19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

ZDRAV DORUČAK – Koliko je važan doručak za ZDRAVLJE

Doručak vam pomaže smršaviti...

10 ideja i 8 razloga za ZDRAV DORUČAK

Koliko je važan doručak za zdravlje

Doručak je važan ali…

Nedavno istraživanje pokazalo je kako 92 posto ispitanih osoba kaže kako smatra da je doručak najvažniji obrok, ali tek 46 posto ih kaže da redovito doručkuje.

Većina (59 posto) svoje nedoručkovanje pravda nedostatkom teka, kažu kako nisu gladni nakon što se probude, nešto manje (oko 54 posto) uz to dodaje kako nemaju vremena za doručak.

Ipak, trebali biste znati da za doručak vrijedi odvojiti vrijeme. Doručak vam uz sve ostale koristi može pomoći i smršaviti, zbog toga nikako nije nešto što biste mogli zanemariti.

Jedna stara izreka kaže „Doručak ne daj nikome, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju“. Čini se kako se i svjetski stručnjaci slažu s tim. Želite li živjeti zdravo, doručak ne biste trebali preskakati. Preskakanje najvažnijeg dnevnog obroka može smanjiti razinu energije, koncentracije i udebljati vas.

8 razloga za doručak

Ako se dvoumite da li vrijedi odvojiti vremena za doručak i treba vam motivacija zašto bi doručak trebao postati redovna navika, donosimo neke od razloga za doručak:

-1- Doručak vam pomaže smršaviti

Postoje znanstveni dokazi prema kojima je redovito doručkovanje povezano s dugoročnim očuvanjem vitke linije i smanjenjem težina. Ako redovito doručkujete na taj način stimulirate metabolizam jer signalizirate tijelu kako može slobodno trošiti „gorivo“. Ako preskočite doručak, tijelo se prebacuje na „štedni mod“, što znači da troši manje kalorija.

-2- Preskakanje doručka vas deblja

Istraživanja su pokazala kako osobe svih dobnih skupina koje preskaču doručak imaju veće sklonosti debljanju i veći indeks tjelesne mase .

Pojednostavljeno, ako niste predebeli, a preskačete doručak to ćete postati.

-3- Preskakanjem doručka teže zadovoljavate nutricionističe potrebe

Prema nutricionistima odrasle osobe trebaju dnevno 5 porcija voća ili povrća, 3 kruha ili žitarica, 2 mlijeka i mliječnih proizvoda, te 2 mesnih proizvoda ili alternativnih.

Ako preskočite doručak teže ćete sve ovo ukomponirati u dva glavna obroka koja su vam preostala.

-4- Lako ga jesti ako i niste gladni

Priznajemo, ponekad je ujutro i sama pomisao da bi nešto osim kave ili soka stavili u želudac mučna, ali na sreću postoje tekući doručci. Lagano s njima privikavajte organizam na jutarnji unos hrane.

-5- Imat ćete više energije

Hrana je glavi izvor energije za čovjeka, pa ako organizam već ujutro opskrbite energijom bit ćete živahniji i poletniji cijeli dan.

-6- Manje su šanse da ćete varati na dijeti

Ako ne doručkujete tijelo će „pregladnjeti“ te ćete imati veću potrebu za grickalicama i natrpavanjem prilikom sljedećih obroka.

-7-   Bit ćete pametniji

Doručak mozak opskrbljuje energijom, te ćete biti sposobniji usredotočiti se na zadatke pred sobom i bolje ih rješavati.

-8- Dajete dobar primjer svojoj djeci

Jedite doručak pred djecom i na taj način im budite dobar primjer. Neka vam doručak postane obiteljska rutina.

10 ideja za ZDRAV doručak

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok, ali osim što je vrlo teško pronaći vrijeme za doručak svako jutro, teško je i smisliti nešto zdravo i hranjivo.

Evo nekih  prijedloga:

1- Zobena kaša

2 – Kajgana/omlet

3 – Palačinke

4 – Domaći kruh s margarinom

5 – Žitarice u mlijeku

6 – Voćni jogurt (sa žitaricama)

7 – Svježe voće (bogato kalorijama)

8 – Proteinski shakeovi

9 – Krafne ili čajno pecivo

10 – Riža na mlijeku 

ideje za zdrav doručak

Još ideja za doručak potražite ovdje: Doručak – recepti

Doručak pojedite prvi sat nakon buđenja

Pokušajte doručkovati u roku sat vremena nakon buđenja jer će to pomoći ubrzavanju metabolizma.

Ako čekate duže vaše tijelo uključuje „štedni“ mod,  metabolizam se usporava, vi trošite manje kalorija, a svaki sljedeći obrok vas zbog toga deblja više.

Doručak je tradicionalno bio važan obrok, o čemu govore i poslovice vezane uz doručak i njegovu važnost, dok i moderna istraživanja sugeriraju važnost doručka. Vjerojatno postoji dobar razlog zašto se mnogi slažu oko toga da je doručak bitan, stoga bi vrijedilo odvojiti vrijeme ujutro za dobar doručak. Možda će u početku biti potrebno napraviti neke promjene, prilagoditi ritam tako da imate vremena za doručak, ali nakon početne prilagodbe, imat ćete novi ritam i jednu novu zdraviju naviku.

Vezano: