Matičnjak – Čaj od matičnjaka – ljekovitost, nuspojave i koliko ga piti

Matičnjak – Čaj od matičnjaka – ljekovitost, nuspojave i koliko ga piti

Matičnjak ima latinski naziv Melissa, te se i čaj ponekad naziva čaj od melise. Matičnjak je biljka koja se često nalazi, raste samoniklo, ali se može i uzgajati kako u vrtu tako i na balkonu.

Čaj od matičnjaka je često u upotrebi čak i kada netko nema posebnih problema, pije se preventivno, kao i kod nekih zdravstvenih poteškoća. Ima mnogobrojne zdravstvene prednosti, te se zbog svog pozitivnog utjecaja na zdravlje često konzumira.

Matičnjak čaj – djelovanje i ljekovitost

Čaj od matičnjaka ima brojna pozitivna djelovanja na organizam, te se može piti u različitim situacijama, ali i preventivno za jačanje imunološkog sustava i otpornosti organizma.

Čaj od matičnjaka poboljšava apetit, posebno kod djece.

Čaj od matičnjaka povoljno djeluje na psihu. Često se upotrebljava kao okrjepa u stresnim situacijama, kod depresivnih stanja, a pomaže i kod neredovitih menstruacija uzrokovanih stresom, te kod glavobolja uzrokovanih nervozom ili povraćanja na živčanoj osnovi.

Čaj od matičnjaka pomaže u borbi protiv stresa, opušta i popravlja raspoloženje, a koristi se i kod anksioznosti. Ovo je jedan od najčešćih čajeva koji se preporučuje za smirenje, stres, anksioznost. U kombinaciji s valerijanom pomaže kod nesanice.

Čaj od matičnjaka može pomoći kod nesanice te je jedan od čajeva koji se preporučuje kao čaj koji je dobro piti navečer kako bi se bolje spavalo.

Čaj od matičnjaka pomaže kod gotovo svih bolesti. Regulira probavu, jača i oporavlja srce, djeluje antibakterijski i pomaže u zacjeljivanju rana. Čaj od matičnjaka se može piti dva puta dnevno kako bi poboljšao probavu.

Ipak, najčešće se koristi kod psiholoških oboljenja, poboljšava pamćenje, priziva lijepe misli, pomaže u borbi protiv depresije, te tegobnih misli i anksioznosti.

Ukratko najviše se spominje djelovanje čaja od matičnjaka kao:

 • analgetik
 • umirujuće djelovanje čaja
 • ima antibakterijska svojstva
 • regulira probavu
 • djeluje kao diuretik
 • ima fungicidna svojstva
 • popravlja san
 • može pomoći kod nesanice
 • blago antidepresivno djelovanje
 • smanjuje nervozu
 • djeluje anti-stresno.

Čaj od matičnjaka protiv stresa i nervoze

Jedno od područja na kojima može pomoći čaj od matičnjaka je stres i smirivanje nervoze. Njegovo djelovanje na ovom području predmet je i brojnih zdravstvenih istraživanja.

Čaj od matičnjaka može smanjiti nervozu, tjeskobu, te može antistresno djelovati. Biljka sadrži sastojke, spojeve koji pomažu opuštanju, te djeluju na živčani sustav.

Čaj od matičnjaka može pomoći i kod tuge, te može djelovati antidepresivno.

Čaj od matičnjaka smiruje simptome stresa, opušta i popravlja raspoloženje.

Čaj od matičnjaka za bolji san

Čaj od matičnjaka slično kao na stres i na nervozu može djelovati i na smirenje, nesanicu i pomoći da se lakše zaspi. S obzirom da djeluje opuštajuće doprinosi boljem snu.

Posebno djeluje kod problema nesanice i lošeg sna koji su vezani uz stres i nervozu.

Čaj od matičnjaka za probavu

Čaj od matičnjaka može pozitivno djelovati na probavu te na različite probleme vezane uz područje stomaka. Čaj od matičnjaka može djelovati na mučnine, pomaže ih smiriti…

Čaj od matičnjaka je prirodni lijek protiv nadutosti, te može pomoći i kod grčeva u stomaku.

Čaj od matičnjaka protiv glavobolje

Čaj od matičnjaka se može koristiti protiv glavobolje, posebno dobro pomaže kod tenzijskih glavobolja, ali i kod ostalih glavobolja. Opušta mišiće, smiruje…

Umiruje, opušta i djeluje protiv bolova, te istovremeno djeluje s nekoliko strana na glavobolju.

Čaj od matičnjaka protiv upala

Čaj od matičnjaka može pomoći protiv upala, kod bolova te kod ozljeda.

Čaj od matičnjaka može pomoći i kod prehlade, gripe, te za jačanje imunološkog sustava. Čaj od matičnjaka ima antivirusna svojstva koja pomažu organizmu protiv prehlade i gripe.

Čaj od matičnjaka protiv herpesa

Čaj od matičnjaka ima antivirusne sposobnosti, često se flavonoidi i fenolni spojevi iz čaja od matičnjaka povezuju sa djelovanjem na herpes.

Čaj od matičnjaka može pomoći i protiv herpesa, kao i bržem zacjeljivanju ranica oko usta nastalih od herpesa. Može se koristiti kao čaj koji se pije kao i za nanošenje lokalno na područje herpesa.

Čaj od matičnjaka protiv herpesa se može piti kako bi djelovao na viru, jačao imunološki sustav, ali može se i lokalno nanositi.

Čaj od matičnjaka djeluje na kognitivne sposobnosti

Čaj od matičnjaka može popraviti koncentraciju, kognitivne sposobnosti, brzinu obrade podataka. Istraživanje iz 2021. „Anti-Stress Effects of Lemon Balm-Containing Foods” sugerira da matičnjak može popraviti kognitivne sposobnosti, te do boljih izvedbi vezanih uz pamćenje, koncentraciju i matematiku.

Čaj od matičnjaka može biti koristan i kod problema vezanih uz koncentraciju koji se vežu uz stres. Dakle kada se osoba ne može zbog stresa koncentrirati, može pomoći čaj od matičnjaka.

Čaj od matičnjaka može pomoći i kod Alzheimerove bolesti. Neka istraživanja pokazuju da satojak iz čaja od matičnjaka može usporiti demenciju kod Alzheimerove bolesti.

Čaj od matičnjaka i kofein

Čaj od matičnjaka ne sadrži kofein.

Ukoliko se želi smanjiti unos kofeina tada čaj od matičnjaka može biti dobra alternativa.

Kada se pije ujutro, ako se pije umjesto kave može se kombinirati s crnim čajem (koji sadrži kofein), dok je upravo činjenica da ne sadrži kofein dodatna prednost za konzumiranje ovog čaja navečer.

Priprema čaja od matičnjaka

Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Čaj od svježeg matičnjaka

Čaj se može praviti i od svježih listova matičnjaka. 2 žlice listova svježih listova matičnjaka dobro oprati hladnom vodom. Stavite čaj u vodu i kuhajte oko 15 minuta. Potom čaj procijedite i čaj je spreman za konzumaciju. U čaj se može dodati limun ili med.

Čaju od matičnjaka možete dodati iscijeđeni limun ili med.

Kako sušiti matičnjak za čaj

Čaj od matičnjaka se uglavnom pravi od listova matičnjaka. Kada se beru listovi svježeg matičnjaka najbolje bi ih bilo brati između 12 i 14 sati.

Ubrane listove matičnjaka dobro oprati hladnom vodom, postupak ponoviti nekoliko puta kako bi bili sigurni da je matičnjak dobro opran. Zatim posušiti listove.

Matičnjak se može vješati za sušenje ili sušiti u pećnici na niskoj temperaturi oko pola sata. Ako se suši na zraku, treba biti na tamnom mjestu. Lišće bi trebalo postati suho i lako se skinuti sa stabljike. Osušeni matičnjak dobro ohladiti, spremiti u zatvorenu posudu i držati na tamnom mjestu.

Čaj od matičnjaka nuspojave

Čaj od matičnjaka može imati određene nuspojave, posebno kod osoba koje su sklone alergijama ili su alergične na određene biljke. Ukoliko stvara težinu u stomaku, čaj od matičnjaka se može konzumirati uz obrok.

Nuspojave čaja od matičnjaka su rijetke, no kod osoba koje imaju povećanu netoleranciju ili alergije treba biti oprezan.

Previše čaja od matičnjaka može dovesti do slabosti, vrtoglavice, snižavanja krvnog tlaka…

No, općenito se radi o čaju koji kada se koristi u uobičajenim i preporučenim količinama kod većine osoba nema nekih nuspojava.

S čajem od matičnjaka treba biti oprezan u trudnoći, a najbolje bi ga bilo izbjegavati.

S kojim čajevima kombinirati čaj od matičnjaka?

Čaj od matičnjaka se može pripremati samostalno, ali se može i kombinirati s drugi čajevima, ovisno o tome za što se priprema. Čaj od matičnjaka se dobro slaže s mnogim čajevima, među kojima su:

 • Crni čaj i matičnjak su dobra kombinacija za ujutro uz doručak.
 • Zeleni čaj s čajem od matičnjaka je dobra kombinacija za opuštanje.
 • Matičnjak i kamilica su dva tradicionalno često korištena čaja, a mješavina ova dva čaja ima umirujuća i opuštajuća svojstva.
 • Čaj od matičnjaka i stolisnika je (može se dodati i kamilica) su dobra mješavina čaja za menstrualne bolove i tegobe.

Koliko piti čaja od matičnjaka?

Na pitanje koliko dnevno piti čaja od matičnjaka nema jednoznačnog odgovora. Nema nekih čvrstih preporuka na temelju provedenih istraživanja koliko čaja od matičnjaka dnevno piti. Stoga na pitanje koliko se dnevno smije piti čaja od matičnjaka nema konkretnog odgovora.

Bitno je ne pretjerivati, a uobičajeno se smatra da je do tri šalice čaja dnevno prihvatljivo.

Čaj od matičnjaka pripremljen od jedne čajne žličice sušenog čaja od matičnjaka može se konzumirati do četiri puta dnevno kada se pije intenzivnije kratkoročno.

Kada piti čaj od matičnjaka?

Čaj od matičnjaka se može piti u bilo koje doba dana. Najčešće se pije prema potrebi, odnosno kod pojave simptoma. Ako se pije preventivno, može se piti u bilo koje doba dana, no, dobar izbor je popodne i navečer.

 • Čaj od matičnjaka nakon jela pomaže reguliranju probave i nadutosti
 • Kod grčeva i glavobolja čaj od matičnjaka se pije po potrebi.
 • Za bolji san čaj od matičnjaka se pije navečer.

Što kaže znanost o čaju od matičnjaka?

Čaj od matičnjaka može pomoći da se spava bolje, ali i kod problema s nesanicom. Kombinacija matičnjaka s valerijanom može pomoći u ublažavanju nemira, ali i kod nesanice.

Istraživanja o djelovanjima matičnjaka često se fokusiraju upravo na područja tradicionalne medicine u kojima se najčešće koristio matičnjak, poput smanjenja stresa, nesanice, glavobolje, djelovanja matičnjaka na probavu, na imunološki sustav i slično.

 • Istraživanje je pokazalo da su djeca koja su konzumirala matičnjak imala smanjenje simptoma kako nervoze tako i manje problema sa spavanjem. – Istraživanje “A combination of valerian and lemon balm is effective in the treatment of restlessness and dyssomnia in children”
 • Čaj od matičnjaka pozitivno djeluje na probavu, te redovno konzumiranje matičnjaka može umiriti probavni trakt. – “Effectiveness of a “cold dessert”, with or without the addition of a mixture of digestive herbs, in subjects with “functional dyspepsia””
 • Čaj od matičnjaka ima antivirusna svojstva, a redovna konzumacija čaja od matičnjaka pozitivno djeluje na imunološki sustav.
 • Matičnjak sadrži antioksidanse koji pozitivno djeluju na zdravlje očiju, te štite kožu.
 • Matičnjak se može koristiti i za anksioznost, te smirivanje nervoze. Istraživanje je pokazalo učinke na raspoloženje uz konzumaciju matičnjaka. – “Anti-Stress Effects of Lemon Balm-Containing Foods”
 • Istraživanje je pokazalo da konzumacija matičnjaka može pomoći za bolje pamćenje i bolje rješavanje matematičkih zadataka. Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale matičnjak imale bolji učinak od onih koji nisu. – “Anti-Stress Effects of Lemon Balm-Containing Foods”
 • Matičnjak može pomoći i kod glavobolje, posebno kod glavobolja izazvanih stresom. Matičnjak djeluje opuštajuće, oslobađa napetosti i opušta mišiće.

Matičnjak na balkonu

Matičnjak je biljka koja se može uzgajati u vrtu kao i u posudama na balkonu.

S obzirom da matičnjak ima brojna svojstva, te se može koristiti sušen i svjež, može se uzgajati i na balkonu i u vrtu.

 • Matičnjak bi trebalo smjestiti u dio balkona koji je većinom u hladu.
 • Matičnjak se može saditi u posudama, okruglim ili pravokutnim, ali dovoljno velikim kako bi imale dovoljno zemlje.
 • Matičnjak slično mnogim aromatičnim biljkama ne voli ustajalu vodu, stoga bi bilo dobro tanjurić ispod posude sa zemljom redovno prazniti. Ustajala voda neće davati dovoljno vlažnosti nego će djelovati da korijen propada. Stoga višak vode bi trebalo redovno izliti a biljku redovito zalijevati.
 • Kada se sadi u vrtu matičnjak se može posaditi uz rubove, ali i u blizini zidova i ograda, budući da mu odgovara slabije osunčani dio vrta.
 • Matičnjak se po toplim i vrućim danima može zalijevati dva puta dnevno, ujutro i navečer.
 • Kada se zalijeva matičnjak bolje bi bilo izbjegavati listove i zalijevati samo zemlju.
 • Matičnjak se bere ljeti prije cvjetanja, a listove se može sušiti na suhom i prozračnom prostoru.

Matičnjak se može koristiti za pripremu čaja, ali osim za čaj listovi matičnjaka se mogu dodavati u salate, ali i za aromatiziranje mesa, tjestenine, umaka… Matičnjak se može dodavati za aromu likera, umaka, džemova…

Vezano:

Čajevi – COVER magazin.com

Čaj od matičnjaka – sažetak

Matičnjak se može koristiti na različite načine, a jedan od uobičajenih je priprema i konzumacija čaja od matičnjaka. Matičnjak ima brojna djelovanja i nosi različite zdravstvene prednosti.

Jedno od glavnih područja djelovanja matičnjaka vežu se uz njegova sedativna svojstva, može pomoći smanjiti stres, napetost i nervozu, može pomoći kod nesanice, ali doprinosi i boljem snu.

Čaj od matičnjaka ima blago antidepresivno djelovanje, te može pomoći kod glavobolje. Također, popravlja kognitivne sposobnosti, djeluje na pamćenje i koncentraciju.

Antispazmodična svojstva čaja od matičnjaka korisna su za poticanje probave, smirivanje grčeva u trbuhu, može pomoći kod nadutosti…

Čaj do matičnjaka je napitak koji može doprinijeti ugodnijem svakodnevnom životu te djeluje istovremeno na brojnim aspektima, od glavobolja, do preveniranja bolesti, protiv nervoze te za bolji san.

Antivirusno djelovanje, kao i dodatni spojevi u čaju pokazuju efekte na herpes, te se može piti kao čaj protiv herpesa, kao i nanositi na rane oko usana lokalno, kako bi pomogao bržem zacjeljivanju.

Čaj od matičnjaka nema puno kontraindikacija i nuspojava, oprez je potreban kod osoba koje uzimaju lijekove, te imaju sklonost alergijama.