23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Bijeli čaj – utjecaj na zdravlje, nuspojave i kada ga piti

Bijeli čaj – utjecaj na zdravlje, nuspojave i kada ga piti

Bijeli čaj poznat je u tradicionalnoj kineskoj medicini kao eliksir dugovječnosti i ljepote. Upravo je to jedna od specifičnosti i čestih namjena bijelog čaja, no, njegove dobrobiti su i daleko šire i veće od usporavanja starenja.

Izuzetno je bogat antioksidantima, tvarima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala. Bijeli čaj sadrži vitamin C i E, flavonoide… Pije se i preventivno jer jača imunološki sustav.

Bijeli čaj

Bijeli čaj kao i crni i zeleni čaj potječe od biljke Camellia sinensis. Za razliku od drugih čajeva bijeli čaj se dobiva od pupova ili od prvih listova ove biljke. Nakon berbe ručno se obrađuje te suši. Upravo zbog toga što se beru samo prvi listovi i što se ručno obrađuje daje posebnost ovom čaju, ali ga i čini skupljim. Ovaj čaj se još naziva i čajem careva.

Bijeli čaj ne prolazi procese obrade poput fermentacije, a sušenje je kod kvalitetnijih vrsta (koje su uglavnom i skuplje) isključivo na prirodnom suncu, dok se za neke vrste sušenja koristi i umjetni način.

Nakon sušenja kako bi se izbjegla oksidacija bijeli čaj se kuha na pari ili peče.

Bijeli čaj je dobio naziv po listovima i pupovima, dok čaj u konačnici nije bije nego je žućkaste boje. Iako postoji više vrsta bijelog čaja, zajedničko im je da su svi blagog okusa.

Bijeli čaj ima brojna djelovanja među kojima su najpoznatija:

 • bogat je antioksidantima te djeluje preventivno na zaštitu od slobodnih radikala, te katehini iz čaja usporavaju procese starenja
 • bijeli čaj može pomoći u očuvanju gustoće kostiju te na taj način pomaže u sprječavanju osteoporoze
 • može pomoći u kontroli kolesterola
 • bijeli čaj pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav, sprječava hipertenziju i stabilizira krvni tlak, jedan od je od rijetkih čajeva koji djeluju na regulaciju krvnog tlaka
 • bijeli čaj može poboljšati metabolizam šećera, te može pomoći u kontroli razine šećera
 • bijeli čaj sadrži tein ili kofein koji povećava energiju
 • popravlja kognitivne sposobnosti, djeluje na bolju koncentraciju te na pamćenje
 • bijeli čaj ima antibakterijsko i antiseptičko djelovanje, te pomaže u borbi protiv virusa i bakterija
 • bogat je antioksidantima, te ga količina sastojaka koji djeluju na smanjenje oksidacije stanica čini dobrim izborom za usporavanje starenja te za ljepšu kožu
 • može pomoći kod probavnih smetnji te djeluje na smanjenje kiseline u želudcu
 • bijeli čaj može ubrzati metabolizam i pomoći pri mršavljenju.
 • Prema nekim istraživanjima bijeli čaj može pomoći u prevenciji određenih tipova karcinoma, s naglaskom na one koji pogađaju debelo crijevo, želudac, pluća, prostatu…

Bijeli čaj se zbog svog sastava, bogat je antioksidantima, polifeonlimai drugim sastojcima koji djeluju na stanje kože, koristi kao napitak za usporavanje starenja kože, te za ljepšu kožu.

Bijeli čaj se može koristiti i za mršavljenje jer može ubrzati metabolizam. Prednost bijelog čaja je što istovremeno djeluje na ubrzavanje metabolizma, ali i daje energiju. Često se spominje kao dobra dopuna nisko kaloričnim dijetama jer će dodatno potaknuti gubitak težine.

Bijeli čaj ima zaista brojne prednosti, a kao jedan od glavnih nedostataka ovog čaja često se navodi cijena. Uglavnom je prilično skuplji od ostalih čajeva, a često se rade mješavine s bijelim čajem kako bi djelovao jeftiniji, stoga kod kupovine obratite pažnju na sastav i udio bijelog čaja u mješavinama.

Uz to će se postoje razlike u cijenama bijelog čaja, te će često neke vrste biti prilično skupe. U prosjeku je cijena bijelog čaja i 5 do 10 puta veća od slične razine kvalitete nekog drugog čaja.

Bijeli čaj za mršavljenje

Bijeli čaj može pomoći mršavljenju, a već jedna šalica čaja dnevno je dovoljna da bi se iskoristilo djelovanje bijelog čaja na mršavljenje. No, kao i većinu čajeva za mršavljenje, tako i bijeli čaj sam po sebi nije čudotvoran napitak, ali može dodatno potaknuti mršavljenje kada se kombinira uz zdravu prehranu i tjelovježbu.

Bijeli čaj je bogat antioksidansima, poboljšava probavu i rad crijeva, što su njegove glavne prednosti i djelovanje na mršavljenje.

Uz to bijeli čaj može ubrzati metabolizam, bijeli čaj može potaknuti sagorijevanje nakupljenih masnoća te sprječavati nastajanje novih.

Bijeli čaj djeluje diuretički. Pomaže tijelu da se riješi nakupljenih toksina ali i protiv zadržavanja tekućine.

Bijeli čaj može popraviti opće stanje organizma, djelovati na smanjenje umora, što može posebno biti korisno kada je osoba na dijeti te unosi manje hrane.

Za mršavljenje bijeli čaj bi trebalo piti tri šalice dnevno uz glavne obroke. Dakle, uz svaki obrok po jedna šalica bijelog čaja.

Bijeli čaj protiv akni

Antioksidansi iz bijelog čaja štite kožu te pomažu u održavanju kože zdravom. Bijeli čaj može pomoći kod različitih stanja kože, a samo jedno od područja djelovanja su akne.

Redovito pijenje bijelog čaja dva puta dnevno pomaže u rješavanju toksina iz tijela koji mogu biti jedan od uzroka akni.

Bijeli čaj za zdraviju i ljepšu kožu i kosu

Bijeli čaj se naziva „eliksir ljepote” te je jedan od čajeva koji može najviše doprinijeti zdravlju kože, kose, te djelovati na usporavanje procesa starenja u organizmu.

Bijeli čaj je bogat antioksidansima, te drugim sastojcima koji mogu pomoći u borbi protiv prhuti, kao i ekcema, te seboreičnog dermatitisa.

Bijeli čaj može pomoći i protiv opadanja kose, te potaknuti rast kose.

Bijeli čaj sadrži i fenole, koji uz druge komponente čaja jača elastičnost kože te potpomaže proizvodnju kolagena.

Bijeli čaj ima svojstva djelovati na zaštitu kože, ali i revitaliziranje kože te usporavanje starenja posebno preuranjenog starenja.

Priprema bijelog čaja

Budući da bijelog čaja ima više vrsta, kao i načina prerade, najbolje je kod pripreme pratiti upute proizvođača.

Bijeli čaj se ne priprema s ključalom vodom budući da ona mijenja njegov okus i svojstva, nego s vrućom vodom. Voda bi trebala biti zagrijana na nekih 70 do 80 °C. Prelijte s vrućom vodom vrećicu čaja i čaj poklopite.

Ostavite vrećicu 3 do 5 minuta, iako se kod nekih vrsta bijelog čaja vrećica drži u vodi 1 do 3 minute u vodi te potom izvadite i bijeli čaj je spreman za konzumiranje.

Ako ne znate vrstu i nema uputa, čaj bi najbolje bilo ostaviti 3 minute te izvaditi.

Ukoliko je temperatura vode previše visoka bijeli čaj će imati gorak okus.

Ukoliko imate bijeli čaj u rinfuzi, 2 čajne žličice preliti s 250 ml vruće vode (7-80°C).

Kod bijelog čaja je specifično da ga je najbolje piti bez ikakvih dodataka jer mogu utjecati i promijeniti okus bijelog čaja.

Bijeli čaj ima punoću okusa, te brojne karakteristike, a kako bi se uživalo u svim njegovim blagodatima, treba se pridržavati i specifičnosti koje zahtjeva njegova priprema.

Kada je najbolje piti bijeli čaj?

Bijeli čaj se može piti u bilo koje doba dana, no s obzirom da sadrži kofein bolji izbor je ujutro ili u toku dana, a izbjegavati konzumaciju popodne i navečer. No, s obzirom da bijeli čaj djeluje umirujuće, često se spominje i kao čaj koji se može piti navečer posebno vrste bijelog čaja koje imaju manje kofeina.

Bijeli čaj za doručak

Bijeli čaj ima manje kofeina od zelenog čaja, ali je i dalje dobar izbor za doručak zbog brojnih prednosti. Bijeli čaj daje energiju i može ubrzati metabolizam što je dobar početak dana.

Bijeli čaj je aromatičan, bogat antioksidansima te drugim spojevima koji podupiru zdravlje organizma.

Glavni razlozi zašto je bijeli čaj dobar za doručak su:

 • Obiluje antioksidansima – bijeli čaj ima više antioksidansa nego zeleni ili crni čaj.
 • Potiče mršavljenje – bijeli čaj ubrzava metabolizam, ali i potiče organizam na razgradnju nakupljenih masnoća, kao i usporava nastanak novih.
 • Usporava starenje te djeluje na zdravlje kože i kose, potiče proizvodnju kolagena i djeluje na elastičnost kože.
 • Bijeli čaj može povećati razinu energije i učinkovitost tijekom dana, a istovremeno ima umirujući efekt

Koliko piti bijelog čaja dnevno?

Iako se ne navodi često koliko se bijelog čaja može piti dnevno, 4 šalice čaja ne bi trebali prekoračiti.

1 do 2 šalice bijelog čaja dnevno će već imati dovoljno dobrobiti za organizam.

Bijeli čaj se može piti svakodnevno, no, tada je najbolje piti jednu šalicu bijelog čaja dnevno.

Bijeli čaj i kalorije

Bijeli čaj ima jako malo kalorija, zanemarivo malo po šalici čaja. Neka istraživanja kažu da ima manje od 1 kalorije po šalici čaja. S obzirom da ga je najbolje piti bez dodataka i zaslađivača, ukoliko ga tako i pijete, broj kalorija će ostati ispod jedne kalorije po šalici čaja.

Bijeli čaj i kofein

Bijeli čaj ima 6 do 55 mg kofeina po šalici čaja. Širok raspone kofeina za bijeli čaj je iz razloga što različite podvrste imaju različito kofeina, a udio kofeina ovisi i o nekim drugim faktorima poput korištenim tehnikama obrade i berbe.

Također, na količinu kofeina može utjecati i temperatura vode s kojom se priprema bijeli čaj. Što se čaj duže ostavi u vodi to će imati i više kofeina.

Kada se radi o vrstama bijelog čaja, količina kofeina također varira:

 • Silver Needle je tip bijelog čaja koji ima najviše kofeina
 • White Peony ima nešto manje
 • Shou Mei iam još manje kofeina

Vezano: Kofein – količina u pićima i utjecaj na zdravlje – COVER magazin.com

Bijeli čaj kontraindikacije i nuspojave

Bijeli čaj sadrži flor, ako se pije u većim količinama može negativno utjecati na zubnu caklinu. Iz tog razloga se ne preporučuje za konzumaciju kod male djece.

Također kod osoba koje imaju neke probleme s bubrezima ili bubrežne kamence bi trebale izbjegavati ovaj čaj.

Oprez je potreban i kod osoba koje imaju probleme s apsorpcijom željeza.

Zbog kofeina u bijelom čaju ne preporučuje se ovaj čaj piti navečer.

Vrste bijelog čaja

Bijeli čaj je cijenjen, uglavnom skuplji od većine drugih čajeva, te rjeđe dostupan. Bijeli čaj se radi od biljke Camellia sinensis od koje se prave i drugi čajevi poput crnog čaja, zelenog čaja, oolong čaj… No, manje je obrađen od ostalih čajeva te se smatra jednim od najvrijednijih. Bijeli čaj se radi od mladih listova i pupoljaka biljke koji se ručno beru prije otvaranja. O vrsti bijelog čaja ovisi kvaliteta, ali i cijena.

Neke od uobičajenih i najpoznatijih vrsti bijelog čaja su:

 • Bai Hao Yin Zhen / Pai Hao Yin Zhen – Silver Needle – rijedak i posebno cijenjen bijeli čaj koji se radi od vrhova pupoljaka, prirodne je slatkoće i nježnog okusa. Rijedak i skup bijeli čaj koji pokazuje punoću okusa, ali i karakteristika bijelog čaja.
 • Bai Mu Dan / Pai Mu Tan – White Peony – sastoji se od pupova i mladih vršnih listova. Pristupačniji je od prethodne vrste. Za ovu vrst bijelog čaja koriste se smo dva gornja lista svake biljke.
 • Gong Mei – Tribute Eyebrow – formulacija koja se radi nešto drugačijom obradom i ima više izražen voćni okus. Ovaj čaj se bere kasnije od prethodnih vrsta.
 • Shou Mei – Long Life Eyebrow – radi se od mladih listova, također se bere nešto kasnije, a ovaj bijeli čaj je nešto tamnije boja. Klasificira se kao četvrti red bijelih čajeva.
 • Yue Guang Bai – Moonlight White – čaj boje mjesečine.

Bijeli ili zeleni čaj

Zeleni čaj je popularniji od bijelog čaja, no, njegova velika prednost je cijena. Zeleni čaj je cjenovno prihvatljiviji odnosno uglavnom jeftiniji od bijelog čaja te je jedan od razloga njegove veće popularnosti.

Kada se radi o antioksidansima, bijeli čaj ih ima više od zelenog čaja. Antioksidansi pomažu u zaštiti organizma, mogu pomoći u sprječavanju mnogih bolesti, vežu se uz zaštitu od kardiovaskularnih bolesti, kao i uz reguliranje kolesterola.

Kofein – bijeli čaj ima različit udio kofeina ovisno o vrstama, no u pravilu ima 15 do 20% manje kofeina od zelenog čaja.

Bijeli čaj ima izraženije antimikrobno djelovanje od zelenog čaja. Također je djelotvorniji u borbi protiv virusa, ali i bakterija.

No, kako bi prednosti bijelog čaja bile zaista veće, bitno je birati kvalitetan bijeli čaj, a to opet utječe na cijenu.

Vezano:

Bijeli čaj – sažetak

Bijeli čaj se radi od pupova i prvih listova biljke, ručno se obrađuje te suši na suncu. Ima brojne zdravstvene prednosti među kojima se ističe njegovo djelovanje na usporavanje starenja kože, antibakterijsko i antivirusno djelovanje, reguliranje krvnog tlaka, usporavanje osteoporoze, popravljanje pamćenja i kognitivnih sposobnosti, te da može pomoći u sprječavanju nekih oblika tumora.

Glavni nedostatak bijelog čaja je njegova dostupnost i cijena, te su to uglavnom razlozi slabijeg korištenja bijelog čaja. S obzirom da se bijeli čaj uglavnom bere ručno, te u određeno vrijeme, a neke vrste se rade samo od prvih listova ili pupova biljke, cijena čaja odražava često sve te specifičnosti u kombinaciji s prednostima i djelovanjima bijelog čaja.