25. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Što kada ste zasićeni poslom [ KARIJERA ]

Svima se u nekoj točci karijere dogodi da osjete kako su potpuno iscrpljeni, umorni i zasićeni poslom, bez obzira koliko im se on ranije sviđao...

Što kada ste zasićeni poslom

Svima se u nekoj točci karijere dogodi da osjete kako su potpuno iscrpljeni, umorni i zasićeni poslom, bez obzira koliko im se on ranije sviđao.

Više vas posao ne uzbuđuje, ne razmišljate o novim idejama ni o velikom ugovoru koji možete sklopiti. Budimo iskreni, samo pronalazite isprike da što manje posla napravite, a da to ne primijete šefovi.

Posao koji vam je prije nekoliko godina izgledao fantastičnim pretvorio se u „ono što morate raditi kako biste zaradili plaću“, jer od nečega se mora živjeti.

Ukoliko problem budete ignorirali situacija će se svakim danom samo pogoršavati, a vaše nezadovoljstvo poslom će rasti, što može ozbiljno narušiti i vaš privatni život.

U jednom trenutku morat ćete se zaustaviti, te napraviti i mentalnu i fizičku pauzu. Ako je moguće uzmite što veću. Tjedan je minimalno razdoblje. Potrebno vam je udaljiti se od poslovne situacije i u potpunosti prestati razmišljati o bilo čemu vezanim uz posao. To vrijeme iskoristite za slaganje prioriteta. Možda ćete zaključiti kako vam posao nedostaje, a možda ipak zaključite kako se ni po koju cijenu ne želite vratiti u staru rutinu, te kako je nužno mijenjati većinu stvari.

Perspektiva koju ćete steći dosta će ovisiti i o tome koliko ste bili sposobni psihički napraviti odmak i ne razmišljati o onome što se događa u uredu.

Ako pak ne možete uzeti odmor, ni razmišljati o velikim promjenama ponekad je dovoljno promijeniti poslove koje obavljate i način na koji ih radite. Možda je vrijeme da promijenite raspored ili da započnete raditi nešto novo i inovativno.

Ako npr. radite u prodaji pokušajte se uključiti i u proces proizvodnje ili marketinga, ovisno o preferencijama. Pitajte da preuzmete projekte koji će vas natjerati da započnete razmišljati na novi način i upotrijebite ponovno osjete pri obavljanju posla i da prestanete sve raditi rutinski.

A ako se nalazite u još težoj poziciji, koja vam ne dopušta da izaberete projekte i radite išta, osim onoga što je usko bilo vezano i do sada uz vaš posao, pokušajte postaviti neke ciljeve koji nisu vezani uz vaš posao, ali ih možete ukomponirati u obavljanje posla i uklopiti u rutinu. Pronađite neki hobi.

Vrlo je važno uvijek iznova imati novi izazov koji će vas motivirati.

Promjena posla

Je li zaista za to što mislite da morate raditi ono što vam se ne sviđa kriva jedino loša situacija u državi? Ili smo sami doprinijeli da dođemo gdje jesmo i radimo to što radimo? Istina, lakše je ispričavati se na neke globalne ili lokalne probleme na koje ne možemo utjecati, nego shvatiti da sami odlučujemo o svojoj sudbini i preuzeti odgovornost. Treba imati umu kako se situacija jako promijenila. Oni srednjih godina kada su tražili posao suočavali su se s velikom nestašicom posla i radnih mjesta, te je bila normalna fraza da je bolje raditi išta nego ništa. Danas se situacija promijenila, mlade generacije ne žele raditi bilo što, a za ono što rade žele biti adekvatno plaćeni.

Ali isto tako to ne  znači da istog trena treba dati otkaz, nego samo da treba sjesti i dobro razmisliti zbog čega nas posao čini nesretnima i što možemo učiniti da promijenimo situaciju.  Većina nas odabire raditi posao koji nas ne ispunjava, odnosno ostati na radnom mjestu koje nam se ne sviđa,  samo zato što se boji promjena. Prava je rijetkost odlučiti se i na drastično mijenjanje nekih manjih stvari kao što je frizura, a kamoli upuštanje u promjene poput posla. No bolje je i napraviti drastičan rez nego se svako jutro mrzovoljno buditi. Možda mislite da je lakše reći nego napraviti. Istina, ali to nije razlog da odustanete prije nego ste pokušali. Ako mislite da ste prestari za promjene posla, a kamoli zanimanja, razmislite, ako imate i 40 godina, a počeli ste raditi s dvadeset, niste još stigli ni do polovice svog radnog vijeka. Želite li još 25 godina raditi taj posao?!

Sada kad ste shvatili da vam treba promjena pitanje je kako je što manje bolno izvesti?

Imate dvije opcije, dati otkaz i krenuti svim snagama u potragu novog posla, ili dok radite postepeno pripremati teren za odlazak. Prva opcija je riskantnija, ali daje bolje rezultate. Ako imate ikakve mogućnosti za preživljavanje par mjeseci dok tražite novi posao odlučite se za tu opciju. Bit ćete aktivniji. Marija (26) za vrijeme faksa se odlučila da nikad neće raditi posao koji je ne zadovoljava. Još od srednje škole, gledajući mrzovoljne prodavačice u dućanima i na šalterima odlučila je da će radije živjeti u siromaštvu nego osam sati provoditi ljuta na sebe i svijet oko sebe.  Posao koji bi ju zadovoljio nije bilo lako naći, imala je itekako velik popis onoga što ne želi. Nije htjela uredski posao, jer ne želi svaki dan od 8 do 16 provesti negdje sjedeći. Zatim, tražila je posao na kojem će imati svaki vikend slobodan. I kreativan posao. U dvije godine otkako je završila faks promijenila je, vjerovali ili ne, 4 posla i to koji su odgovarali zadanim kriterijima, ali je i dalje tražila jer nije bila potpuno zadovoljna. Na prvom je nisu redovito plaćali, na drugom je imala šefa kretena, treći se ipak pokazao dosadnim, a od četvrtog je odustala jer je napokon shvatila da želi biti sama svoj šef. I krenula je u ispunjavanje svojih planova. Danas joj dobro ide, ima posao kakav želi i zarađuje dovoljno. Napokon je zadovoljna. Sve to u dvije godine. Njoj je 26, i relativno mlada je shvatila što od posla očekuje i želi, ali stvar nije znatno drugačija ni ako imate 36 ili 46, bitan je entuzijazam i volja. Marija je dokaz se i u Hrvatskoj može naći, ne jedan, nego četiri posla u samo dvije godine.

Za promjenu posla nema čarobne formule, nekome se posreći odmah, a nekome taj proces traje duže, ali već smo valjda naučili da život nije fer. Bitna je samo čvrsta odluka i dobar plan. Postavite kriterije po kojima ćete tražiti posao i ne odstupajte od njih. Budite uporni. I zapamtite što prije počnete prije ćete biti sretni.

Da li razmišljati o novom poslu dok imate odgovarajući posao

Kada je netko potpuno nezadovoljan s poslom, rješenje je traženje novog posla. No, ako ste djelomično ili potpuno zadovoljni, trebate li uopće razmišljati o svojoj karijeri ili o eventualnom traženju novog posla?! Ako ne razmišljate, ili nemate neke ciljeve, kada se pojavi problem ili nezadovoljstvo na sadašnjem poslu teško ćete sve stići pripremiti za novi posao.

Ovo su neke stvari koje trebate uzeti u obzir i povremeno o njima razmisliti, provjeriti kako stojite i što biste htjeli ili mogli mijenjati.

Bar jednom godišnje razmislite o svojoj karijeri, što radite, gdje biste htjeli raditi, što planirate u budućnosti. Što mislite o svome sadašnjem poslu?! Na kakvom se vidite kroz neko vrijeme? Možete li taj posao obavljati i za 10 godina? Da li to što sada radite je ono što želite raditi? Ili vam taj posao pomaže da dođete do željenog posla, a u međuvremenu ste ga shvatili kao trajnije rješenje?! Kolika vam je plaća? Da li je adekvatna onome što radite i području na kojem radite? Proučite kakvi su trendovi plaća za određeno područje i za određene poslove. Možda čujete da plaće stagniraju, padaju, ali posvetite malo vremena istraživanju što je stvarno s plaćama u vašem sektoru, jer statistike koje slušate su najčešće prosječne plaće.

Pogledajte svoj životopis – Održavanje životopisa aktualnim može vam pomoći jer ukoliko vam netko spomene da ima otvoreno radno mjesto negdje ili pročitate oglas, ako nemate spreman životopis teže ćete se odlučiti napisati ga i poslati. Ako ga tada morate pisati, vjerojatno ćete pomisliti da to ne vrijedi truda jer ionako nećete dobiti posao. Ali ako imate spreman životopis manji problem će biti poslati ga.
Osim toga, lakše je dopunjavati životopis periodično jer su vam i informacije svježe, možda ste bili na nekom zanimljivom seminaru, konferenciji, usavršavanju, no za godinu dana ćete zaboraviti na to.

Također, kada niste pod pritiskom lakše ćete se sjetiti kako opisati radno iskustvo, što naglasiti, a uvijek je poslije lakše nešto izbaciti iz životopisa nego dodavati. Dodatno, ako imate profesionalne profile na društvenim mrežama osvježite ih novim informacijama.

Kakva su vam dodatna znanja i usavršavanja? Ako ste pregledavajući životopis primijetili da vam nedostaje novijih usavršavanja, možda je vrijeme da potražite neko. Sada imate vremena, možete tražiti povoljnije opcije i čekati nekoliko mjeseci na njega. No, kada ostanete bez posla teže ćete se moći tome posvetiti. Da li ste kompetentni u svome području? Da li biste nekim usavršavanjem sadašnji posao mogli obavljati bolje i jednostavnije?

Pogledajte na društvenim mrežama, npr. LinkedInu profile svojih kolega s kojima ste išli u srednju školu i na fakultet, ili nekih osoba koje rade u vašem području i usporedite kakve oni kompetencije imaju. U čemu su se usavršavali i da tražite posao po čemu bi oni bili bolji kandidat za neko radno mjesto. Tako ćete lako vidjeti na čemu morate raditi. Ako biste i vi rekli da je njihov životopis bolji od vašeg, onda se trebate uhvatiti posla.

Proširite svoju društvenu mrežu – Puno bolji način za širenje društvene mreže i poslovnih kontakata je dok ste zaposleni, umjesto kada tražite posao. Ukoliko već imate kontakte na različitim područjima lakše ćete tražiti posao. Ali ako tek sa širenjem društvene mreže krenete kada ste bez posla sve će ići puno teže. Osim toga lakše i bolje ćete se predstaviti sada nego kada postanete očajni u potrazi za novim poslom. I prije nego što kažete da vas to ne zanima, razmislite o različitim područjima i načinima upoznavanja ljudi. Možda možete ići na konferencije, seminare, usavršavanja koja bi vam pomogla na trenutnom radnom mjestu, a tamo ćete osim nešto korisno čuti i upoznati osobe iz iste branše. Možete se povremeno naći s kolegama s faksa ili prošlog radnog mjesta, upoznati bolje kolege s kojima sada radite ili osobe s kojima surađujete. Pridružite se i online društvenim mrežama i kontaktirajte sa starim znancima, suradnicima, sudjelujte u grupama koje su vezane uz vaše interese. Neko pravilo bi bilo da mjesečno upoznate jednu novu osobu na poslovnom području.

Pogledajte nekoliko puta godišnje oglase za radna mjesta koja bi ste mogli ili koja biste željeli raditi. Tako ćete dobiti uvid u svoju konkurentnost, potražnju za takvim kadrom, o svojim prednostima i nedostatcima. Da li se uz to radno mjesto traži nešto što vi nemate? Kakvi su trendovi? Imate dovoljno vremena da se usavršite na područjima u kojima trenutno niste dobri.

Vezano: