24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Hrana i suplementi kao pomoć kod stresa

Hrana kao i neki od dodataka prehrani mogu utjecati na smanjenje stresa i anksioznosti. Mnoge od ovih sastojaka može se pronaći u hrani, ali i kao čaj ili kao dodatak prehrani.

Hrana i suplementi kao pomoć kod stresa

Hrana kao i neki od dodataka prehrani mogu utjecati na smanjenje stresa i anksioznosti. Mnoge od ovih sastojaka može se pronaći u hrani, ali i kao čaj ili kao dodatak prehrani.

Čaj od matičnjaka – Čaj od matičnjaka može pomoći kod stresa.* Istraživanje je procjenjivalo učinke matičnjaka na izazvani psihološki stres. Prije polaganja testa za stres neki ispitanici su dobili 300 ili 600mg matičnjaka ili placebo. Voditelji istraživanja su otkrili da 600mg matičnjaka poboljšava negativno raspoloženje, djeluje smirujuće i smanjuje budnost.

B kompleks vitamini – Kombinacija nekoliko vitamina koji su potrebni tijelu, mogu sadržavati različite omjere i vitamine skupine B. Ovi vitamini su potrebni za zdravlje i rad živčanoga sustava. Nedostatak nekog od ovih vitamina može povećati stres.

Istraživanje je pokazalo da uzimanje B kompleksa tijekom tri mjeseca je rezultiralo nižom depresijom, poboljšanjem raspoloženja i manjim naprezanjem tijekom rada.*

Omega 3 masne kiseline – Jedno istraživanje je pokazalo da su studenti medicine koji su uzimali dodatke prehrani ili jeli hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama smanjili simptomi anksioznosti za oko 20%.

Zeleni čaj – Zeleni čaj sadrži mnogo antioksidansa koji imaju zdravstvene prednosti. Zeleni čaj može smanjiti stres i anksioznost povećanjem razine serotonina.

Valerijana – Korijen valerijane popularno je sredstvo za spavanje zbog svog smirujućeg dječovanja.*
Istraživanje

Magnezij – magnezij se ponekad naziva i mineralom za opuštanje. Njegova je funkcija pomoći održavanju zdravog živčanog sustava, normalnog srčanog ritma i reguliranje krvnog tlaka. Potreban je i za proizvodnju serotonina. Magnezij se nalazi u mnogim namirnicama poput zelenog lisnatog povrća, mahunarkama , orasima, cjelovitim žitaricama…
Istraživanje je pokazalo da se magnezij brže troši u stresnim situacijama, što može dovesti do osjećaja tjeskobe ili stresa.*

Pasiflora – Pasiflora može smanjiti anksioznost, stres, te može djelovati kod nesanice.
Istraživanje je pokazalo da pasiflora može pomoći u reguliranju tjeskobe.*

Biljni sastojci i hrana mogu pomoći ublažiti stres, no to ovisi o mnogo faktora. Bitno je usredotočiti se i na izvore i okidače stresa, te pronalaženju načina za smanjivanje takvih okidača.

Vezano:

Stres – kako se nositi s njim i minimalizirati ga [ SELFHELP ] – COVER magazin.com

Čajem protiv stresa – COVER magazin.com

60 savjeta da smanjite anksioznost – O vama (covermagazin.com)