MRKVA kalorije – Može li mrkva pomoći mršavljenju?

Mrkva kalorije

MRKVA kalorije – Može li mrkva pomoći mršavljenju?

Mrkva je povrće koje se često koriti, te ima brojna pozitivna djelovanja na organizam i zdravlje. Mrkva je povrće koje je dostupno cijele godine iako je ljeti njegova sezona. Mrkva se koristi na različite načine, od samostalnog konzumiranja gdje se mrkva koristi kao međuobrok ili grickalica, do različitih recepata u kojima je mrkva sastojak, no, jedno je sigurno, mrkva je jedno od povrća koje se uobičajeno i često konzumira.

Mrkva je bogata vodom, ali i vlaknima. Osim toga mrkva je bogata vitaminima skupine B, a posebno je popularna kao izvor beta karotena. Beta karoten je odgovoran za karakterističnu narančastu boju mrkve. Mrkva može pozitivno djelovati na rad srca, na kožu, na probavni sustav, na vid.

Mrkva kalorije – koliko kalorija ima mrkva?

Mrkva je bogata vodom što je jedan od razloga njene niske kaloričnosti. 100 grama mrkve ima oko 40 kalorija.

Mrkva kalorije ima 41 kaloriju na 100 grama.

S 41 kaloriju na 100 grama mrka je nisko kalorična hrana koja je istovremeno bogata kvalitetnim sastojcima. mali broj kalorija, a istovremeno brojni nutrijenti su razlog da je mrkva prikladna i za osobe na dijetama za mršavljenje.

Jedna mrkva kalorije

Mrkve mogu biti zaista različitih veličina, no neki prosjek se računa da mrkva ima 60 grama. Takva mrkva ima 25 kalorija.

Jedna mrkva ima 25 kalorija.

Porcija mrkve se računa oko 200 grama, te će jedna porcija mrkve imati 82 kalorije.

Sok od mrkve kalorije

Sok od mrkve sadrži sličan broj kalorija kao i mrkva, te na 100 l soka ima oko 40 kalorija. Jedna čaša od 250 ml soka ima 100 kalorija.

Sok od mrkve ima 40 kalorija na 100 ml.

Koliko mrkve dnevno jesti?

Dnevna porcija mrkve je oko 200 grama, što bi bilo cca 3 mrkve srednje veličine.

Ovu porciju je optimalno ukomponirati u porcije povrća dnevno, te se ne fokusirati samo na nju nego imati raznovrsnu prehranu. No, mogu se dnevno konzumirati i dvije porcije mrkve. No, optimalnije bi bilo jedna porcija, a da ostale porcije voća i povrća bude neko drugo voće i povrće. Detaljnije o broju porcija voća i povrća pročitajte: ZDRAVA PREHRANA

Mrkva ima nizak glikemijski indeks te je bogata vlaknima, a ima malo kalorija, stoga je dobar izbor i za osobe na dijeti. Iako mrkva nema previše negativnog djelovanja, konzumacija ne bi trebala prelaziti 500 grama dnevno.

Da li mrkva deblja?

Mrkva ima malo kalorija, na 100 grama ima 41 kaloriju. Preko 80% mrkve čini voda. Uz to mrkva sadrži vlakna. Sve to je čini uglavnom dobrim izborom kada je osoba na dijeti ili kada pazi na kalorijski unos. Vlakna pomažu da se dulje osjeća sitost, te ne samo da sadrži malo kalorija, nego mrkva može pomoći i pri mršavljenju. Više o vlaknima:

Mrkva djeluje i kao diuretik, te može pomoći u pročišćavanju organizma.

Budući da ima malo kalorija, ali sadrži vlakna, te djeluje kao diuretik, mrkva može biti dobar saveznik dijete za mršavljenje, te pomoći u procesu mršavljenja.

Istovremeno s malo unosa kalorija, mrkva opskrbljuje tijelo brojnim kvalitetnim sastojcima koji često sa smanjenim unosom hrane na dijeti mogu nedostajati, te je i to jedan od razloga zašto bi mrkvu trebalo uključiti i u prehranu kod osoba na dijeti za mršavljenje ili kada pokušavaju ostvariti kalorijski deficit.

Mrkve i keto dijeta

Keto dijeta je specifična po ograničenom unosu ugljikohidrata, te s ovisno o vrsti keto dijete unos ugljikohidrata kreće između 25 i 50 grama. Stoga je bitno poznavati namirnice koje se konzumiraju, odnosno koliko je udio ugljikohidrata u njima.

Više o keto dijeti:

Mrkva na sto grama ima 8 do 10 grama ugljikohidrata, odnosno jedna mrkva prosječne težine od oko 60 grama sadrži 5 do 6 grama ugljikohidrata.

Ne može se reći da mrkva sadrži malo ugljikohidrata, ali ih nema ni previše da bi se morala izbjegavati na keto dijeti. Dakle, na keto dijeti se mrkva može konzumirati, ali je potrebno ovisno o ostatku dnevne prehrane definirati količine mrkve, odnosno ugljikohidrata koji se unose s mrkvom.

Termička obrada, odnosno kuhanje mrkve ne utječe značajno na udio ugljikohidrata u mrkvi, te su s te točke gledanja iste, odnosno za keto dijetu je svejedno d ali se radi o kuhanim ili svježim mrkvama.

Mrkva se može jesti na keto dijeti, no jedna uobičajena dnevna porcija mrkve od 200 grama, odnosno oko tri mrkve, bi značila unos skoro 20 grama ugljikohidrata, što je skoro ukupan dnevni unos ugljikohidrata u nekim varijantama keto dijete. Stoga je potrebno korigirati količinu unosa mrkve koja se konzumira kako bi se mogla uklopiti u pravila keto dijete. No, s obzirom na sastav i nutrijente mrkve bilo bi dobro ne izbaciti je iz prehrane na keto dijeti, nego ukomponirati na način da se ostvari planirani dnevni unos ugljikohidrata, a da se konzumira i određena količina mrkve.

Koliko dugo se mogu čuvati mrkve?

Svježu mrkvu se može čuvati do dva tjedna u frižideru. Dobro bi bilo mrkvu čuvati u zatvorenim vrećicama ili omotane u plastičnu foliju kako bi duže zadržale svježinu.

Detaljnije:

Mrkvu bi najbolje bilo kupiti sa zelenim svježim lišćem, što ej znak da su i mrkve svježe. Ako nemaju lišće tada bi bolje bilo birati čvrste mrkve.

Mrkva se može konzumirati svježa, te tada pokazuje svoje najbolje karakteristike, budući da se neke od njih gube termičkom obradom.

Kuhanje na pari je također dobar način očuvanja sastojaka.

Ako se mrkva kuha, tada je optimalno da se koristi i tekućina u kojoj se mrkva kuhala budući da se u tekućinu otpuste korisni sastojci. Jedan od primjera je iskuhavanje mrkve u juhi. Recept za domaću juhu: Jednostavna pileća juha – Recepti (covermagazin.com)

No, mrkva se može pripremati i na druge načine, od pirea, do pečenja, te su brojni recepti u kojima je mrkva sastojak.

Mrkva je dobar izvor beta karotena, luteina, kalija, vitamina K, te korisna za različite procese u organizmu. Redovita konzumacija mrkve može pomoći u očuvanju vida, prevenciji makularne bolesti, prevenciji nekih tumora…

Uz to mrkva je bogata vodom, te vlaknima, što je čini povrćem s niskim udjelom kalorija, koje može pomoći produljiti sitost, ali i pozitivno djelovati na probavni sustav.

Kako jesti mrkvu?

Mrkva se može jesti svježa, samostalno ili dodavati u salate, uobičajeno se dodaju u variva i juhe, kao i kod raznih jela koja se pripremaju u pećnici. Mrkva može biti i osnova jela poput juhe od mrkve, pirea od mrkve, a mogu se kiseliti za zimnicu samostalno ili s drugim povrćem.

Popularno je i dodavanje mrkve u različite sokove, odnosno priprema soka od mrkve. Recept za domaći sok od mrkve, cikle i limuna: Vitaminski sok od cikle, mrkve i limuna – Recepti (covermagazin.com)

Od mrkve se mogu raditi i kolači i torte, a neki od zanimljivih recepata su:

Mrkva

Mrkva je korjenasto povrće specifične narančaste boje koje sadrži mnoge nutrijente. Narančasta boja je od beta karotena,

Mrkva nutritivne vrijednosti

Mrkva sadrži veće količine vode, nema puno kalorija, sa samo 41 kalorijom na 100 grama ne spada u kalorično povrće.

Na 100 grama mrkve oko 90 grama je voda, 8 grama ugljikohidrati.

Mrkvu karakterizira beta karoten, budući da po njemu ima i boju, koji ima brojna pozitivna djelovanja na organizam. Beta karoten je antioksidans koji može pomoći protiv starenja, bitan je za očuvanje zdravlja očiju i vida. Beta karoten je poznat i po tome što može pomoći da se smanji osjetljivost kože na sunčeve zrake, smanjuje mogućnost crvenila i opeklina, te pomaže tijelu da razvije sustav zaštite.

Beta karoten odnosno provitamin A sadrže i druga voća i povrća poput bundeve.

Neke od glavnih karakteristika i djelovanja beta karotena su:

  • Beta karoten je antioksidans.
  • Beta karoten može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.
  • Beta karoten utječe na jačanje imunološkog sustava.
  • Beta karoten može pomoći u zaštiti zdravlja očiju, degenerativnih poremećaja vida…
  • Beta karoten štiti kožu od UV zračenja, smanjuje mogućnost pojave sunčanih opeklina, te jača odgovor kože na izlaganje suncu, pomaže u prevenciji preranog starenja…
  • Može pomoći održati kosu lijepom i zdravom, smanjuje mogućnost pojave suhe i lomljive kose.

