Čaj od peršina – ljekovitost, nuspojave i kako pripremiti čaj

Čaj od peršina

Čaj od peršina – ljekovitost, nuspojave i kako pripremiti čaj

Peršin je aromatična biljka koja ima brojna ljekovita svojstva. Peršin se koristi kao svježi ali i kao sušeni peršin. Koristi se u receptima prilikom kuhanja kao začinska biljka, ali i kao čaj. Nasjeckani listovi peršina se dodaju i u salate. I dok se kod kuhanja koriste i korijen i zeleni listovi, za čaj se uglavnom koriste listovi peršina iako se i u čaj može dodati i korijen peršina.

Peršin je bogat vitaminima, mineralima, te antioksidantima što ga čini dobrim izborom za dodavanje u prehranu čak i kada nema neke potrebe i nekog konkretnog razloga. Posebno je poznat po velikom sadržaju vitamina C.

Za pripremu čaja se mogu koristiti sušeni i svježi listovi peršina. Listovi peršina sadrže brojne hranjive i korisne tvari. Žličica lista peršina sadrži vitamina C kao i jedna naranča. Uz to peršin sadrži vitamin K, A, mineral kalcij…

Čaj od peršina sadrži brojne antioksidante, pomaže u zaštiti stanica, ali i od nekih kroničnih bolesti. Kombinacija antioksidanta iz peršina i vitamina C pomaže u zaštiti organizma, te može štititi od različitih bolesti.

Čaj od peršina može pomoći i kod bubrežnih kamenaca.

Čaj od peršina ima diuretička svojstva te se i čaj od peršina može koristiti u te svrhe. Čaj od peršina pomaže u smanjivanju zadržavanja vode. To je jedan od razloga zašto se čaj od peršina ponekad koriti i za mršavljenje. Čaj od peršina može pomoći u pražnjenju crijeva, te ima djelovanje slično laksativima.

Čaj od peršina može pomoći u regulaciji šećera u krvi. Njegova anti dijabetička svojstva pomažu regulaciji šećera.

Čaj od peršina može pomoći u regulaciji mjesečnice. Čaj od peršina sadrži spojeve koji mogu utjecati na proizvodnju estrogena i stvaranje ravnoteže hormona.

Čaj od peršina priprema

Čaj se može pripremiti od svježeg ili sušenog peršina. Ovisno o tome šta imate ili koji okus preferirate. Iako se češće radi čaj od listova peršina može se pripremiti i čaj od korijena peršina.

Priprema čaja od svježeg peršina

Sastojci:

  • pola šalice svježeg peršina
  • 300 ml vode

Da bi ste skuhali čaj od peršina potrebno je pola šalice svježeg peršina. Listove peršina je potrebno oprati i malo posušiti. Peršin se može i nasjeckati.

300 ml vod prokuhati, te preliti preko svježe nasjeckanog peršina. Ostavite da odstoji oko 5 minuta poklopljeno. Čaj procijedite i čaj od svježeg lista peršina je spreman za konzumaciju.

Ukoliko stoji duže od 5 minuta, čaj se i dalje može koristiti, ali će biti nešto gorči.

Kako bi popravili okus u čaj od peršina se može dodati iscijeđeni limun ili med.

Čaj od sušenog peršina – priprema

Ako se radi o čaju u vrećicama najbolje bi bilo pratiti upute proizvođača o načinu pripreme. No, općenito:

  • jedna vrećica čaja od peršina
  • 200 ml ključale vode

Jednu vrećicu čaja od peršina sušenog peršina preliti s 200 ml vrele vode. Poklopiti te ostaviti 5 minuta.

Izvaditi vrećicu čaja ili procijediti i čaj je spreman za konzumiranje.

Čaj od suhog peršina u rinfuzi

Sastojci:

  • 1 žličica sušenog peršina
  • 200 ml vode

Pustiti vodu da proključa. U šalicu staviti 1 žličicu sušenog peršina te preliti s ključalom vodom. Ostaviti poklopljeno 5 minuta. Čaj procijediti i spreman je za konzumaciju.

Čaj od peršina – nuspojave

Čaj od peršina se smatra sigurnim ukoliko se uzima u umjerenim dozama.

Oprez je potreban kod osoba koje uzimaju neke lijekove.


Trudnica se ne preporučuje piti čaj od peršina jer veće količine konzumacije peršina mogu potaknuti kontrakcije.

Sažetak

Peršin je rasprostranjena biljka koja se već dugo vremena koristi u raznim receptima i prilikom kuhanja. No, peršin se može koristiti i za pripremu čaja. Čaj se može raditi od suhog kao i od svježeg peršina.

Peršin je bogat vitaminom C, A, K, te mineralima i antioksidantima. Peršin djeluje kao diuiretik, može pomoći u regulaciji mjesečnice, regulaciji šećera u krvi, te kod bubrežnih kamenaca.

Vezano: