10 ideja za zdrav doručak iz zemalja širom svijeta

10 ideja za zdrav doručak iz zemalja širom svijeta

Čini se kako je ideja zdravog doručka kojim treba započeti dan potpuno drugačija ovisno o tome gdje živite. U nekim dijelovima svijeta poslužuju se čak i juhe, u nekim slatki doručak, a negdje doručak smatraju kavom. Ipak, mi smo izdvojili nekoliko zemalja koje imaju doručak sličan našim navikama, a koji vam može poslužiti kao ideja i za vaš doručak.

Turska – Kahvalti

Doručak koji uključuje sve što biste stavili pred goste uz hladnu platu, uključujući razne umake, sireve, delikatese, peciva, nekoliko vrsta kruha, povrće, kiselo povrće, kuhana jaja i jaja na oko…

Skandinavske zemlje – čupavi sendviči 

Otvoreni sendvič koji može sadržavati sve što želite.

Italija i Francuska – Kroasan

U mediteranskim zemljama ne smatraju kako doručak treba biti najbogatiji obrok. Njima je doručak tek nešto za prigristi uz kavu.

Velika Britanija – bogati engleski doručak 

Bogati engleski doručak uključuje prženi hamburger ili slaninu, jaja, kobasice, kuhani grah, te najčešće još marmeladu i maslac.

Grčka – Jogurt s orašastim plodovima ili slična inačica jogurta

Grčki doručak uključuje grčki jogurt sa šumskim, sušenim voćem, žitaricama ili orašastim plodovima, a najčešće su to bademi.

Argentina – medialunas – argenitnska vrsta kroasana

Poačice od lisnatog tijesta u raznim oblicima omiljeni su doručak.

Brazil – pecivo s kavom

Pecivo s jakom kavom doručak je za one koji smatraju da je zapravo s kavom najvažnije započeti dan.

Danska – hladne plate

Slično  drugim skandinavskim zemljama koje poslužuju otvorene sendviče, jedino što ih poslužuju kao hladne plate

Mađarska – pogačice

Pogačice koje mogu biti s krumpirima, sirom, masnoćama ili slatke.

Nizozemska – Bogati kruh s namazom

Kvalitetan kruh od cjelovitih žitarica s dodatkom sjemenki, sa zdravim namazom može biti vrlo zdrava, a jako jednostavna ideja za doručak.

Zbog čega je doručak važan

Svi znamo kako je doručak najvažniji obrok. To je prvo jutarnji obrok nakon cjelonoćnog posta. Zdrav doručak temelj je zdrave prehrane. Prva hrana koju stavite u tijelo ujutro može predodrediti vaš dan. O tome ovisi hoćete li imati ostatak dana dovoljno energije za sve aktivnosti ili ćete se mučiti s pospanošću i umorom. Zdrav doručak pomaže vam da držite težinu pod kontrolom, daje vam nutrijente koji vam pomažu da održite ravnotežu, ali vam zdrav doručak daje i općenito osjećaj dobrobiti, osjećaj da brinete o sebi i svome zdravlju. Loš doručak ili preskakanje doručka narušava ravnotežu vašeg metabolizma i može biti poticaj za debljanje. Treba imati na umu kako postoji velike razlika doručkujete li zdjelu integralnih žitarica prekrivanih bobičastim voćem i jogurtom ili pojedete negdje usput jedan slanac. Vjerojatno znate da se mnogi prirodni lijekovi preporučuju na tašte, jer tada najbolje djeluju, nije li tada i doručak jednako bitan, ovisno što prvo stavite u usta može biti lijek za vas ili nešto što vam narušava zdravlje.

Doručak je važan iz nekoliko razloga. Prvi jutarnji obrok opskrbljuje tijelo i mozak potrebnom energijom. Zdrav doručak može regulirati osjećaj gladi, te smanjiti potrebu za grickalicama ostatak dana. Zdrav doručak povezuje se s boljim postignućem, performansama i većim sposobnostima, a smanjuje i rizik od debljanja.

Što je zdrav doručak?

Ako želite zdrav doručak imate mnogo opcija, ali pokušajte birati cjelovite žitarice, neprocesuiranu hranu, a ako je moguće uključite svih pet skupina namirnica u doručak: voće, povrće, žitarice, proteine i mliječne proizvode. Zbog toga što uključuju sve ove namirnice osim možda povrća, kvalitetne pahuljice s jogurtom ili mlijekom i dodatkom voća toliko su često preporučivani doručak u smislu zdravog doručka. Ipak, težite varijacijama. U doručak uključite svako malo sjemenke, orašaste plodove, ali i jaja. U svakom slučaju jako je bitno da u svaki doručak uključite cjelovite žitarice (bilo putem kvalitetnih pahuljica ili kvalitetnog kruha), neko voće ili povrće, te mlijeko ili mliječni proizvod tipa jogurta, komada sira ili mlijeka. Možete dodati namirnice po želji poput zdravih namaza ili slično, ali osnove nemojte preskakati. Jako je bitno izbjegavati visoko prerađenu hranu poput mesnih prerađevina, hrenovki, salama, ali i nekvalitetna peciva, bijeli kruh i slično, hranu koja se obično smatra praznim kalorijama.

Vezano: