rezultat, no kontinuirano kretanje može donijeti rezultate, i može biti dobar izbor za one koji ne očekuju veliki gubitak kilograma ili kao dodatak nekoj dijeti za mršavljenje.

No, pri tome uzmite u obzir da hodanje ima brojne zdravstvene prednosti, te da ćete od sat vremena dodatnog hodanja dnevno imati koristi na različitim područjima, a ne samo na gubitku kilograma.

Vezano:

Potrošnja kalorija po aktivnostima

Što je kalorija i kako brojati kalorije?

Zdravstvene koristi hodanja [ ZDRAVLJE ]