19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

PALENTA (ŽGANCI, PURA) kalorije – Da li palenta deblja?

Palenta odnosno kukuruzna krupica se jednostavno priprema, te se može poslužiti kao prilog, ali i kao glavno jelo.
PALENTA kalorije - Da li palenta deblja?

PALENTA (ŽGANCI, PURA) kalorije – Da li palenta deblja?

Palenta odnosno kukuruzna krupica se jednostavno priprema, te se može poslužiti kao prilog, ali i kao glavno jelo.

Palenta kao jelo je vrlo jednostavna, priprema se od kukuruzne krupice (palente) vode, eventualno još neke žitarice, te ponekad uz dodavanje masnoće.

Nutritivno gledano palenta ima kvalitete kao i žitarice od kojih se radi, u ovom slučaju osnova je kukuruz. Prednost palente je i to što se u osnovi radi od kukuruzne krupice odnosno kukuruza, te ne sadrži gluten. Više o bezglutenskoj prehrani pročitajte ovdje: Što je BEZGLUTENSKA PREHRANA i tko od nje ima koristi

Palenta se u pravilu priprema tako da se stavi omjer vode i palente 3 prema 1 ukoliko se želi dobiti gusta palenta, odnosno 4 prema jedan, to bi značilo na jednu šalicu palente i 4 šalice vode, kada se želi nešto rjeđi rezultat. Može se dodati maslac, ili drugi sastojci i začini po želji. Također, često se gotova palenta prelijeva maslacem, jajima, sirom, vrhnjem… Recept za pripremu palente potražite ovdje:

Kuhana palenta poslužena s vrhnjem – Recepti (covermagazin.com)

Palenta kalorije – koliko kalorija ima palenta?

Kao prvo potrebno je napraviti razliku između kalorija suhe palente kada se kupi i kuhane palente. Suha palenta prije kuhanja ima 355 kalorija na 100 grama.

Palenta / kukuruzna krupica ima 355 kalorija na 100 grama.

Kuhana palenta (ŽGANCI) kalorije – koliko kalorija ima palenta (žganci)?

Kaloričnost kuhane palente će ovisiti i o namirnicama koje se dodaju pri kuhanju palente.

No treba imati u vidu da je 355 kalorija na 100 grama kaloričnost suhe palente. Ona kada se kuha, upija vodu, te se s tim mijenja i kaloričnost. S obzirom da se često priprema u omjeru 1 : 3 kuhana palenta s vodom, kao gotovo jelo ima oko 110 kalorija na 100 grama.

Kuhana palenta (ŽGANCI) na 100 grama ima 110 kalorija.

Ukoliko se vodi računa o kalorijama, kod pripreme palente je potrebno voditi računa o dodacima, kao i preljevima. S obzirom da su upravo prilozi uz palentu, a posebno preljevi preko palente kaloričniji od same palente, treba uzeti u obzir i njihovu kaloričnost a ne samo kalorije iz palente. Iako će u porciji biti više palente, ali preljevi su često kaloričniji, oni mogu biti značajniji dio kalorija ukupne porcije od palente.

Palenta (ŽGANCI)

Palenta je jednostavna namirnica, kao i jednostavno jelo. Radi se od nekoliko sastojaka, no svejedno je nutritivno bogata.

Proizvodnja palente je od kukuruza, no kako bi imala veću nutritivnu vrijednost trebali bi tražiti palentu na kojoj piše da se radi od cjelovitog zrna.

Kukuruz, a i kukuruzno brašno je namirnica bez glutena, stoga je dobar izbor za osobe koje paze na unos glutena. Palenta stoga može biti i zamjena za kruh u bezglutenskoj prehrani.

No, kako biste bili sigurni, provjerite sastojke na pakiranju palente koju kupujete, budući da se ponekad u palentu dodaju i druge žitarice.

Palenta je bogata ugljikohidratima koji pomažu da se duže osjeća sitost, no, istovremeno, palenta nije previše kalorična.

Zrno kukuruza je namirnica koja se uklapa u uravnoteženu prehranu kako bi se povećao unos ugljikohidrata i vlakana. Zrno kukuruza je bogato ugljikohidratima s niskim glikemijskim indeksom, sadrži vlakna, te vitamine i minerale.

Palenta je prepoznatljivo jelo na bazi kukuruzne krupice. Ona je polutekuće a ponekad u gusto tijesto.

Palenta se sastoji od kukuruzne krupice koja se nakon kuhanja sastoji pretežno od škroba te je izvor složenih ugljikohidrata. Palenta ako se ne dodaju masnoće sadrži malo masnoća i proteina. Stoga su i česti preljevi na bazi proteina kao i masnoća, kako bi se postigla ravnoteža.

Integralno kukuruzno brašno sadrži vlakna te ima nizak glikemijski indeks. Palenta može pomoći u održavanju razine šećera u krvi te nagle padove i brzu glad.

Palenta može biti i dobar način za smirivanje želuca i viška želučane kiseline, djeluje neutralizirajuće, a lako je probavljiva.

Palenta može biti dobar izbor a prehranu ljeti, brzo se priprema, daje osjećaj sitosti, pozitivno djeluje na probavu te može djelovati na snižavanje temperature tijela.

Palenta je lako probavljiva.

Iako se može pomisliti da palenta deblja, kuhana palenta kada se se priprema bez dodavanja umaka i masnoća sadrži 110 kalorija na 100 grama.

Deblja li palenta?

Palenta može biti proizvod koji pomaže pri mršavljenju ukoliko se pravilno ukomponira u prehranu. Bitno je uzeti u obzir i njenu kalorijsku vrijednost, kada se radi plan kalorijskog dnevnog unosa.

Palenta na 100 grama sadrži 110 kalorija, a istovremeno će dati sitost i smanjiti potrebu za dodatnim namirnicama. Kod osoba na dijeti za mršavljenje palenta može biti zamjena za tjesteninu, ali i kruh.

Posebno se njene prednosti ističu kada se kombinira sa svježim povrćem, šampinjonima, svježim nemasnim sirom i slično.

Vezano: GLJIVE kalorije – Koliko kalorija imaju šampinjoni, bukovače, vrganji…

Palenta i gluten

Palenta se radi od kukuruzne krupice, a u osnovi kukuruz ne sadrži gluten. No, kako bi bili sigurni dobro je pročitati upute na vrećici budući da se tijekom prerade kukuruza u palenta mogu pojaviti i izvori glutena, odnosno ponekad dolazi do miješanja sastojaka. No, kukuruzna palenta bi trebala biti bez glutena te kao takva prikladna za osobe koje ne konzumiraju gluten. Više o bezglutenskoj prehrani: Što je BEZGLUTENSKA PREHRANA i tko od nje ima koristi – COVER magazin.com

Za one koji trebaju potpuno izbjegavati gluten dobro bi bilo tražiti oznaku na pakiranju palente da ne sadrži gluten budući da ponekad prilikom prerade kukuruza može doći do miješanja žitarica, ili da se na istom mjestu obrađuju razne žitarice te da zbog toga i u palenti bude ostataka glutena.

Iako se danas mogu pronaći tjestenine na bazi kukuruznog brašna i bez glutena, palenta može biti zamjena za tjesteninu ili koristiti za raznovrsniju prehranu te izmjenu s tjesteninom u bezglutenskoj prehrani.

Iako se ponekad spominje kukuruzni gluten, sastojak kukuruza pa tako i kukuruznog brašna biljni protein koji se naziva zein te njega u pravilu dobro podnose i osobe koje ne podnose gluten.

Kada i kako jesti palentu?

Palenta je jelo koje se može poslužiti kao međuobrok, te kao prilog i glavno jelo. Preljevi mogu biti raznovrsni, od jogurta do umaka s jajima, te se može poslužiti uz meso, ribu, povrće…

Također, zanimljiva je kombinacija umaka karbonara preko palente, a može se preliti i rastopljenim maslacem, biljnim uljima, dodati začinska bilja…

Varijacije su brojne te se razlikuju prema regijama i običajima. Palenta je starinsko jelo koje se brzo priprema, a zbog svoje raznovrsnosti i prilagodljivosti zadržalo se i danas.

Porcija palente je oko 80 grama.

Palenta se može konzumirati svaki dan, no prema pravilima zdrave prehrane namirnice je bolje izmjenjivati kako bi prehrana bila raznovrsnija, te u prehranu uključiti i druge žitarice.

Kukuruzna krupica, odnosno palenta, se može koristiti i za pripremu drugih jela osim same palente odnosno žganaca. Uobičajeno se dodaje za pripremu kukuruznih knedli za juhu, a može se koristiti i za pohanje namirnica. Recept: Kukuruzne knedle (noklice) s jajima za juhu – Recepti (covermagazin.com)

Također, kukuruzna palenta se može dodavati i u kruh kada se radi kukuruzni kruh tako da se dio kukuruznog brašna zamijeni sa kukuruznom krupicom.

Recepti za kukuruzni kruh:

Palenta se radi od zrna kukuruza, a gotovo jelo koje ima isti naziv dodatno ima sol, vodu i druge dodatke. Jednostavna palenta samo od kukuruzne krupice ima slične elemente sastava kao i kukuruz, sadrži vitamine i minerale, no većinu u manjim postotcima.

Palenta nutritivna vrijednost

  • Palenta sadrži 355 kalorija na 100 grama palente.
  • Bjelančevina palenta sadrži 6,67 grama na 100 grama palente.
  • Ugljikohidrata palenta sadrži 80 grama na 100 grama palente.
  • Vlakana palenta sadrži 3,3 grama na 100 grama palente.

Kukuruzno brašno kalorije

Kukuruzno brašno treba razlikovati od palente. Iako se radi o sličnim proizvodima, oni se ipak razlikuju.

Kukuruzno brašno ima 359 kalorija na 100 grama.

Kukuruzno brašno sadrži karotenoide, antioksidanse, ugljikohidrate, vlakna… No, kao i ostali proizvodi koji se rade od kukuruza ne sadrži gluten. Žutu boju kukuruznom brašnu daje karotenoid.

Kukuruzno brašno je hranjivo te se može koristiti u različite svrhe. Kukuruzno brašno se može koristiti za pripremu kruha, ali i palačinki, peciva, tortilja, muffina, tjestenine, koristi se za pohanje…

Detaljnije:

Koliko kalorija ima brašno – bijelo, integralno, kukuruzno… – COVER magazin.com

Vezano:

KOKICE kalorije i nutritivna vrijednosti kokica – koliko kalorija imaju kokice i kukuruz? – COVER magazin.com

Koliko kalorija ima KUKURUZ? – COVER magazin.com

Palenta (žganci) kalorije

Tablica kalorija palenta:

Franck Palentakalorije na 100 grama:360kalorija
Zlato Polje Palentakalorije na 100 grama:335kalorija
Okusi zavičaja Palenta kalorije na 100 grama: 355kalorija
Marinero Kukuruzna Krupicakalorije na 100 grama: 350kalorija
Izidor Bijela palentakalorije na 100 grama:352kalorija
Marinero Palentakalorije na 100 grama:346kalorija

Palenta kalorijesažetak

Palenta je kukuruzna krupica kojoj se u pripremi dodaje voda, sol, te neki drugi dodaci ovisno o receptu te se kuha nekoliko minuta. Palenta je izvor složenih ugljikohidrata, vlakana, sadrži minerale i vitamine, ali u malim omjerima. Palenta je jelo koje je jednostavno za pripremu, a raznovrsnost joj daj velike mogućnosti izbora preljeva budući da se palenta dobro slaže s mnogim namirnicama. Kako bi se palenta uklopila u pravila prehrane može se servirati s preljevom, te uz povrće. Kuhana palenta na 100 grama ima 110 kalorija.

Palenta ne sadrži gluten te može biti dio prehrane kod osoba koji ne konzumiraju gluten.

Vezano: