29. rujna 2023.

COVER magazin.com

Life & style portal

Trendovi dijeta za mršavljenje za 2023.

Neprestano se pojavljuju nove dijete za mršavljenje koje novim načinima pokušavaju pomoći u gubitku kilograma. No, neke se zadrže, neke padnu u zaborav...

 

 

Trendovi dijeta za mršavljenje za 2021.

Trendovi dijeta za mršavljenje za 2023.

Neprestano se pojavljuju nove dijete za mršavljenje koje novim načinima pokušavaju pomoći u gubitku kilograma. No, neke od tih dijeta se zadrže, neke padnu u zaborav.

U pravilu popularne dijete postaju one koje uz malo truda obećavaju veliki napredak, ali takve dijete brzo padaju u zaborav jer ne daju očekivane rezultate, dok se s druge strane dijete kojih se teže pridržavati duže zadržavaju među popularnim dijetama, jer većina osoba kod neuspjeha okrivljuje sebe i svoje slabosti, a ne sam dijetni koncept.

Zbog toga i kod općepopularnih dijeta i kod dijeta za mršavljenje koje se tek aktualiziraju treba biti pomalo skeptičan i pristupiti im s oprezom.

Trendovi koji se očekuju na području dijeta za mršavljenje u 2023:

Ispod navodimo dijete čija popularnost ne spada ili one dijete koje se naglo penju na ljestvicama popularnosti i broju ljudi koji ih se je pokušavaju pridržavati.

Keto dijeta – keto dijeta je već prilično popularna, a očekuje se da će se takav trend nastaviti i iduće godine.

Flexitarian – kombinacija vegetarijanske prehrane i fleksibilnosti. Riječ “Flexitarian” u rječnike je uvela Dawn Jackson Blatner koja sugerira moderiranu prehranu s mesom, dakle bez izbacivanja mesa, ali i uvođenje u prehranu nekih vegetarijanskih značajki.

Intervalni post tj. “Intermittent fasting” u inačici “Dijeta 8 sati” – fokus je na vremenu kada jedemo – ovakav tip dijete sugerira da se jede unutar 8 sati, a da se potom 16 sati ne jede. Eliminira se grickanje, koje se često pojavljuje kao uzrok debljanja, te se u 8 sati kada se jede može jesti normalno, ali izvan toga ne. Npr. ako ste ujutro u 9 jeli prvi obrok tada do 17 h vam treba biti zadnji.

Mediteranska dijeta – već je poznato kolike su prednosti mediteranskog načina prehrane, te se očekuje da će i ovakve dijete postati sve važnije.

Mesna dijeta – Mesna dijeta smatra se najlakšim načinom mršavljenja za ljubitelje mesa. Mesna dijeta se temelji na mesu kao glavnoj namirnici, iz čega proizlazi da mesna dijeta obiluje proteinima, dok su ugljikohidrati smanjeni na minimum. Za razliku od Keto dijete koja je jako slična, mesna dijeta je jednostavnija jer se ne broje udjeli i omjeri proteina, masnoća i ugljikohidrata, nego se jedu namirnice životinjskog porijekla. I to je to.

Jogurt dijeta – Dijeta je kojoj samo ime objašnjava kako je jogurt temeljna namirnica, te se preporučuje da ga se jeda dva do tri puta dnevno, uz još neke korekcije u standardnoj prehrani.

Dijeta 10 posto sugerira kako bi se osobe trebale usredotočiti na to da izgube 10 posto svoje težine, te kako će od toga imati velike zdravstvene prednosti. Prema zagovornicima (koje podupiru i znanstvena istraživanja) već od gubitka 10 posto svoje težine, što bi bilo na primjer, da ako imate 85 kg, izgubite 8,5 kg imate velike zdravstvene koristi.

Od knjižara i knjiga u njima, do blogova i foruma, nema gdje ne možete pročitati informacije o raznim dijetama. Ipak, sve informacije koje pročitate treba uzimati s određenim oprezom čak i ako naizgled dolaze iz provjerenih izvora. Također, treba imati na umu kako određena dijeta može biti pun pogodak za jednu osobu, obzirom na njen životni stil i tjelesnu građu, dok će biti potpuni promašaj za drugu osobu koja ima različit životni stil i genetiku. I dok su naravno kalorije i odabir namirnica bitni, trebalo bi se radije usredotočiti na kvalitetu hrane i pravilnu prehranu. Najuspješnije su one dijete gdje se pažljivo biraju kvalitetne namirnice i jedu u umjerenoj količini, a odbacuju prejedanje i nezdrave namirnice. Također, uspješnije su one dijete koje je lakše slijediti i koje ciljaju na cjelokupan životni stil, a opet se tim svojim stilom uklapaju u životni stil kakav ste vodili ranije. Zbog toga dijeta na neki način diktira životni stil, ali da bi bila uspješna to mora biti životni stil kakav želite voditi i kakav vam odgovara.

Imajte na umu da su i neke dijete kreirane da bi promovirale i povećale prodaju određenih namirnica i proizvoda, te će se umjetno popularizirati samo radi ekstra profita. Zbog svega navedenog odabir dijete treba uvijek temeljiti na zdravorazumskom konceptu, a ne pomodarstvu i trendovima.

Vezano:

 

 

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST