Šalica crne kave za mršavljenje

Šalica crne kave za mršavljenje

Kava je jedno od pića koje je popularno širom svijeta, pije se stoljećima pa čak i tisućama godina, a neprestano se spominju i prednosti nedostatci pijenja kave. Mnogima je kava ritual, navika, opuštajući proces, nekima je obavezna ujutro za razbuđivanje, dok je drugima prilika za druženje s drugima uz ispijanje kave. Razlozi pijenja kave su mnogobrojni, kao i načini pripreme i količine kave koju netko konzumira.

Ako želite svome metabolizmu dati manji poticaj najjednostavnije to možete napraviti šalicom crne kave, posebno ako je popijete bez šećera i mlijeka.

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu „Metabolism“ kaže kako kofein iz šalice kave može rezultirati povećanom potrošnjom kalorija (kod žene od 66 kg do 50 ekstra kalorija dnevno).

Kofein stimulira vaš živčani sustav, te na taj način govori tijelu da treba otpustiti energiju iz masnih naslaga. Važno je da se u kavu ne dodaje mlijeko, šlag ili šećer jer će oni povećati razinu inzulina i poništiti učinak kofeina.

Kada se govori o utjecaju kave na mršavljenje, u prvom redu se govori o kofeinu iz kave koji utječe na mršavljenje. Kofein ima učinke na mršavljenje potičući metabolizam, posebno u kombinaciji sa redovitom tjelovježbom. Osim što će ubrzati metabolizam, kofein utječe i na aktivnost, te olakšava vježbanje.

Međutim ukoliko se kavi dodaje šećer, doći će do kontra efekta budući da će povećati unos kalorija. Šalica kave bez dodatnog šećer ima malo kalorija, kao što malo kalorija ima kava. Više: Kava kalorije – koliko kalorija ima kava s mlijekom, cappuccino, ledena kava? Međutim dodavanjem šećera povećava se kaloričnost pripremljene kave, ovisno o količini dodanog šećera. Više: Koliko šećer ima kalorija? Koliko kalorija ima u žlici i kocki šećera?

Kava bez šećera nakon obroka može pomoći ubrzavanju metabolizma, odnosno mršavljenju. No, koristi od kave nakon obroka mogu imati i oni koji ne žele smršaviti, nego samo utjecati na bolji rad probave.

Kada piti kavu za mršavljenje?

Kava za mršavljenje bi se trebala konzumirati ujutro, te nakon obroka. Na taj način bi trebala ubrzati metabolizam, te pomoći u mršavljenju.

Šalica kave i celulit

Kava je osim za mršavljenje dobar saveznik i u borbi protiv celulita. Kofein potiče lipolizu, odnosno rastvaranje nakupljenih masti.

No, bez obzira na prednosti kave, s njom ne treba pretjerivati. Dnevna doza unosa kofeina bi trebala biti do 300 do 400 mg što bi u pravilu odgovaralo 3-4 šalice kave.

Kava i cimet za mršavljenje

Osim toga, kava i cimet bi mogli biti dobra kombinacija za sagorijevanje masti, kao i za ubrzavanje metabolizma.

Osim na metabolizam, kombinacija kave i cimeta može poboljšati fizičke i mentalne sposobnosti.

Priprema kave s cimetom:

Pola žličice cimeta treba dodati u gotovu kavu i dobro promiješati.

Miris cimeta također pozitivno utječe na pamćenje. Cimet i u kavi djeluje antibakterijski te i na taj način doprinosi zdravlju organizma. Cimet u kavi osim na mršavljenje djeluje i na izbjegavanje naglog porasta razine šećera u krvi, smanjuje trigliceride, kolesterol…

Cimet u kavi može djelovati i na bolove uzrokovane artritisom, no u ovom slučaju bi u šalicu kave uz pola žličice cimeta trebalo dodati i malu žličicu meda.

Kava s limunom za mršavljenje

U posljednje vrijeme sve se češće spominje kombinacija kave i limuna. Ovakva kombinacija može pomoći kod mršavljenja, ubrzava metabolizam i topi masnoće. Osim toga kava s limunom može pomoći kod glavobolje kao i kod proljeva.

I kava i limun su općenito i popularni i sve prisutni sastojci, stoga ne čudi da i u kombinaciji imaju zanimljiva svojstva.

kava s limunom nije čarobni napitak, neće sama dovesti do gubitka kilograma, no može biti saveznik dijeti, pravilnoj prehrani i tjelovježbi.

Opširnije o tome kako ubrzati metabolizam i utjecaju kave na zdravlje