12 savjeta kako prekinuti vezu [ LJUBAV ]

      Nema komentara na 12 savjeta kako prekinuti vezu [ LJUBAV ]

12 savjeta kako prekinuti vezu

Ako ste odlučili ostaviti partnera, vjerojatno vam nije lako pronaći pravi način. Olakšajte si situaciju slijedeći ove savjete:

1 – Ostavite na način na koji biste voljeli da vas ostave – Za nogirati nekog stvarno je teško pronaći pravi način. Najbolje zbog toga to napraviti ravnajući se prema sebi. Ostavite ga na način na koji biste ostavili sebe.

2 – Ne prepirite se prilikom prekida –  Budete li se svađali i raspravljali prilikom prekida partneru nikad neće biti jasno jeste li ga ostavili zato što ste to htjeli od ranije ili zbog svađe. Zato nikad osobi koju želite ostaviti ne govorite kako je ona kriva, jer će tada sigurno započeti svađu, a kasnije se pokušavati pomiriti jer će misliti da je svađa uzrokovala prekid.

3 – Ne osjećajte se krivima – Često kada želimo prekinuti vezu sebi namećemo nepostojeću krivicu. Veze su tu da bi se prekidale, zato se zovu veze, a ne zaruke ili  brak.  U njima je ako niste zadovoljni i zbog najmanje sitnice dozvoljeno ostaviti partnera.

Ljubav dođe i ode

S partnerom ste već duže vrijeme. Na početku vam je bilo super, zanimljivo, sve se radili s njim, svaki dan se viđali, niste mogli izdržati jedan dan bez njega i sad je jednostavno došlo do prezasićenja. Imate osjećaj da se stalno iste stvari ponavljaju, on više nema novih zanimljivih ideja, vi ih nemate i slobodno vrijeme radije provodite s društvom nego s njim. Kada na mobitelu vidite da vas on zove nije da se ne želite javiti nego samo imate pametnijeg posla.
No, mislite nije to kraj ljubavi, nitko drugi mi se ne sviđa, samo mi treba malo vremena za sebe, prijatelje i to se vrijeme razvuče. Više i ne osjećate potrebu vratiti se partneru, biti njegova, no on to jednostavno ne shvaća, on obećava da će se više truditi, više pažnje posvetiti vama.

Vi se pokušavate vratiti u to, ali jednostavno ne ide, vaša zaljubljenost je prošla, čak i ne možete niti glumiti da je tu. Svaki dan se pripremate kako to njemu reći, ali jednostavno kada vidite njegovo lice svaki put kada započnete tu temu odustanete i više ni sami niste sigurni hoćete li ga ikada moći ostaviti te odlučujete ostati s njim.

To je najgore što možete napraviti. Zavlačite sebe, zavlačite njega. Patite sebe, patite njega. Stoga skupite hrabrosti i recite gotovo je.

Vjerujte, to možda je teško ali ako tu više nema ljubavi vrijeme je krenuti dalje. Pogrešno je misliti da ga možete ostaviti u jednoj noći. Uzmite si vremena i polako u napad. Prestanite glumiti ljubav koje nema. Partner će shvatiti da nešto nije u redu i navedite ga svojim ponašanjem da vas on pita da li nešto nije u redu, a kada to postignete nemojte odgovoriti kao iz topa GOTOVO JE!!!

Polako, nježno objasnite mu staru žensku izjavu: «Nije stvar u tebi, ti si super ali ja želim neko vrijeme provesti sama i više se posvetiti karijeri.» Nemojte se ponašati tako da vas zamrzi, možda se nekad vrate vaši osjećaji. Tu kartu ostavite otvorenu: «Možda nekad kasnije, kada malo sredim život», ali ništa nemojte obećavati.

Nemojte se dovesti u situaciju da vas čeka. I nemojte zaboraviti tražiti njegovo mišljenje, da li da ostanete prijatelji i poštujte njegovu želju ako on to ne želi. Svaki prekid je bolan. A vi iz suosjećanja nemate s nekim novim dečkom namjerno paradirati ispod njegove zgrade ili u kafiću u kojem je on stalni gost. Stavite se u njegovu poziciju. Pustite neka vrijeme da se sve ohladi i onda krenite u provod. Uživajte!!! Ne dopustite da život prolazi pokraj vas!!!

Savjeti za bezbolan prekid

4 – Prije prekida na papir zapišite zbog čega prekidate vezu – I imajte to na umu, ne dopustite da vas partnerova ljepota, nježnost ili riječi odgovore od namjere. Sutra će biti još teže.

5 – Nikad to ne činite na javnom mjestu – Čak i ako nekoga želite potpuno poniziti ne činite to na javnom mjestu. Mogla bi se desiti kakva neočekivana situacija pa bi on mogao poniziti vas.

6 – Dopustite partneru da kaže  što ima za reći – Ne očekujte da ćete završiti svoj monolog i da će se partner s tim mirno pomiriti. Nakon što ste vi rekli svoje, dopustite i njemu da kaže što ima. Mirno i staloženo odgovarajte na njegova pitanja.

7 – Možete li biti prijatelji?! – Čak ako ste i bili prijatelji prije veze, teško da ćete ostati poslije prekida. Najbolje je ne upuštati se u tu pustolovinu. Olakšat ćete i sebi  i njemu.

8 – Ne pričajte uokolo svoju namjeru – Najgore što možete napraviti je prije nego kažete partneru da ga ostavljate tu svoju namjeru pričati prijateljima. Partner bi mogao čuti za tu vašu namjeru  od drugih, a to je stvarno jadno.

9 – Ne odugovlačite –  Što više odugovlačite prekid će biti sve teži i teži. Zamislite situaciju da se partneru nešto ružno u međuvremenu desi. Hoćete li mu reći, ma ne, ne ostavljam te zbog toga nego ja imam namjeru već duže vrijeme te ostaviti.

10 – Ne govorite partneru da ga još uvijek volite –   Ne lažite ni njemu ni sebi, jer da ga volite ne biste ga ostavljali.

11 –  Nemojte provocirati kako bi partner ostavio vas – Ta taktika pali, ali ne dugoročno. Budite fer. Ne otežavajte još partneru, jer ako vas ostavi u trenutku svađe, kasnije će se htjeti pomiriti jer će misliti kako će ako vam oprosti sve biti u redu.

12- Budite iskreni – Nije dovoljno reći nije problem u tebi nego u meni. Objasnite zbog čega više ne želite vezu.

Ako mislite da u stvari prekidate zbog partnera,  a ne zbog sebe (npr. zbog toga što on mora nešto promijeniti) niste spremni uopće na prekid i bolje umjesto prekida razgovarajte otvoreno s partnerom što vam smeta u vezi. Tužno ali istinito, prekinuti vezu želimo zaista samo ako je stvarno do nas, ako smo se ohladili, dosadilo nam je  ili sl. Sve dok mislite da je problem u partneru prekid bi vas mogao povrijediti više nego njega.

Pet tipova koje trebate nogirati

Poneki dečki znaju naprosto oduševiti na prvi pogled, ali kada ga malo bolje upoznate shvatit ćete da vam nije nikakvo olakšanje u životu, nego naprotiv, opterećenje. Umjesto da vam popravlja raspoloženje on će ga konstantno kvariti. S njim će vam opadati i samopouzdanje, zbog toga je jedino rješenje nogirati ga.

KONTROLOR

Prvi dojam

– Divite mu se jer je snalažljiv i pomaže vam.

Upozoravajući signali

– Osjeća nepovjerenje prema svim ljudima koji nisu pod njegovom izravnom kontrolom.

– Ako ne može komentirati vaš privatni razgovor, raspored ili e-mail, to ga deprimira.

– Misli kako uz njegovu pomoć i vi možete uspjeti u životu.

– Govori vam kako bez njegove pomoći ne možete uspjeti.

– Počinje preispitivati vaše odluke.

– Jedan ili oba roditelja su mu dominantni

– Stalno nudi prijedlog ili savjet.

– Naljuti se ili naživcira ukoliko ne poslušate njegov savjet.

– Postane anksiozan ako vi izgledate privlačno.

– Ponosan je na svoju tvrdoglavost ili nefleksibilnost.

Ključna stvar zbog koje biste trebali prekinuti je to što misli da je on vaš šef.

SCENARIST

Prvi dojam

– Kaže vam na prvom spoju kako mu je njegova bivša djevojka lagala.

Upozoravajući signali

– Zna tko ste bolje od vas, prihvaća vjerovanje „Poznajem te bolje nego što se sama poznaješ“.

– Optužuje vas kako nikad niste tu kada vas treba, kako mu skrivate neke stvari, kako ste sponzoruša s vrlo malo dokaza.

– Počinjete se hvatati kako izražavate osjećaje i misli koje zapravo nisu vaše.

– Projicira svoje ideje na vas i vi se ponašate prema njima.

– Misli kako poznaje ono što vas istinski motivira.

Ključna stvar zbog koje biste trebali prekinuti je to što ste vi postali komplicirana  i potpuno nesigurna osoba uz njega.

BEZGREŠNIK

Prvi dojam

Misli kako je vrjedniji od ostalih ljudi.

Upozoravajući signali

– Ne preuzima odgovornost za svoja djela i svoje osjećaje.

– Vaša veza se vrti oko njega.

– Sklon je moraliziranju.

– Plane kada spomenete budućnost/obvezu.

– Ako je povrijeđen uzvratit će okrutno.

Ključna stvar zbog koje biste trebali prekinuti je to što su vaši problemi uz njegove trivijalni, ali i to što će on uz vas dobiti premiju, a vi ćete dobiti osobu koja će vas omalovažavati cijeli život.

NEVIDLJIVI ČOVJEK

Prvi dojam

– Tih je i čini se sramežljivim.

– Osjećate veliko samopouzdanje jer ste ga uspjeli izvući iz njegovog oklopa.

Upozoravajući signali

– Emotivno je ograničen. Hobijima vjeruje više nego ženama.

– Izbjegava ljutnju, konflikte, ali i strast.

– Nedostaje mu pažnje, ponekad mislima odluta i uopće nije s vama.

– Rijetko sudjeluje i pridonosi uspjehu bilo čega, pa tako i veze.

– Većina razgovora s njim ne vodi nikamo.

– Seksualno je nezainteresirani i odbija o tome razgovarati.

– Pada vam napamet kako je možda gej.

Ključna stvar zbog koje biste trebali prekinuti je to što uz njega i vi postajete nevidljivi, odbija se družiti s vašim prijateljima, a zbog svake vaše reakcije naziva vas previše osjetljivom.

DJEČAK

Prvi dojam

– Zaljubljujete se u njega jer ste mu potrebni.

– Zabavan je i donosi uzbuđenje.

Upozoravajući signali

– Alergičan je na odgovornost, kritiku i emotivno odrastanje.

– Vjeruje kako veza može napredovati bez imalo ulaganja i truda.

– Vi dajete, a on prima.

– Vjeruje kako je vama u životu lako.

– „Zar ti moja ljubav nije dovoljna?“ njegova je omiljena fraza.

– Često flertuje, a možda vas i vara.

–  Pasivno uzima, jer se cijeli život netko brine za njega.

Ključna stvar zbog koje biste trebali prekinuti je to što neće razgovarati o planovima za budućnost jer misli da će se budućnost pobrinuti sama za sebe, a pod tim misli kako će se uvijek netko pobrinuti za njega.

 

Naučite staviti sebe na prvo mjesto

Ako se ne naučite sami brinuti za sebe i sami sebe usrećiti, nikad nećete biti zadovoljni u životu. Najgluplja stvar koju možete očekivati od partnera da vas usreći.  Zbog toga uvijek sebe stavljajte na prvo mjesto. Ne žrtvujte svoju sreću.  Budete li se pridržavali slijedećih pravila izbjeći ćete traćenje vremena na ljude koji vas deprimiraju i ne cijene dovoljno, a otvorit ćete mogućnost za povezivanje s nekim tko će znati izvući najbolje iz vas.

Kada trebate prekinuti?

Ako se zbog njega osjećate loše, nogirajte ga. Zašto biste trošili vrijeme na nekoga tko će polako spuštati vaše samopouzdanje. Verbalno zlostavljanje jednako je fizičkom. Često znamo da bismo otišli iz veze samo ako jednom digne ruku na nas, a spremni smo trpjeti i najveće uvrede. Ružna riječ je teška i boli jednako kao šamar.  Samo u slučaju ako biste trpjeli pljuske trpite i ružne riječi.

Nikad ne pokušavajte biti ono što niste. Ako nije sretan s vama kakvi jeste, tada je očito da vam on nije suđen. Trebate pronaći nekoga tko će iz vas izvući ono najbolje, a ne oblikovati vas prema svojim kriterijima. Uostalom, to funkcionira samo kratkoročno.

Ako krši obećanja, nije vas vrijedan. Očito je da mu niste dovoljno važni, da bi se potrudio održati riječ.

Ako vam ne odgovori na poziv ili poruku dva sata, a vi već mislite (iako nemate razloga) da vas je ostavio, upozorenje je da odnos ne štima.

Ako ga sitnice mogu privremeno otjerati ili dovesti u situaciju da prijeti prekidom, pustite ga neka ode. U svakoj vezi postoje neslaganja i problemi, ukoliko nije spreman razgovarati o njima kako bi ojačao vašu vezu znači da ni ne zna što je veza. Ako misli da se u svemu morate slagati s njim, pošaljite ga u osnovnu školu, neka si tamo traži sebi ravne.

Ako je rasist, diskriminira vas, vašu obitelj ili prijatelje na bilo koji način, odmah ga ostavite.

Isto vrijedi i ako vas hvali (jer imate veće obrazovanje, novac i sl.), a govori ružno o svojoj obitelji, prijateljima…

Iako se čine simpatičnima iznad pravila nisu nimalo neozbiljna.  Budete li održavali vezu u kojoj se ona krše postepeno ćete završiti bez imalo samopouzdanja, frustrirani, bez prijatelja i obiteljske podrške. Odluku o prekidu bit će teško donijeti, vjerojatno će i boljeti, ali ne toliko koliko boli takva veza.

Možda vam se ne čini tako, ali svi mi možemo i pronaći ćemo nekoga tko će znati iz nas izvući ono najbolje, a ne omalovažavati i uništavati i ono što imamo.

7 ljubavnih savjeta nakon duge veze

 

Ponovno početi izlaziti nakon duge veze može biti teško. Može vam se učiniti da izlazite u potpuno drugačiji svijet. Može biti vrlo zabavno, ali češće je pomalo zastrašujuće. Zbog toga slijede neki savjeti koji bi vam trebali pomoći ponovno se uključiti u igru izlazaka nakon duge i ozbiljne veze.

-1- Nemojte ulaziti u detalje. Kada upoznate novu osobu ne biste trebali žuriti s detaljima. Nemojte se previše otkrivati, a posebno ne pričati o bivšoj vezi.

-2- Nemojte se pretvarati. Nemojte se pretvarati da ste nešto što niste, a ako želite biti drugačiji postupno se prilagođavajte i mijenjajte, ali nemojte glumiti.

-3- Razgovarajte sa slobodnim prijateljicama i potražite njihove savjete i saslušajte iskustva.

-4- Eksperimentirajte s različitim tipovima ljudi. Vaš novi dečko ne bi trebao biti kopija bivšeg, jer i tako s bivšim nije funkcioniralo.

-5- Budite zanimljivi. Da biste bili zanimljivo društvo osobama s kojima izlazite morate imati dosta aktivnosti o kojima možete pričati.

-6- Radite ono što se vama čini ispravnim, a ne društvu oko vas.

-7- Nemojte žuriti, ali nemojte ni odugovlačiti s ulaskom u novu vezu. Neki stručnjaci kažu da bi razdoblje „tugovanja“ trebalo biti u omjeru jedan dan na svakih mjesec dana veze. Sve preko toga zahtjeva da se ozbiljnije pozabavite svojim problemima ili potražite stručnu pomoć. Npr. ako ste s nekim hodali 3 godine, samovanje ograničite na 36 dana.  Nakon toga trebali biste biti spremni za ponovne izlaske i nove veze.