Bijeli čaj – utjecaj na zdravlje, nuspojave i kada ga piti

Bijeli čaj – utjecaj na zdravlje, nuspojave i kada ga piti

Bijeli čaj poznat je u tradicionalnoj kineskoj medicini kao eliksir dugovječnosti i ljepote. Upravo je to jedna od specifičnosti i čestih namjena bijelog čaja, no, njegove dobrobiti su i daleko šire i veće od usporavanja starenja.

Izuzetno je bogat antioksidantima, tvarima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala. Bijeli čaj sadrži vitamin C i E, flavonoide… Pije se i preventivno jer jača imunološki sustav.

Bijeli čaj

Bijeli čaj kao i crni i zeleni čaj potječe od biljke Camellia sinensis. Za razliku od drugih čajeva bijeli čaj se dobiva od pupova ili od prvih listova ove biljke. Nakon berbe ručno se obrađuje te suši. Upravo zbog toga što se beru samo prvi listovi i što se ručno obrađuje daje posebnost ovom čaju, ali ga i čini skupljim. Ovaj čaj se još naziva i čajem careva.

Bijeli čaj ne prolazi procese obrade poput fermentacije, a sušenje je kod kvalitetnijih vrsta (koje su uglavnom i skuplje) isključivo na prirodnom suncu, dok se za neke vrste sušenja koristi i umjetni način.

Nakon sušenja kako bi se izbjegla oksidacija bijeli čaj se kuha na pari ili peče.

Bijeli čaj je dobio naziv po listovima i pupovima, dok čaj u konačnici nije bije nego je žućkaste boje. Iako postoji više vrsta bijelog čaja, zajedničko im je da su svi blagog okusa.

Bijeli čaj ima brojna djelovanja među kojima su najpoznatija:

 • bogat je antioksidantima te djeluje preventivno na zaštitu od slobodnih radikala, te katehini iz čaja usporavaju procese starenja
 • bijeli čaj može pomoći u očuvanju gustoće kostiju te na taj način pomaže u sprječavanju osteoporoze
 • može pomoći u kontroli kolesterola
 • bijeli čaj pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav, sprječava hipertenziju i stabilizira krvni tlak, jedan od je od rijetkih čajeva koji djeluju na regulaciju krvnog tlaka
 • bijeli čaj može poboljšati metabolizam šećera, te može pomoći u kontroli razine šećera
 • bijeli čaj sadrži tein ili kofein koji povećava energiju
 • popravlja kognitivne sposobnosti, djeluje na bolju koncentraciju te na pamćenje
 • bijeli čaj ima antibakterijsko i antiseptičko djelovanje, te pomaže u borbi protiv virusa i bakterija
 • bogat je antioksidantima, te ga količina sastojaka koji djeluju na smanjenje oksidacije stanica čini dobrim izborom za usporavanje starenja te za ljepšu kožu
 • može pomoći kod probavnih smetnji te djeluje na smanjenje kiseline u želudcu
 • bijeli čaj može ubrzati metabolizam i pomoći pri mršavljenju.
 • Prema nekim istraživanjima bijeli čaj može pomoći u prevenciji određenih tipova karcinoma, s naglaskom na one koji pogađaju debelo crijevo, želudac, pluća, prostatu…

Bijeli čaj se zbog svog sastava, bogat je antioksidantima, polifeonlimai drugim sastojcima koji djeluju na stanje kože, koristi kao napitak za usporavanje starenja kože, te za ljepšu kožu.

Bijeli čaj se može koristiti i za mršavljenje jer može ubrzati metabolizam. Prednost bijelog čaja je što istovremeno djeluje na ubrzavanje metabolizma, ali i daje energiju. Često se spominje kao dobra dopuna nisko kaloričnim dijetama jer će dodatno potaknuti gubitak težine.

Bijeli čaj ima zaista brojne prednosti, a kao jedan od glavnih nedostataka ovog čaja često se navodi cijena. Uglavnom je prilično skuplji od ostalih čajeva, a često se rade mješavine s bijelim čajem kako bi djelovao jeftiniji, stoga kod kupovine obratite pažnju na sastav i udio bijelog čaja u mješavinama.

Uz to će se postoje razlike u cijenama bijelog čaja, te će često neke vrste biti prilično skupe. U prosjeku je cijena bijelog čaja i 5 do 10 puta veća od slične razine kvalitete nekog drugog čaja.

Priprema bijelog čaja

Budući da bijelog čaja ima više vrsta, kao i načina prerade, najbolje je kod prirpeme pratiti upute proizvođača.

Bijeli čaj se ne priprema s ključalom vodom budući da ona mijenja njegov okus i svojstva, nego s vrućom vodom. Voda bi trebala biti zagrijana na nekih 70 do 80 °C. Prelijte s vrućom vodom vrećicu čaja i čaj poklopite.

Ostavite vrećicu 3 do 5 minuta, iako se kod nekih vrsta bijelog čaja vrećica drži u vodi 1 do 3 minute u vodi te potom izvadite i bijeli čaj je spreman za konzumiranje.

Ako ne znate vrstu i nema uputa, čaj bi najbolje bilo ostaviti 3 minute te izvaditi.

Ukoliko je temperatura vode previše visoka bijeli čaj će imati gorak okus.

Ukoliko imate bijeli čaj u rinfuzi, 2 čajne žličice preliti s 250 ml vruće vode (7-80°C).

Kod bijelog čaja je specifično da ga je najbolje piti bez ikakvih dodataka jer mogu utjecati i promijeniti okus bijelog čaja.

Kada je najbolje piti bijeli čaj?

Bijeli čaj se može piti u bilo koje doba dana, no s obzirom da sadrži kofein bolji izbor je ujutro ili u toku dana, a izbjegavati konzumaciju popodne i navečer.

Iako se ne navodi često koliko se bijelog čaja može piti dnevno, 4 šalice čaja ne bi trebali prekoračiti.

1 do 2 šalice bijelog čaja dnevno će već imati dovoljno dobrobiti.

Bijeli čaj i kalorije

Bijeli čaj ima jako malo kalorija, zanemarivo malo po šalici čaja. Neka istraživanja kažu da ima manje od 1 kalorije po šalici čaja. S obzirom da ga je najbolje piti bez dodataka i zaslađivača, ukoliko ga tako i pijete, broj kalorija će ostati ispod jedne kalorije po šalici čaja.

Bijeli čaj kontraindikacije i nuspojave

Bijeli čaj sadrži flor, ako se pije u većim količinama može negativno utjecati na zubnu caklinu. Iz tog razloga se ne preporučuje za konzumaciju kod male djece.

Također kod osoba koje imaju neke probleme s bubrezima ili bubrežne kamence bi trebale izbjegavati ovaj čaj.

Oprez je potreban i kod osoba koje imaju probleme s apsorpcijom željeza.

Zbog kofeina u bijelom čaju ne preporučuje se ovaj čaj piti navečer.

Sažetak

Bijeli čaj se radi od pupova i prvih listova biljke, ručno se obrađuje te suši na suncu. Ima brojne zdravstvene prednosti među kojima se ističe njegovo djelovanje na usporavanje starenja kože, antibakterijsko i antivirusno djelovanje, reguliranje krvnog tlaka, usporavanje osteoporoze, popravljanje pamćenja i kognitivnih sposobnosti, te da može pomoći u sprječavanju nekih oblika tumora.

Vezano: