Matičnjak – Čaj od matičnjaka

Matičnjak – Čaj od matičnjaka

 

Čaj od matičnjaka poboljšava apetit, posebno kod djece.

Čaj od matičnjaka povoljno djeluje na psihu.

Često se upotrebljava kao okrjepa u stresnim situacijama, kod depresivnih stanja, a pomaže i kod neredovitih menstruacija uzrokovanih stresom, te kod glavobolja uzrokovanih nervozom ili povraćanja na živčanoj osnovi.

Čaj od matičnjaka pomaže kod gotovo svih bolesti. Regulira probavu, jača i oporavlja srce, djeluje antibakterijski i pomaže u zacjeljivanju rana.

Ipak, najčešće se koristi kod psiholoških oboljenja, poboljšava pamćenje, priziva lijepe misli, pomaže u borbi protiv depresije, te tegobnih misli i anksioznosti.

Priprema čaja od matičnjaka: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Čaju od matičnjaka možete dodati iscijeđeni limun ili med.

Što kaže znanost?
Čaj od matičnjaka može pomoći da bolje spavate, ali i kod problema s nesanicom. Kombinacija matičnjaka s valerijanom može pomoći u ublažavanju nemira, ali i kod nesanice. Istraživanje je pokazalo da djeca koja su konzumirala matičnjak su imala smanjenje simptoma kako nervoze tako i manje problema sa spavanjem.*

Čaj od matičnjaka pozitivno djeluje na probavu, te redovno konzumiranje matičnjaka može umiriti probavni trakt.*

Čaj od matičnjaka ima antivirusna svojstva, a redovna konzumacija čaja od matičnjaka pozitivno djeluje na imunološki sustav.

Matičnjak sadrži antioksidanse koji pozitivno djeluju na zdravlje očiju, te štite kožu.

Matičnjak smiruje simptome stresa, može pomoći da se opustite i popravlja raspoloženje. Istraživanje je pokazalo da uzimanje 600 mg matičnjaka utjecalo na smanjenje stresa, sa značajnim utjecajem na smirenost, te je utjecalo na veću brzinu u obradi matematičkih zadataka.*

Matičnjak se može koristiti i za anksioznost, te smirivanje nervoze. Istraživanje je pokazalo učinke na raspoloženje uz konzumaciju matičnjaka.*

Istraživanje je pokazalo da konzumacija matičnjaka može pomoći za bolje pamćenje i bolje rješavanje matematičkih zadataka. Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale matičnjak imale bolji učinak od onih koji nisu.*

Matičnjak može pomoći i kod glavobolje, posebno kod glavobolja izazvanih stresom. Matičnjak djeluje opuštajuće, oslobađa napetosti i opušta mišiće.

Vezano:

Čajevi – COVER magazin.com

Čajevi