18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Može li se smršaviti hodajući sat dnevno?

Kalorije se troše svakom aktivnošću, uključujući hodanje, stajanje, spavanje, tjelovježbu.

Može li se smršaviti hodajući sat dnevno

Može li se smršaviti hodajući sat dnevno?

Hodanje je jedna od aktivnosti koja ima brojne prednosti, djeluje na povećanje dnevne aktivnosti, doprinosi općenito boljem zdravstvenom stanju, te može pomoći i popraviti raspoloženje.

Već neko vrijeme je popularno brojanje koraka, a uz brojače koraka na mobitelu, te pametne narukvice i satove, praćenje dnevnih aktivnosti, hodanja i brojanja koraka postaje sve jednostavnije.

S obzirom da je hodanje jedna od najjednostavnijih aktivnosti, lako se ukomponira u dnevnu rutinu, u pravilu ne zahtjeva dodatnu opremu, osim udobne obuće.

Koliko se kalorija troši hodanjem?

Kalorije se troše svakom aktivnošću, uključujući hodanje, stajanje, spavanje, tjelovježbu… Što su aktivnosti zahtjevnije, to se njima troši više kalorija.

Potrošnja kalorija hodanjem ovisi o brzini kojom hodate, terenu po kojem hodate, vašem metabolizmu, visini, težini, godinama… Dakle brojni su elementi koji utječu na to koliko će netko kalorija potrošiti hodanjem, budući da na primjer što je osoba teža u istim uvjetima troši više kalorija od osoba koja ima manju tjelesnu težinu. Ubrzavanje tempa hodanja također povećava potrošnju kalorija, kao i teren.

No, ukoliko uzmemo neki prosjek tada potrošnja kalorija hodanjem umjerenim tempom sat vremena je oko 330 kalorija, odnosno pola sata hodanja umjerenim tempom se potroši 165 kalorija.

Sat vremena hodanja umjerenim tempom potroši 330 kalorija.

Potrošnja kalorija hodanjem brzim tempom za sat vremena je oko 370 kalorija, odnosno za pola sata hodanja brzim tempom se potroši 185 kalorija.

Sat vremena hodanja bržim tempom potroši se oko 370 kalorija.

Može li se smršaviti hodajući sat dnevno?

Ukoliko trenutni unos kalorija i vaša potrošnja kalorija je takva da održavate tjelesnu težinu, tada ako dodate dnevno sat vremena sporog hodanja dodatno ćete potrošiti 330 kalorija dnevno.

330 kalorija dnevno * 7 dana = 2.310 kalorija tjedno
Dakle, tjedno se potroši 2.310 kalorija više.

Sa sat vremena sporog hodanja tjedno se potroši 2.310 kalorija.

Ili ukoliko hodate pola sata sporim tempom, što je 165 kalorija, plus pola sata brzim tempom što je 185 kalorija 350 kalorija dnevno. To je tjedno 2.450 kalorija dodatno potrošenih.

Što brže hodate ili je teren zahtjevniji to će i potrošnja kalorija biti veća.

Sa sat vremena sporog hodanja tjedno se potroši 2.590 kalorija.

S obzirom da za gubitak na tjelesnoj težini od 1 kg treba dodatno potrošiti 7.700 kalorija, dolazimo do toga da se u tri tjedna može izgubiti jedan kilogram sa sat vremena hodanja ukoliko ste unosili isto kalorija kao i ranije.

Sa sat vremena dodatnog hodanja mršavi se oko 1 kilogram za tri tjedna.

To nije veliki rezultat, no kontinuirano kretanje može donijeti rezultate, i može biti dobar izbor za one koji ne očekuju veliki gubitak kilograma ili kao dodatak nekoj dijeti za mršavljenje.

Ukoliko se uz dodatno hodanje sat vremena dnevno, ostvari i dnevni kalorijski deficit, tada rezultati mogu biti i brži, odnosno veći, ovisno o tome koliko se kalorijski deficit ostvari. Vezano: Što je KALORIJSKI DEFICIT i kako ga jednostavno ostvariti

Hodanje

No, pri tome uzmite u obzir da hodanje ima brojne zdravstvene prednosti, te da ćete od sat vremena dodatnog hodanja dnevno imati koristi na različitim područjima, a ne samo na gubitku kilograma.

Samo neke od prednosti hodanja su:

  • može sniziti krvni tlak
  • poboljšati fizičku kondiciju
  • poboljšava zdravlje zglobova
  • može pomoći u prevenciji različitih bolesti
  • može pomoći u jačanju imuniteta
  • može popraviti raspoloženje
  • može smanjiti stres
  • pomaže održati tjelesnu težinu ili smršaviti

Općenito tjelovježba je bitna, kako za održavanje tjelesne težine ili mršavljenje, tako za i brojne druge aspekte funkcioniranja organizma. Hodanje je jedan od oblika tjelovježbe koji se može lako ukomponirati u različite životne stilove, te se hodanje može koristiti umjesto prijevoznih sredstava za kraće relacije, ali se može dodati u slobodno vrijeme.

Hodanje u prirodi ima dodatne prednosti, no, i hodanje u svim drugim uvjetima, poput gradskih ulica može donijeti također brojne prednosti.

Vezano: