Savjeti za zdraviji život [ ZDRAVLJE ]

Savjeti za zdraviji život

Svima su nam poznata osnovna pravila zdravog života – jedite 5 porcija dnevno, redovito vježbajte, unosite dovoljno tekućine i budite umjereni.

Međutim, sve češće se istraživanja provode i vezano uz naizgled bizarne stvari, pa je tako znanstveno dokazano kako ćete živjeti zdravije ukoliko se pridržavate i neobičnih savjeta ispod.

-1- Nikad ne jedite iza 20 h

Naravno, ako idete na neku službenu večeru možete napraviti iznimku, ali generalno pravilo je da ne biste trebali jesti ništa iz 20 h. U želudcu se nakon obroka proizvodi više kiseline, što je prvi dio noći neugodno jer otežava san, a navodno ima i neke druge dugoročnije negativne učinke.

-2- Za opuštanje upotrijebite lopticu za tenis

Ako želite besplatnu mini masažu stopala izujte cipele i rolajte pod svakim stopalom lopticu za tenis, golf ili neku sl. Ako želite dodatno rashladiti stopala rolajte pod njima bočicu smrznute vode.

-3- Prihvatite svaki poziv

Neki ljudi će otići i na otvaranje omotnice ako ih pozovu. Nema u tome ništa loše, dapače. Prihvatite svaki poziv za druženje, bilo privatni ili poslovni, koji dobijete. Ako ste okruženi različitim ljudima to će vam pomoći stvoriti pozitivan životni okvir. Osobe sa slabijim društvenim životom su sklonije depresiji.

-4- Stavite olovku u usta

Ako ste pod stresom ili anksiozni podsvjesno ćete stezati mišiće vilice, a možda grickati usne ili nokte, što stvara napetost u glavi, a možda i glavobolju. Kako biste se opustili stavite olovku u usta, ali je nemojte gristi, nego je stavite poprečno. Automatski ćete opustiti mišiće i spriječiti bol.

-5- Pijte jogurt protiv lošeg zadaha

Dobre bakterije koje žive u jogurtu mogu smanjiti razinu loših bakterija u ustima koje uzrokuju neugodan zadah. Konzumiranjem jogurta uspostavit ćete zdravu ravnotežu u ustima.

-6- Limun i masline za prevenciju putnih bolesti

Komponente u maslinama i limunu sadrže supstance koje ublažavaju mučnine uzrokovane putovanjima.

-7- Držite se minimalnih doza

Kako biste izbjegli negativne učinke nekih lijekova uvijek se držite minimalnih doza. Bez obzira koliko raširen neki lijek bio i mogli ga kupiti u slobodnoj prodaji uvijek ima neki nusefekt na vaš mozak, pa smanjite uporabu lijekova na minimum.

-8- Neka vas bol ne brine

Ako vas nešto boli obratite se liječniku, ali nemojte dopustiti da to značajno utječe na vaše aktivnosti, posebno ukoliko se radi o minornim bolovima. Gotovo je nemoguće voditi život bez ikakvih zdravstvenih problema i tegoba, morate se priviknuti na ne tako savršeno zdravlje. Većina osoba ima neke bolove ili zdravstvene tegobe, ali trebate se priviknuti na to, i ne dopustiti da to utječe na kvalitetu života.

-9- Mijenjajte cipele svaki dan

Nemojte iste cipele nositi u roku 24 sata. Nozi treba više od 24 sata da bi se potpuno odmorila, a cipeli prozračila. Ako je moguće ponekad se potpuno odmorite od cipela, primjerice na godišnjem odmoru što češće hodajte bosi ili nosite papuče.

-10- Izbjegavajte zaslađene sokove

Naravno, oni su boljeg okusa od prirodnih, ali su puni šećera i kalorija. Kad god možete jedite svježe voće, a hidratizirajte se čistom vodom.

Dobre navike za dobro zdravlje

Dobro zdravlje je vrlo bitno za sve nas. Svi želimo biti zdravi, ispunjeni energijom, fit, spavati dobro, biti odmorni i bez oboljenja. Naravno, na neke stvari ne možemo utjecati, ali na dosta toga možemo. Da bismo bili zdravi i agilni trebamo imati zdrave navike i primjeren životni stil.

Ne možemo biti zdravi ako smo lijeni i letargični. Zbog toga je tjelovježba prva na popisu. Vježbanje će nam popraviti raspoloženje, te će biti lakše razmišljati pozitivno i gledati optimistično na budućnost. Fizičke aktivnosti poput vožnje biciklom, plivanja, šetnje i igre blagotvorno djeluju na zdravlje. Trebamo birati aktivnosti koje volimo i u kojima uživamo kako nam ne bi postale teret.

Osim tjelovježbe, također se moramo hraniti zdravo, izbjegavati preskakanje obroka, pretjerivanje u hrani i neumjerenost. Mnogi misle da se hraniti zdravo znači biti na salati i dijetama, međutim ključ je u umjerenosti i redovitim obrocima. Možemo jesti sve ukoliko ne pretjerujemo. Trebamo jesti redovito, potruditi se jesti što svježiju i manje prerađenu hranu, te izbjegavati stvari za koje znamo da nam škode.

Kod izbora namirnica vrijedi pravilo što jednostavnije to bolje. Jednostavne namirnice poput voća, povrća, jezgričastih i grašastih plodova, žitarica i sl. održavaju nas zdravima i jakima. Maksimalno izbjegavajte rafiniranu hranu.

Male izmjene u načinu na koji se hranimo mogu u vrlo kratkom roku dovesti do velikih promjena i drastično poboljšati zdravlje.

Izbjegavajte alkoholna pića i pušenje.

Svoju težinu bismo trebali održavati na normalnoj i zdravoj razini.

Moramo slijediti zdrave i pozitivne obrasce ponašanja. Pozitivno razmišljanje je vrlo bitno za zdravlje. Moramo očistiti svoj um i ispuniti ga pozitivnim mislima. Takve pozitivne misli mogu nas energizirati, a pozitivnost se lijepi na pozitivnost, pa će općenito poboljšati kvalitetu života.

Uz sve nabrojeno dobar san je ključan, kao i odmor. Dobar san odmara vam i misli i tijelo. Ali ni u spavanju ne trebamo pretjerivati. Sedam do devet sati sna je sasvim dovoljno uz pola sata ili sat dnevnog odmora.

Iznad nabrojene, jednostavne promjene u životnom stilu mogu poboljšati naše zdravlje i učiniti da se osjećamo zdravo i dobro, fizički i psihički.