Mrkva sadrži i druge vitamine i minerale poput vitamina skupine B, vitamin D, vitamin E, vitamina C, te željezo, kalcij, fofor, magnezij, mangan…

  • Poznato je i često se spominje da mrkva pomaže očuvanju vida, no, mrkva ima i brojna druga pozitivna djelovanja na zdravlje.
  • Mrkva može pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti.
  • Mrkva može pomoći u reguliranju kolesterola.
  • Mrkva pomaže u zaštiti nekih vrsta raka poput raka debelog crijeva, pluća, kao i nekih drugih.
  • Mrkva sadrži malo kalorija, a ima brojne nutritivno kvalitetne sastojke, te može pomoći mršavljenju.
  • Mrkva štiti oči, vid, te može popraviti noćni vid.

Sok od mrkve

Mrkva sadrži vitamine, minerale, antioksidante, vlakna… Može se na razne načine ukomponirati u prehranu, a jedan od njih je i dodavanje mrkve kao jednog od elemenata u pripremi domaćih sokova, kao i priprema soka samo od mrkve…

Sok od mrkve ima 40 kalorija na 100 ml.

Sok od mrkve ima slična svojstva kao i mrkva, sadrži antioksidanse, vitamine i minerale te ima brojna pozitivna djelovanja. Neke od prednosti soka od mrkve su:

Sok od mrkve može pomoći u očuvanju zdravlja očiju. Sadrži beta karoten, lutien te druge vitamine i minerale bitne za zdravlje očiju, kao i prevenciju nekih oboljenja vezanih uz oči.

Sok od mrkve može pomoći u jačanju imuniteta, posebno se ističu vitamini A i C koji doprinose ovoj funkciji mrkve.
Sok od mrkve kao i mrkva može pomoći u prevenciji nekih vrsta raka.

Sok od mrkve pozitivno djeluje na zdravlje kože, jača obrambenu funkciju kože i otpornost na sunčeve zrake.

Sok od mrkve može pomoći u zaštiti srca odnosno kardiovaskularnog sustava.

Sok od mrkve je relativno sigurna namirnica, no oprez je potreban ukoliko odstoji, a nije pasteriziran.

Iako i mrkva i sok od mrkve imaju brojne prednosti, ni s njima ne treba pretjerivati nego ih ukomponirati u pravila zdrave i uravnotežene prehrane.

Sok od mrkve i đumbira

Jedna od odličnih kombinacija je mrkva i đumbir. Đumbir dodaje zdravstvene prednosti, ali i na okus soka od mrkve. Može se raditi kao smoothie, a također se može dodati sok od naranče i kurkuma.

  • Kombinacija mrkve i đumbira bogata je vitaminom C i vitaminom A.
  • Kombinacija mrkve i đumbira daje odlične efekte na kožu, potpomaže proizvodnju kolagena, te djeluje protiv bora. Istovremeno djeluje protiv preuranjenog starenja, te pomaže u zaštiti kože od štetnih sunčevih zračenja.
  • I mrkva i đumbir djeluju na jačanje imunološkog sustava.
  • Dok đumbir može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, a mrkva u zaštiti kardiovaskularnog sustava, u kombinaciji imaju djelotvornije djelovanje.
  • Đumbir i mrkva mogu pomoći u zaštiti od nekih vrsta raka.
  • Mrkva i đumbir djeluju na poboljšanje probavnog sustava, te mogu pomoći mršavljenju.
  • Napitak od mrkve i đumbira jača imunološki sustav te može pomoći kod prehlade i gripe.
  • Napitak od đumbira i mrkve ima zdravstvene prednosti, ali djeluje i na podizanje energije, na izdržljivost, može djelovati na popravljanje koncentracije…

Mrkva kalorije – tablica kalorija

MrkvaKalorije na 100 grama41kalorija
Lidl Sok od mrkve s medom / Solevita – Carrot Juice with Honeykalorije u 100 ml:41kalorija
dmBio Eko sok od mrkve – Demeterkalorije u 100 ml:32kalorija
Rauch Fresh Sok naranča, mango i mrkvakalorije u 100 ml:46kalorija
Voelkel Demeter Sok mrkva ekokalorije u 100 ml:35kalorija
Biotta Sok mrkvakalorije u 100 ml:28kalorija

Mrkva kalorije – sažetak

mrkva je namirnica koja sadrži velike količine vode, ali i je istovremeno bogata kvalitetnim sastojcima koji pozitivno djeluju na organizam, te mogu pomoći u prevenciji brojnih bolesti, kao i jačanju organizma. Jedno od poznatih područja na koji djeluje mrkva zbog beta karotena u sastavu je zaštita zdravlja očiju kao i na vid. Također, beta karoten pomaže koži u zaštiti od negativnih sunčevih zraka.

Mrkva na 100 grama ima samo 41 kaloriju, te spada u nisko kalorične namirnice. Porcija mrkve od 200 grama znači unos od 82 kalorije. Jedna mrkva je prosječne težine oko 60 grama što znači da ima oko 25 kalorija.

Mrkva je zbog brojnih vitamina, minerala te antioksidansa dobar izbor i za osobe na dijeti, dok kod osoba na keto dijeti potrebno je prilagoditi prehranu i smanjiti količinu unosa mrkve budući da mrkva na 100 grama ima 8 grama ugljikohidrata.

Vezano: