20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

5 prijedloga za zdrav gubitak kilograma kroz jesen

Tijekom ljeta mijenja se naš stav prema zdravoj prehrani i kontroli težine, te je malo tko na dijeti. Međutim, s početkom novih obveza i povratka na posao...

5 prijedloga za zdrav gubitak kilograma kroz jesen

Tijekom ljeta mijenja se naš stav prema zdravoj prehrani i kontroli težine, te je malo tko na dijeti. Međutim, s početkom novih obveza i povratka na posao mnogi odlučuju krenuti na dijetu ili upisati nove programe vježbanja. Dodatno, sva istraživanja pokazuju kako je jesen najbolje vrijeme za započinjanje novih prehrambenih planova i dijetnih odluka.

-1- Napunite kuhinju zdravim namirnicama

Što manje grickalica i nezdravih opcija imate doma, to ćete ih manje jesti. Napravite pravilo da ćete potrebu za grickalicama uvijek provo pokušati zadovoljiti zdravom opcijom tipa sušenim ili orašastim voćem, čašom jogurta ili limunade.

Izbacite iz stana nezdrave namirnice, poput slatkiša, ali nemojte police ostaviti praznima. Kupite mnogo voća, orašastih plodova i sjemenki. Ovo su zdravije, ali i manje kalorične opcije.

-2- Uvijek pojedite doručak

Doručak je najvažniji obrok, jer pomaže da “motori” u vašem tijelu imaju dobar početak.

Ovo je zaista ponavljana mantra, ali baš zbog toga što je istina toliko se često ponavlja. Na linku ispod možete pročitati sve o važnosti doručka i dobiti neke zdrave ideje za doručak.

-3- Težite napretku, a ne savršenstvu

Težite tome da vam zdrava prehrana postane navika i svakodnevna, a ne nešto što ćete odraditi i ponovno se vratiti nezdravom ritmu. Ako postavite previsoke ciljeve, napredak će se činiti presporim, pa ćete lako odustati od dijete. S dijetnim ciljevima budite umjereni, te se naučite veseliti svakom uspjehu, odlično i najmanjem gubitku kilaže.

Pri svakoj dijeti ili promjeni plana prehrane važno je pripremiti se i na poteškoće. Nećete svaki dan uspjeti jesti u zdravim količinama, nekad ćete pretjerati u hrani, ali morate prihvatiti takve događaje kao sastavni dio života i prehrane, a ne kao tragične događaje koji prekidaju vašu dijetu. Naučiti nositi se s nazadovanjem i odstupanjem od dijete jedan je od ključnih faktora uspjeha. Ako ste imali loš dan, ne znači da svaki sljedeći treba biti loš. Na kraju dana, sebi priznajte pogrešku i recite kako je sutra nećete ponoviti.

-4- Dajte si brzi poticaj

Npr. s medicinskom dijetom u kratkom vremenu ćete izgubiti nekoliko kilograma, što će vam biti dobar poticaj da nastavite sa zdravom prehranom.

Ovisno koji ste tip osobe, možda će vam biti lakše krenuti i napredovati postupno bez velikih odricanja, ali ako ste tip osobe koji više voli uživati u postignućima, tada medicinska dijeta može biti brz način da izgubite kilograme, a sam osjećaj boljeg izgleda i ponos na vlastiti uspjeh može vas motivirati da ostanete ustrajni u zdravoj prehrani i ne vratite kilograme koje ste izgubili.

-5- Smanjite porcije

Uvijek stavite kvalitetu namirnica ispred količine. Opredijelite se za luksuznu prehranu, gdje ćete birati skupe i visokovrijedne namirnice u manjoj količini, radije nego se prejedati velikom količinom beskorisnih i nezdravih namirnica. Budite pravi gurman, uživajte u svakom zalogaju, trudite se okusiti hranu. Nemojte jesti samo da se natrpate, nego neka vam svaki obrok postane svečanost u kojoj ćete uživati u hrani.

Ni jedan gubitak težine nije lagan, ali jednom kada izgubite višak kilograma, jednako izazovno može biti nastaviti sa zdravom prehranom i ne vratiti kilograme. Kod mnogih osoba veći je problem ne nakupiti kilograme ponovno, nakon odrađene dijete, nego izgubiti nekoliko kilograma brzim dijetama. Na primjer, ako je vaš odabir bila medicinska dijeta, gdje ste u kratkom roku izgubili višak kilograma i došli do ciljane težine, povratak starim navikama desit će se u nekoliko dana, a takvom prehranom ponovno će se početi nakupljati i kilogrami. Dok ste na dijeti gubitak kilograma vas motivira, vidite kako se nešto događa, vaš dnevni meni je definiran, te ne razmišljate puno o tome što ćete jesti, ali kada se „normalna” hrana vrati u opticaj, poželjet ćete je opet jesti i to u što većim količinama. Zbog toga su dijete koje vode do promjene životnog stila, kojima gubite pomalo mijenjajući svoje prehrambene navike puno bolja opcija.

Vezano: