Matičnjak – Čaj od matičnjaka

Matičnjak – Čaj od matičnjaka

Ovaj čaj je često u upotrebi čak i kada netko nema posebnih problema. Ima mnogobrojne zdravstvene prednosti te se i zbog svog pozitivnog utjecaja na zdravlje često konzumira.

Čaj od matičnjaka poboljšava apetit, posebno kod djece.

Čaj od matičnjaka povoljno djeluje na psihu. Često se upotrebljava kao okrjepa u stresnim situacijama, kod depresivnih stanja, a pomaže i kod neredovitih menstruacija uzrokovanih stresom, te kod glavobolja uzrokovanih nervozom ili povraćanja na živčanoj osnovi.

Čaj od matičnjaka pomaže u borbi protiv stresa, opušta i popravlja raspoloženje, a koristi se i kod anksioznosti. Ovo je jedan od najčešćih čajeva koji se preporučuje za smirenje, stres, anksioznost. U kombinaciji s valerijanom pomaže kod nesanice.

Čaj od matičnjaka može pomoći kod nesanice te je jedan od čajeva koji se preporučuje kao čaj koji je dobro piti navečer kako bi se bolje spavalo.

Čaj od matičnjaka pomaže kod gotovo svih bolesti. Regulira probavu, jača i oporavlja srce, djeluje antibakterijski i pomaže u zacjeljivanju rana. Čaj od matičnjaka se može piti dva puta dnevno kako b poboljšao probavu.

Ipak, najčešće se koristi kod psiholoških oboljenja, poboljšava pamćenje, priziva lijepe misli, pomaže u borbi protiv depresije, te tegobnih misli i anksioznosti.

Priprema čaja od matičnjaka

Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Čaj od svježeg matičnjaka

Čaj se može praviti i od svježih listova matičnjaka. 2 žlice listova svježih listova matičnjaka dobro oprati hladnom vodom. Stavite čaj u vodu i kuhajte oko 15 minuta. Potom čaj procijedite i čaj je spreman za konzumaciju. U čaj se može dodati limun ili med.

Čaju od matičnjaka možete dodati iscijeđeni limun ili med.

Kako sušiti matičnjak za čaj

Čaj od matičnjaka se uglavnom pravi od listova matičnjaka. Kada se beru listovi svježeg matičnjaka najbolje bi ih bilo brati između 12 i 14 sati.
Ubrane listove matičnjaka dobro oprati hladnom vodom, postupak ponoviti nekoliko puta kako bi bili sigurni da je matičnjak dobro opran. Zatim posušiti listove.
Matičnjak se može vješati za sušenje ili sušiti u pećnici na niskoj temperaturi oko pola sata. Ako se suši na zraku, treba biti na tamnom mjestu. Lišće bi trebalo postati suho i lako se skinuti sa stabljike. Osušeni matičnjak dobro ohladiti, spremiti u zatvorenu posudu i držati na tamnom mjestu.

Čaj od matičnjaka nuspojave

Čaj od matičnjaka može imati određene nuspojave, posebno kod osoba koje su sklone alergijama, ili su alergične na određene biljke. Ukoliko stvara težinu u stomaku, čaj od matičnjaka se može konzumirati uz obrok.

Što kaže znanost o čaju od matičnjaka?

Čaj od matičnjaka može pomoći da bolje spavate, ali i kod problema s nesanicom. Kombinacija matičnjaka s valerijanom može pomoći u ublažavanju nemira, ali i kod nesanice. Istraživanje je pokazalo da su djeca koja su konzumirala matičnjak imala smanjenje simptoma kako nervoze tako i manje problema sa spavanjem.*

Čaj od matičnjaka pozitivno djeluje na probavu, te redovno konzumiranje matičnjaka može umiriti probavni trakt.*

Čaj od matičnjaka ima antivirusna svojstva, a redovna konzumacija čaja od matičnjaka pozitivno djeluje na imunološki sustav.

Matičnjak sadrži antioksidanse koji pozitivno djeluju na zdravlje očiju, te štite kožu.

Matičnjak smiruje simptome stresa, može pomoći da se opustite i popravlja raspoloženje. Istraživanje je pokazalo da uzimanje 600 mg matičnjaka utjecalo na smanjenje stresa, sa značajnim utjecajem na smirenost, te je utjecalo na veću brzinu u obradi matematičkih zadataka.*

Matičnjak se može koristiti i za anksioznost, te smirivanje nervoze. Istraživanje je pokazalo učinke na raspoloženje uz konzumaciju matičnjaka.*

Istraživanje je pokazalo da konzumacija matičnjaka može pomoći za bolje pamćenje i bolje rješavanje matematičkih zadataka. Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale matičnjak imale bolji učinak od onih koji nisu.*

Matičnjak može pomoći i kod glavobolje, posebno kod glavobolja izazvanih stresom. Matičnjak djeluje opuštajuće, oslobađa napetosti i opušta mišiće.

Vezano:

Čajevi – COVER magazin.com