Čaj od peršina – ljekovitost, nuspojave i kako pripremiti čaj

Čaj od peršina – ljekovitost, nuspojave i kako pripremiti čaj

Peršin je aromatična biljka koja ima brojna ljekovita svojstva. Peršin se koristi kao svježi, ali i kao sušeni peršin. Koristi se u receptima prilikom kuhanja kao začinska biljka, ali i kao čaj. Nasjeckani listovi peršina se dodaju u juhe, umake, u salate… I dok se kod kuhanja koriste i korijen i zeleni listovi, za čaj se uglavnom koriste listovi peršina iako se i u čaj može dodati i korijen peršina.

Peršin je bogat vitaminima, mineralima, te antioksidantima što ga čini dobrim izborom za dodavanje u prehranu čak i kada nema neke potrebe i nekog konkretnog razloga. Posebno je poznat po velikom sadržaju vitamina C.

Čaj od peršina

Za pripremu čaja se mogu koristiti sušeni i svježi listovi peršina. Listovi peršina sadrže brojne hranjive i korisne tvari. Žličica lista peršina sadrži vitamina C kao i jedna naranča. Uz to peršin sadrži vitamin K, A, mineral kalcij…

Čaj od peršina sadrži brojne antioksidante, pomaže u zaštiti stanica, ali i od nekih kroničnih bolesti. Kombinacija antioksidanta iz peršina i vitamina C pomaže u zaštiti organizma, te može štititi od različitih bolesti.

Čaj od peršina može pomoći i kod bubrežnih kamenaca.

Čaj od peršina ima diuretička svojstva te se i čaj od peršina može koristiti u te svrhe. Čaj od peršina pomaže u smanjivanju zadržavanja vode. To je jedan od razloga zašto se čaj od peršina ponekad koriti i za mršavljenje. Čaj od peršina može pomoći u pražnjenju crijeva, te ima djelovanje slično laksativima.

Čaj od peršina može pomoći u regulaciji šećera u krvi. Njegova anti dijabetička svojstva pomažu regulaciji šećera.

Čaj od peršina može pomoći u regulaciji mjesečnice. Čaj od peršina sadrži spojeve koji mogu utjecati na proizvodnju estrogena i stvaranje ravnoteže hormona.

Čaj od peršina za jačanje imuniteta – čaj od peršina bogat je vitaminom C, vitaminom A te drugim sastojcima koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava. Čaj od peršina priprema

Čaj od peršina protiv urinarnih infekcija – čaj od peršina jedan je od prirodnih lijekova za urinarne infekcije. Peršin ima diuretička svojstva te pomaže eliminirati bakterije iz mjehura.

Peršin ima antibakterijska svojstva, doprinosi zdravlju kostiju, jača imunološki sustav, te su to samo neka od svojstava čaja od peršina.

Čaj se može pripremiti od svježeg ili sušenog peršina. Ovisno o tome šta imate ili koji okus preferirate. Iako se češće radi čaj od listova peršina može se pripremiti i čaj od korijena peršina.

Čaj od peršina i kada se radi od svježeg ili sušenog peršina ima brojne prednosti, a neke od najvažnijih su:

  • Čaj od peršina bogat je antioksidansima – oni pomažu u obrani tijela od slobodnih radikala, od preuranjenog starenja, te pomažu u prevenciji brojnih bolesti. Antioksidansi su bitni za očuvanje zdravlja organizma, te u zaštiti od brojnih kroničnih bolesti. Ekstrakt peršina može pomoći oštećenja DNK.
  • Čaj od peršina može pomoći u sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca – čaj od peršina utječe na volumen urina te pomaže tijelu da ne nakuplja minerale koji se talože i stvaraju kamenac.
  • Čaj od peršina djeluje kao diuretik.
  • Čaj od peršina dobar je izvor vitamina C, a važnost dovoljnog unosa vitamina C ne treba naglašavati.
  • Čaj od peršina jača imunološki sustav.
  • Čaj od peršina može pomoći u prevenciji nekih vrta raka. Ima antioksidativna svojstva, te druge spojeve koji djeluju u prevenciji.
  • Čaj od peršina može pomoći u reguliranju mjesečnice, te u uravnoteženju hormona.

Kako napraviti čaj od peršina

Čaj od peršina se može raditi od svježeg i sušenog peršina. Ispod donosimo:

  • Kako napraviti čaj od svježeg peršina
  • Kako napraviti čaj od sušenog peršina
  • Kako napraviti čaj od suhog peršina u rinfuzi

Priprema čaja od svježeg peršina

Listove peršina bi bilo dobro provo dobro oprati. Koristiti samo svježe zelene listove peršina na kojima nema tragova žute boje kao ni dugih promjena na listovima. Za pripremu čaja dovoljni su peršin i voda. Za dodatni okus i efekt u čaj se može dodati cijeđeni limun i/ili med.

Sastojci:

  • pola šalice svježeg peršina
  • 300 ml vode

Da bi ste skuhali čaj od peršina potrebno je pola šalice svježeg peršina. Listove peršina je potrebno oprati i malo posušiti. Peršin se može i nasjeckati.

300 ml vod prokuhati, te preliti preko svježe nasjeckanog peršina. Ostavite da odstoji oko 5 minuta poklopljeno. Čaj procijedite i čaj od svježeg lista peršina je spreman za konzumaciju.

Ukoliko stoji duže od 5 minuta, čaj se i dalje može koristiti, ali će biti nešto gorči.

Kako bi popravili okus u čaj od peršina se može dodati iscijeđeni limun ili med.

Čaj od sušenog peršina – priprema

Ako se radi o čaju u vrećicama najbolje bi bilo pratiti upute proizvođača o načinu pripreme. No, općenito:

  • jedna vrećica čaja od peršina
  • 200 ml ključale vode

Jednu vrećicu čaja od peršina sušenog peršina preliti s 200 ml vrele vode. Poklopiti te ostaviti 5 minuta.

Izvaditi vrećicu čaja ili procijediti i čaj je spreman za konzumiranje.

Čaj od suhog peršina u rinfuzi

Sastojci:

  • 1 žličica sušenog peršina
  • 200 ml vode

Pustiti vodu da proključa. U šalicu staviti 1 žličicu sušenog peršina te preliti s ključalom vodom. Ostaviti poklopljeno 5 minuta. Čaj procijediti i spreman je za konzumaciju.

Čaj od peršina se rjeđe može pronaći u vrećicama, te se češće priprema od sušenog peršina u rinfuzi.

Čaj od peršina – nuspojave

Čaj od peršina se smatra sigurnim ukoliko se uzima u umjerenim dozama.

Oprez je potreban kod osoba koje uzimaju neke lijekove, posebno diuretike.

Čaj od peršina kao i druge treba konzumirati umjereno, a ukoliko se primijete neke nuspojave prestati s korištenjem, te se konzultirati s liječnikom ili ljekarnikom.

Čaj od peršina može djelovati na krvni tlak, te je potreban oprez ukoliko se uzimaju lijekovi za tlak.

Trudnica se ne preporučuje piti čaj od peršina jer veće količine konzumacije peršina mogu potaknuti kontrakcije.

Koliko čaja od peršina dnevno

Čajeve, pa tako i čaj od peršina treba ukomponirati u zdravu i raznovrsnu prehranu. Ukoliko se konzumira više nekog čaja neće se uvijek povećati i njegovi efekti, a veće su mogućnosti reakcija. Stoga i kod čajeva koji su relativno sigurni, bolje je imati određenu dozu opreza i ne pretjerivati.

Čaj od peršina je relativno siguran čaj, no, konzumacija je jedne do dvije šalice dnevno je dovoljna.

Korijen peršina

Korijen peršina se možda rjeđe koristi nego listovi peršina, iako i korijen peršina ima brojne prednosti. 100 grama korijena peršina sadrži 4 grama vlakana, te pokriva 55% dnevnih potreba za vitaminom C, 45% dnevnih potreba za vitaminom B, 13% dnevnih potreba za cinkom, 12% dnevnih potreba za kalijem, te 11% dnevnih potreba za magnezijem…

100 grama korijena peršina ima 55 kalorija.

Korijen peršina obiluje vitaminima i mineralima, sadrži vlakna, te je odlična namirnica.

Korijen peršina sadrži antioksidanse koji pomažu smanjiti oksidativni stres, te se bore protiv slobodnih radikala i nastanka nekih bolesti.

Korijen peršina je koristan i protiv upala, budući da ima izražena protuupalna svojstva. Korijen peršina potiče detoksikaciju tijela.

Čaj od peršina za mršavljenje

Čaj od peršina ima diuretička svojstva te može pomoći protiv nakupljanja vode u organizmu. Čaj od peršina najbolje je ukomponirati u zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu.

Čaj od peršina u prvom redu pomaže protiv zadržavanja nakupljene vode u organizmu.

Čaj se može konzumirati do tri puta dnevno, ali ne bi trebalo s njim pretjerivati, posebno jer ima diuretička svojstva te bi se mogao dobiti kontra efekt.

Čaj od peršina skoro da nema kalorija ukoliko se dodatno ne zaslađuje, stoga je njegova konzumacija za mršavljenje također prikladna.

Čaj od peršina i limuna za mršavljenje

Čaj od peršina i limuna može pomoći u mršavljenju. Kada se želi smršaviti, proces nije lagani niti jednostavan, te svaka dodatna pomoć može dobro doći. No, kako bi čajevi pokazali svoje djelovanje najbolje ih je ukomponirati u zdravu prehranu i tjelovježbu. Bez obzira da li se radilo o nekoj dijeti za mršavljenje ili o kalorijskom deficitu, čaj može biti dodatni element koji će pomoći.

Priprema čaja od peršina i limuna za mršavljenje je prilično jednostavna, a sastojci za čaj su ionako često u uporabi.

Čaj od limuna i peršina djeluje kao diuretik, potiče probavu, te smanjuje upalne procese u organizmu.

Čaj od peršina i đumbira

Čaj od peršina i đumbira je zanimljiva kombinacija. Osim što se ovakva kombinacija može raditi kao čaj, može se pronaći u juhama budući da se i peršin i đumbir mogu dodavati u juhe.

Neke od prednosti čaja od peršina i đumbira su:

  • može pomoći kod mučnina
  • može pomoći kod mršavljenja
  • može pomoći u reguliranju probave

Čaj od peršina i đumbira sadrži antioksidanse, djeluje protuupalno, te može pomoći kod upala, ali i u prevenciji i jačanju imunološkog sustava.

Čaj od peršina za probavu

Čaj od peršina može pomoći kod probavnih problema, pomoći želucu da optimalnije funkcionira Uz to čaj djeluje protuupalno, te pomaže eliminaciji toksina iz tijela.

Čaj od peršina može pomoći kod mučnina, nadutosti, zatvora, probavnih smetnji.

Čaj od peršina za kožu

Čaj od peršina ima brojne prednosti i za kožu. Peršin sadrži vitamine i minerale bitne za zdravlje organizma pa tako i kože.

  • Anti ageing efekti čaja od peršina

Čaj od peršina može djelovati protiv starenja, sadrži značajne količine vitamina C, antioksidansi djeluju na zaštitu kože, te potiču proizvodnju kolagena. Čaj od peršina može pomoći kako u prevenciji tako i hranjivim sastojcima u ublažavanju bora.

  • Čaj od peršina protiv akni

Čaj od peršina ima protuupalna, ali i antimikrobna svojstva, djeluje kao diuretik, te može pomoći u borbi protiv akni.

  • Čaj od peršina može uravnotežiti proizvodnju sebuma
  • Čaj od peršina može smanjiti crvenilo kože budući da sadrži antioksidanse te djeluje protuupalno
  • Čaj od peršina zahvaljujući udjelu vitamina C može pomoći ujednačavanju tena te djelovati na smanjenje hiperpigemtacije te tamnih mrlja.

Čaj od peršina se može konzumirati, ali i nanositi direktno na kožu. Može koristiti kao tonik, ali i kao dodatak maskama za lice.

Kako čuvati peršin

Svježi peršin se može kupiti zajedno s korijenom, ali i odvojeno. Svjež peršin ima čvrst korijen, zelene listove, te nisu uvenuli i li požutili.

Peršin bi najbolje bilo čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

Svjež peršin se može odvojiti od korijena, te staviti u zdjelu ili čašu s vodom na način da su rubovi u vodi. Na taj način će peršin dulje zadržati svježinu.

Listovi peršina se također mogu spremiti na način da se odvoje od korijena, dobro operu, te potom posuše. Kada se dobro posuše, spremiti ih u plastičnu vrećicu, dobro zatvoriti i čuvati u hladnjaku.

Sušeni peršin se može dulje čuvati duže od svježeg, a potrebno ga je čuvati u tamnom prostoru i dobro zatvorenoj posudi.

Sažetak

Peršin je rasprostranjena biljka koja se već dugo vremena koristi u raznim receptima i prilikom kuhanja. No, peršin se može koristiti i za pripremu čaja. Čaj se može raditi od suhog kao i od svježeg peršina.

Peršin je bogat vitaminom C, A, K, te mineralima i antioksidantima. Peršin djeluje kao diuiretik, može pomoći u regulaciji mjesečnice, regulaciji šećera u krvi, te kod bubrežnih kamenaca.

Vezano: