10 ideja za zdrav doručak [ ZDRAVLJE ]

      Nema komentara na 10 ideja za zdrav doručak [ ZDRAVLJE ]

Koliko je važan doručak za zdravlje

Doručak je važan ali…

Nedavno istraživanje pokazalo je kako 92 posto ispitanih osoba kaže kako smatra da je doručak najvažniji obrok, ali tek 46 posto ih kaže da redovito doručkuje.

Većina (59 posto) svoje nedoručkovanje pravda nedostatkom teka, kažu kako nisu gladni nakon što se probude, nešto manje (oko 54 posto) uz to dodaje kako nemaju vremena za doručak.

Ipak, trebali biste znati da ipak za doručak vrijedi odvojiti vrijeme. Doručak vam uz sve ostale koristi može pomoći i smršaviti, zbog toga nikako nije nešto što biste mogli zanemariti.

Jedna stara izreka kaže „Doručak ne daj nikome, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju“. Čini se kako se i svjetski stručnjaci slažu s tim. Želite li živjeti zdravo, doručak ne biste trebali preskakati. Preskakanje najvažnijeg dnevnog obroka može smanjiti razinu energije, koncentracije i udebljati vas.

8 razloga za doručak

-1- Doručak vam pomaže smršaviti

Postoje znanstveni dokazi prema kojima je redovito doručkovanje povezano s dugoročnim očuvanjem vitke linije i smanjenjem težina. Ako redovito doručkujete na taj način stimulirate metabolizam jer signalizirate tijelu kako može slobodno trošiti „gorivo“. Ako preskočite doručak, tijelo se prebacuje na „štedni mod“, što znači da troši manje kalorija.

-2- Preskakanje doručka vas deblja

Istraživanja su pokazala kako osobe svih dobnih skupina koje preskaču doručak imaju veće sklonosti debljanju i veći indeks tjelesne mase .

Pojednostavljeno, ako niste predebeli, a preskačete doručak to ćete postati.

-3- Preskakanjem doručka teže zadovoljavate nutricionističe potrebe

Prema nutricionistima odrasle osobe trebaju dnevno 5 porcija voća ili povrća, 3 kruha ili žitarica, 2 mlijeka i mliječnih proizvoda, te 2 mesnih proizvoda ili alternativnih.

Ako preskočite doručak teže ćete sve ovo ukomponirati u dva glavna obroka koja su vam preostala.

-4- Lako ga jesti ako i niste gladni

Priznajemo, ponekad je ujutro i sama pomisao da bi nešto osim kave ili soka stavili u želudac mučna, ali na sreću postoje tekući doručci. Lagano s njima privikavajte organizam na jutarnji unos hrane.

-5- Imat ćete više energije

Hrana je glavi izvor energije za čovjeka, pa ako organizam već ujutro opskrbite energijom bit ćete živahniji i poletniji cijeli dan.

-6- Manje su šanse da ćete varati na dijeti

Ako ne doručkujete tijelo će „pregladnjeti“ te ćete imati veću potrebu za grickalicama i natrpavanjem prilikom sljedećih obroka.

-7-   Bit ćete pametniji

Doručak mozak opskrbljuje energijom, te ćete biti sposobniji usredotočiti se na zadatke pred sobom i bolje ih rješavati.

-8- Dajete dobar primjer svojoj djeci

Jedite doručak pred djecom i na taj način im budite dobar primjer. Neka vam doručak postane obiteljska rutina.

Doručak pojedite prvi sat nakon buđenja

Pokušajte doručkovati u roku sat vremena nakon buđenja jer će to pomoći ubrzavanju metabolizma.

Ako čekate duže vaše tijelo uključuje „štedni“ mod,  metabolizam se usporava, vi trošite manje kalorija, a svaki sljedeći obrok vas zbog toga deblja više.

10 ideja za doručak

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok, ali osim što je vrlo teško pronaći vrijeme za doručak svako jutro, teško je i smisliti nešto zdravo i hranjivo.

Evo nekih  prijedloga:

1 – Zobena kaša

2 – Kajgana/omlet

3 – Palačinke

4 – Domaći kruh s margarinom

5 – Žitarice u mlijeku

6 – Voćni jogurt

7 – Svježe voće

8 – Proteinski shakeovi

9 – Krafne ili čajno pecivo

10 – Ječam

Još ideja za doručak potražite ovdje: Doručak – recepti

Odgovori

*