23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako brzo zapamtiti strane rijeci

Kako brzo zapamtiti strane rijeci

Kako biste lakše pamtili strane riječi bitno je napraviti određeni plan učenja. Da bi ste napredovali u stranom jeziku neophodno je učenje novih riječi i pamćenje.

Kako će se najlakše učiti strane riječi ovisi i o jeziku koji učite. Npr. kod učenja njemačkog, talijanskog ili francuskog jezika trebali biste uz svaku imenicu učiti i artikle tj. članove. Na taj način učite i rod imenice što olakšava poslije korištenje riječi. U nekim jezicima poput engleskog to nije potrebno.

Riječi možete učiti samostalno ili u rečenicama odnosno frazama. Učenje u frazama pomaže boljem smještanju riječi u kontekst te kasnije lakšem korištenju tih riječi. No, ponekad će to biti kompliciranije i duže trajati.

Riječi možete učiti po određenim principima ili grupama, npr, voće, povrće, hrana… Ali ovisno o stupnju znanja, koncentrirajte se na one koje vam mogu češće trebati. Nema potreba da u startu učite sve vrste voća i povrća nego ono osnovno.

Kako najlakše naučiti riječi?

– aplikacije – aplikacije za učenje jezika mogu biti jako korisne za učenje riječi. posebno na nižim razinama znanja, one ponavljaju riječi, smještaju ih u kontekst, te postepeno šire krug riječi, uz kontinuirano ponavljanje već naučenih.

– kartice s riječima – ovaj način je prikladniji kada imate riječi koje trebate naučiti, npr. sudjelujete na tečaju i učili ste nove riječi. Tada na kartice napišete riječi, svaka kartica jedna riječ koje ste učili i dodajte među kartice. Poslije izvlačite kartice i kada vidite riječ pokušate je prevesti na strani jezik. Ovo će pomoći da ponavljate riječi koje ste već učili, ali i da ih ne ponavljat istim redoslijedom kako ste ih zapisali u bilježnici.

– reklame i ponavljanje – ovo je odličan način učenja riječi na stranim jezicima koji se može koristiti na svim razinama. Reklame se uglavnom jednostavne, pamtljive riječi, te ćete ih tako učiti i vezati uz sliku i kontekst, a četo ih čujete te na taj način i ponavljate.

– slušati pjesme i pratiti tekst na papiru – dok čitate riječi na papiru i slušate tekst pjesme postat će vam jednostavnije pratiti riječi u pjesmi, jer ne morate točno razumjeti izgovor da biste znali o kojoj se riječi radi, a potom ćete ih lakše ponavljati i kada slušate samo pjesmu. Nakon nekoliko ponovljenog slušanja počet ćete učiti riječi pjesme, a samim time i nove riječi.

– lijepite post it papiriće po stvarima koje učite riječi, tako ćete ih vizualizirati i češće se podsjetiti na riječ. Ovo je dobar način ukoliko čitate post it papiriće, te ukoliko trebate naučiti riječi za stvari kojima ste okruženi.

Vezano: