Idealna tjelesna težina za muškarca visine 209 cm

Idealna tjelesna težina za muškarca visine 209 cm

Idealna tjelesna težina za muškarca visine 209 cm

Za izračun idealne tjelesne težine jedan od glavnih parametara je indeks tjelesne mase.

Detaljnije za ostale visine:

Indeks tjelesne mase između 20 i 25 se smatra poželjnim, a između toga raspon može varirati ovisno o preferencijama, genetici, građi, godinama, udjelu mišićne mase…
Indeks tjelesne mase ispod 20 znači pothranjenost, dok indeks tjelesne mase preko 25 znači prekomjernu tjelesnu težinu.

Koja je idealna tjelesna masa za muškarca visine 209 cm

Idealna tjelesna težina je: 86 kg – 111 kg

Pothranjenost je ako je tjelesna težina ispod: 86 kg

Prekomjerna tjelesna težina je preko: 111 kg

Koji je idealan opseg struka za muškarca visine 209 cm

Zdravi opseg struka se smatra: opseg struka 90 cm do 109 cm

Osim indeksa tjelesne mase za idealnu tjelesnu težinu i za zdravlje bitan je opseg struka, budući da opseg struka može biti pokazatelj zdravlja. Neovisno o indeksu tjelesne mase ukoliko je previše masnoća nakupljeno na struku to može znači povećane zdravstvene rizike.
Idealan opseg struka se može mjeriti na različite načine, a jedan od načina je prema visini.

Omjer opseg struka i visina kao pokazatelj idealne tjelesne težine govori o odnosu visine i opsega struka:
ukoliko je omjer opseg struka i visina manji od 0,43 – može značiti pothranjenost
omjer opseg struka i visina od 0,43 do 0,52 – zdrava težina
omjer opseg struka i visina od 0,53 do 0,62 – prekomjerna tjelesna težina
omjer opseg struka i visina od preko 0,63 – pretilost

Indeks tjelesne mase

Indeks tjelesne mase jedan je od temeljnih sustava i načina za definiranje normalne tjelesne težine, odnosno prekomjerne mase i pretilosti. Prema početnim slovima često se označava kao ITM. Jedna od glavnih prednosti je njegova jednostavnost, te ITM kalkulator daje mogućnost izračuna indeksa tjelesne mase na temelju težine i visine. Upravo to se često navodi i kao glavni nedostatak indeksa tjelesne mase budući da zanemaruje ostale elemente.

Idealna tjelesna težina a ovisi o više faktora među kojima su visina, spol, udio masnoća, mišići, godine… Kako izgleda tablica idealne tjelesne težine prema visini pogledajte ovdje:

Kako osoba stari tako se, često, smanjuje tjelesna aktivnost, nakuplja se više masnoća, te će s istim indeksom tjelesne mase biti drugačiji dojam.

Također, udio masnoća u tjelesnoj težini se razlikuje kod muškaraca i žena.

No, s obzirom da je pretilost višak nakupljenih masti koja je povezana sa lošim zdravstvenim stanjima kao nedostatak indeksa tjelesne mase često se navodi da više pažnje treba obratiti na mjerenje udjela masti u ukupnoj težini.

Do povećanja tjelesne težine u pravilu dolazi kada postoji neravnoteža pri unosu i potrošnji energije, tj. kada je kalorijski unos hrane veći od potrošnje kalorija. Tijelo svakodnevno treba energiju, čak i kada se većinu dana odmara, budući da već za osnovne funkcije troši energiju.

Prekomjerna tjelesna masa veže se uz određene zdravstvene rizike poput bolesti srca, visok krvni tlak, bolesti jetra, dijabetes…

Na indeks tjelesne mase se može utjecati smanjivanjem unosa kalorija, kao i većom potrošnjom, te nekim od dijeta za mršavljenje. Dobar način je uvođenja zdrave prehrane, konzumiranje svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica… Redovito vježbanje tako je bitno. Dovoljno kretanja i vježbanja nije bitno samo za težinu nego i općenito.

Da li se vagati svaki dan?

Svakodnevno vaganje prema nekim istraživanjima ima brojne prednosti. Iako se ranije svakodnevno vaganje povezivalo sa stvaranjem negativne slike o svom tijelu i negativnim utjecajem na samopouzdanje, novija istraživanja sve više ističu koristi svakodnevnog vaganja, te da za održavanje tjelesne težine više pridonosi češće vaganje nego rjeđe. Nekoliko istraživanja je pokazalo da je svakodnevno vaganje povezano sa većim gubitkom kilograma kod osoba koje su na dijeti odnosno žele smršaviti, te da pomaže održavanju tjelesne težine kod osoba koje žele održati tjelesnu težinu.

Istraživanje „Weighing every day matters: daily weighing improves weight loss and adoption of weight control behaviors” pokazalo je da su sudionici, koji su se vagali svakodnevno šest mjeseci, izgubili 6 kilograma više od osoba koje se nisu vagale svakodnevno.

Svakodnevno vaganje motivira na djelovanje. Ukoliko osoba koja se svakodnevno važe primijeti da gubi na težini bit će motivirana nastaviti istim tempom, no što je još važnije ukoliko ne gubi na težini, nego čak i dolazi do debljanja, može odmah reagirati i korigirati unos ili potrošnju kalorija.

Kako se vagati?

Najbolje bi bilo se uvijek vagati u slično vrijeme i u sličnoj odjeći. Vaganje ujutro nakon buđenja je dobra opcija budući da ne uzima u obzir ono što se konzumiralo taj dan prije vaganja. Zbog toga i težina ujutro nakon buđenja manje varira, te je dosljedniji podatak o stvarnom kretanju tjelesne težine.

Vezano: