Kava ili čaj – što je bolje piti?

Kava ili čaj?

Kava ili čaj- što je bolje piti?

Kava i čaj sadrže kofein, ali različite količine. Djeluju na mršavljenje, na razinu energije, ali na različite načine. Kava i čajevi spadaju među najpopularnija pića na svijetu. Iako su čaj i kava u nekim stvarima i efektima slični, u mnogima se razlikuju.

Kofein u kavi i kofein u čaju

I kava i čaj sadrže kofein. Umjerena konzumacija kofeina za odrasle osobe je 300 do 400 mg.
Kava sadrži više kofeina. Jedna šalica turske kave sadrži 85-100 mg kofeina dok šalica čaja sadrži oko 50 mg kofeina.
Kofein je supstanca koja se često istražuje, te su mnogi njegovi pozitivni efekti znanstveno potvrđeni.
Količina kofeina i u kavi i u čaju ovisi o mnogo faktora, od vrste kave ili čaja, do načina pripreme.

Utjecaj kave i čaja na podizanje energije 

Kofein djeluje na podizanje energije, te i kava i čaj mogu tako djelovati. Djelovanje kave na razinu energije osjeti se dosta brzo dok se efekti od čaja osjete nešto sporije.
Iako je u čaju manje kofeina bogat je L-teaninom koji stimulira mozak. Kofein i L-teanin kao sastojci čaja imaju djelovanje na središnji živčani sustav. Djelovanje ova dva spoja je donekle suprotno, dok kofein djeluje kao stimulans, L-teanin djeluje opuštajuće.*

Antioksidansi u kavi i čaju

Antioksidansi štite tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima te pomažu zaštiti tijela od različitih bolesti.
I kava i čaj sadrže antioksidanse. Kava i čaj sadrže različite vrste polifenola koji su snažni antioksidansi koji štite od bolesti srca i raka.

Utjecaj kave na mršavljenje i čaja na mršavljenje

Kava i kofein kao sastojak se vežu uz brže mršavljenjem te je nekoliko istraživanja to i dokazalo. Šalica kave za mršavljnje pomaže jer kofein ubrzava sagorijevanje masti prilikom vježbanja, no učinak je vidljiv na ubrzavanje metabolizma i u stanju mirovanja iako manji (povećanje je 3-4%).*
No, čajevi koji pomažu mršavljenju nisu rijetki. Poznati su mnogi među kojima se najčešće spominje da zeleni čaj pomaže mršavljenju. Polifenoli prisutni u čaju doprinose gubitku kilograma.

Vezano: Kava kalorije – Koliko kalorija ima kava s mlijekom, cappuccino, ledena kava?

Što je bolje? Kava ili čaj?

Nema jednoznačnog odgovora, oboje imaju određene prednosti. I kava i čaj su relativno sigurni ukoliko se konzumiraju u umjerenim količinama.
Iako se kava češće veže uz neke negativne efekte poput većeg broja otkucaja srca ili visokog krvnog tlaka, umjerena konzumacija ili moderirana je relativno sigurna.
Zdravstvene koristi i kave i čaja postoje, no ponekad idu u različitim smjerovima, te će konzumacija ovisiti o preferencijama.
Ako se govori o utjecaju na povećanje energije, i u tom slučaju nema jednoznačnog odgovora. Kofein iz kave djeluje brže, dok čajevi sporije dižu razinu energije no nemaju utjecaj na san kao što ima kava. Izbor može ovisiti o potrebama, ali i o dobu dana.

Usporedba djelovanja kave i čaja na performanse

Učinci kave s kofeinom na ljudske performanse opsežno se proučavaju. Istraživanje*
je pratilo učinke konzumacije čaja, kave i vode na kognitivne i psihomotorne performanse, te kvalitetu spavanja noću.
Trideset zdravih osoba dobivalo je pića jednake zapremine čaja, kave ili vode. Piće se davalo četiri puta dnevno.

Napitci s kofeinom su prema istraživanju pokazala značajno popravljanje performansi u odnosu na napitke s vodom.

Usporedba čaja i kave nakon prve šalice pokazala je bolje učinke kave, čaj je tek 30 do 90 minuta nakon konzumacije pokazivao učinke.
Razlika je bila još veća nakon druge šalice kave kada se kod ispitanika koji su konzumirali kavu dodatno popravila brzina reakcije. No, učinak kave na san je bio negativan, trebalo je više vremena da osobe zaspu, ali je utjecaj bio vidljiv i na kvalitetu i vrijeme spavanja.

Rezultati su pokazali da konzumiranje kofeinskih napitaka može popraviti kognitivne i psihomotorne sposobnosti, posebno ukoliko se uzimaju nekoliko puta dnevno.

Ovo istraživanje je pokazalo da je konzumacija čaja ima slične učinke, ali manjeg intenziteta i sporijeg djelovanja, no manja je vjerojatnost bila da će poremetiti san.*

Vezano: