10 jednostavnih ideja za kuhanje i serviranje u zdravoj prehrani

Jednostavne ideje za kuhanje i serviranje u zdravoj prehrani

Gotovo da nema čovjeka koji bar jedanput nije poželio zdravije se hraniti i održavati zdraviji životni stil. Međutim, najčešće nam zdrava prehrana zvuči komplicirano, ne znamo otkud bismo krenuli, te kako znati kada i koliko jesti. Ako ste početnik u zdravoj prehrani prvo pročitajte ovaj koristan članak, a ispod ćete pronaći odlične ideje što kuhati i servirati za neke od obroka.

Poanta zdrave prehrane je za tri glavna obroka servirati raznolike namirnice, gdje će biti zastupljeni voće i povrće, ugljikohidrati, proteini i malo masnoća u normalnoj količini.

Ideje za kuhanje i serviranje u zdravoj prehrani

ZDRAVI DORUČAK:

Jaja i šunka za doručak uz integralni kruh ili tost, te povrtnu salatu odličan su odabir.
Pahuljice s voćem i voćnim sokom, također su odličan odabir za zdravi doručak.

ZDRAVI RUČAK:

Ručak koji uključuje mesni gulaš, tijesto i salatu, ako jedemo u prikladnoj količini vrlo je zdravi obrok.
Piletina s krumpirom i salatom, dobar je odabir za zdravi ručak.
Meso u umjerenoj količini, jedno jaje i kuhano povrće uz krišku kruha super zdravi je ručak.
Čak i hamburger može biti zdravi obrok ako ga radimo sami od provjerenog mesa i sastojaka, te dodamo mnogo salatnog povrća, a bez umjetnih umaka i dodataka koji povećavaju kaloričnost.
Losos s povrćem uz rižu ili kruh također je ekstra zdravi obrok.
Tjestenina s gamberima i umakom od rajčice vrlo je zdravi odabir.

ZDRAVA VEČERA

Ako želite zdravu večeru poslužite tjesteninu u povrtnom umaku.
Mnogi misle kako su slastice u zdravoj prehrani zabranjene, ali bit je da je jedu slastice koje imaju i nutritivnu vrijednost, te da se s njima ne pretjeruje i ne jede dodatno na obroke, nego se njima zamijeni obrok. Zdravi voćni kolač može se poslužiti kao večera.

Vezano:

Iako postoje dijete za koje se tvrdi da su zdrave, a uključuju drugačije obrasce prehrane od preporučenih 3 do 6 obroka dnevno. Za sada se stručna javnost slaže kako je navika tri obroka i dva međuobroka standard modernog čovjeka. Još uvijek ne postoje nikakvi službeni dokazi da bi bilo koja druga prehrana bila bolja od standardne zdrave prehrane koja se danas preporučuje. Smatra se kako su tri obroka dnevno uz zdrave međuobroke najbolja opcija za uspostavu uravnotežene težine, zdravog metabolizma i kontrole apetita. Ravnomjeran unos hrane kroz tri zdrava obroka omogućava da se unos kalorija ravnomjerno rasporedi tijekom dana, te da tijekom cijelog dana vaše tijelo bude u ravnoteži, bez osjećaja prejedanja ili gladi. Dijete koje predlažu manje od tri obroka dnevno vjerojatno će dovesti do ciklusa gladi i prejedanja, koji će se naizmjenično ponavljati. S druge strane osim preporučenog broja obroka treba dovesti u ravnotežu i kvalitetu hrane koju unosimo. Uvijek birajte zdravije opcije svake hrane. Uz to, što raznolikija prehrana je uvijek bolja. Treba naučiti mozak i tijelo da shvate da je uvijek bolje odabrati kvalitetno nego veće ili više. Bez obzira, radilo se o doručku, ručku, večeri ili međuobrocima, uvijek birajte ono što je kvalitetnije, a ne ono što je veće. Tri obroka dnevno su postavljena norma, te mnogi očekuju kako će smršaviti kada započnu tako jesti. Međutim da bi uz zdravu prehranu i smršavili jako je bitno kontrolirati unos kalorija, te jesti tri obroka i dva međuobroka koja sadrže manje kalorija nego nam je potrebno. Jedino na taj način ćete i smršavjeti. Najbolje je da podijelite dnevni limit kalorija na 4 jednaka dijela. Po tri četvrtine će biti doručak ručak i večera, a ostatak budu međuobroci. Tako ćete na primjer ako je vaš cilj 2000 kalorija dnevno, za doručak ručak i večeru jesti po 500 kalorija, a za dva međuobroka po 250 kalorija.