29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Čajevi za imunitet

Čajevi za imunitet

Čajevi za imunitet

Čajevi su prirodni pripravci, biljne mješavine koje mogu između ostalog pomoći i u jačanju imuniteta.

Biljni čajevi se stoljećima smatraju potporom zdravlju organizma. Biljke poput ehinaceje i bazge mogu ojačati imunološki sustav, usporiti bakterijske i virusne infekcije… Mnogi čajevi su dobri za jačanje imuniteta, od uobičajenog čaja od kamilice, zelenog čaja do mnogih drugih. Čajevi za jačanje imuniteta su uglavnom bogati antioksidansima koji igraju bitnu ulogu u borbi tijela protiv virusa, vitaminom C, te drugim sastojcima zbog kojih imaju antivirusno djelovanje. U čajeve se često kako dodaje žličica meda ili iscijeđen sok od limuna, te takva kombinacija ima dodatna svojstva za jačanje imunološkog sustava.

Ovo su neki od čajeva koji se spominju za jačanje imuniteta:

Čaj od kamilice za imunitet
Čaj od kamilice je dobar za imunitet, ima antibakterijska svojstva, a pomaže i kod mnogih drugih stanja. Iako vrlo blaga, te je smiju piti djeca od najranije dobi, kamilica je vrlo moćna i koristi se kao prirodni lijek stoljećima. Prema stručnim podacima u svijetu se svaki dan popije više od milijun šalica čaja od kamilice. A sve to nije bez razloga. Supstance u kamilici, među ostalim, potiču proizvodnju bijelih krvnih stanica. A taj način štite tijelo od mnogih bolesti. Kamilica će vam pomoći da se naspavate bolje, a kada ste odmorni to također čini vaš imunološki sustav jakim. Kamilica se koristi još kod problema s probavom, grčeva, kod anksioznosti, ali izvana za liječenje rana i umirivanje nadražene kože.

Čaj od ehinacee za imunitet
Čaj od ehinacee jedan je od poznatijih za jačanje imuniteta, a kako čaj od djeluje i antivirusno i antibakterijski dobar je izbor za suzbijanje prehlade i gripe. Ehinacea je trenutno uz beta glukan jedna od najpopularnijih biljki koje se piju za imunitet. Ovo je biljka koja se koristi stoljećima, a pronađeni su dokazi kako se prije 400 godina koristila kod nativnih Amerikanaca. Danas je jako popularna u Njemačkoj, te je većina novih istraživanja vezanih uz učinkovitost ove biljke napravljena u Njemačkoj. Najčešće se koristi općenito za jačanje imuniteta, te kod prehlade i gripe kako bi se skratilo trajanje simptoma i ubrzao oporavak. Neka istraživanja su otkrila kako ima vrlo jako antivirusno djelovanje. Jedno istraživanje u kojem je sudjelovalo oko stotinjak ljudi sa simptomima gripe, otkrilo je kako se kod onih koji su pili čaj od ehinacee trajanje simptoma skratilo na 1 do 5 dana u usporedbi s onima koji nisu pili čaj od ehinacee, gdje su njihovi simptomi trajali 5 do 7 dana.

Čaj od šipka za imunitet
Šipka je jedan od prirodnih izvora vitamina C koji je bitan za imunološki sustav. Osim za imunološki sustav, čaj od šipka je dobar i za infekcije mokraćnog sustava.

Čaj od bazge za imunitet
Čaj od bazge pomaže ublažiti simptome prehlade i gripe, infekcije sinusa te druge respiratorne smetnje. Cvijet bazge ima antibakterijska i antivirusna svojstva, ali može pomoći i kod alergija te ojačati imunološki sustav.

Čaj od sladića za imunitet
Čaj od sladića djeluje protuupalno, antivirusno i smiruje nadraženu sluznicu. Sladić je koristan i za jačanje imuniteta.

Čaj od đumbira za imunitet
Čaj od đumbira popularan je lijek za mučninu, ali ima i antibakterijska i antivirusna svojstva. Čaj od đumbira je poznat po svojim protuupalnim svojstvima, te se koristi i za jačanje imuniteta.
Bogat je antioksidansima te se često pije kod prehlada i gripa, upale grla…

Zeleni čaj za imunitet
Zeleni čaj zbog katehina smatra se dobrim čajem za jačanje imunološkog sustava.

Bijeli čaj za imunitet
Bijeli čaj se zbog manje obrade bogat je antioksidansima, te je bijeli čaj dobar za jačanje imuniteta.

Čaj od mente za imunitet
Čaj od mente poboljšava probavu, smiruje želudac, pomaže u borbi protiv gripe i smanjuje temperaturu.

Čaj od hibiskusa za imunitet
Čaj od hibiskusa je popularan za jačanje imuniteta, ali i snižavanje krvnog tlaka, te ima antimikrobna svojstva.

Vezano: