Što i koliko smijete piti dok ste na interval dijeti

Što i koliko smijete piti dok ste na interval dijeti (intermittent fasting)

Interval dijeta je dijeta za mršavljenje koja se temelji na tradicionalnom postu, koji je popularan u različitim kulturama. Budući da su u novije vrijeme otkrivene konkretne prednosti posta na težinu intervalni post postaje sve popularnija dijeta na koju se mnogi odlučuju. Kod interval dijete nema ograničenja što se jede, nego se vrijeme unosa hrane limitira na određena razdoblja u danu, odnosno u tjednu.

Najpoznatije interval dijete su:

6/1 – jede se normalno 6 dana, a jedan dan (obično petak) u tjednu se ne unosi ništa osim vode i nezaslađenih tekućina.

7/2 – jede se prema uobičajenom rasporedu 5 dana, a dva dana u tjednu (obično utorak i petak) se ne jede ništa osim vode i tekućina.

20:4 – svaki dan se jede prema istom rasporedu, gdje se 20 sati dnevno posti (ne jede ništa osim vode i tekućina), a 4 sata dnevno se jede prema uobičajenom rasporedu.

18:6 – svaki dan se jede prema uobičajenom rasporedu, 18 sati dnevno se posti, a 6 sati se jede normalno.

16:8 – svaki dan se posti 16 sati, odnosno ne jede ništa osim vode i nezaslađene tekućine, a 8 sati dnevno se jede uobičajeno.

Što se smije piti dok se posti na interval dijeti

Obično se podrazumijeva da se smiju piti voda i nezaslađeni napitci, ali znate li koji su to i u kojoj količini.

VODA

Koliko vode i koju vodu piti dok ste na interval dijeti?

Vodu ne samo da smijete piti, nego MORATE piti dok ste na bilo kojoj dijeti. Dok postite, suzdržavate se od hrane određeno razdoblje, bilo na dnevnoj ili tjednoj osnovi, voda je neizostavna. Naravno, potrebno je unositi dovoljno vode kako bi tijelo ostalo hidratizirano, tijekom posta. Trebali biste težiti okvirnoj količini od osam čaša vode dnevno, koje trebate rasporediti u koliko toliko pravilnim razmacima tijekom budnog dijela dana. Možete piti običnu vodu, mineralnu gaziranu ili mineralnu negaziranu. Važno je da nije aromatizirana šećerima ili aromama koje sadrže kalorije. Koliko vam točno vode treba ovisi gdje živite, godišnjem dobu, te vašem metabolizmu i intenzitetu aktivnosti, ali je 8 čaša vode neki prosjek koji se preporučuje u općoj populaciji.

ČAJ

Smijete li piti čaj dok ste na interval dijeti?

Čaj je odličan način da zavarate tijelo ako slučajno ogladnite dok ste na postu, ali izvrstan način da dobijete više vrijednih nutrijenata dok postite. Možete piti zeleni čaj, bijeli i crni čaj, bez ikakvih dodataka (šećera, meda…) i možete piti većinu biljnih čajeva. Izbjegavajte voćne čajeve od slatkog voća jer oni u sebi prirodno sadrže šećere (iako vrlo malo, pa se može i za njih reći da su bez kalorija). Čajevi mogu i dodatno povećati učinkovitost posta u smislu bržeg gubitka kilograma, a posebno zeleni čaj. Uvijek pazite da čajeve ne sladite, ne dodajte mlijeko, ni bilo kakve druge dodatke.

KAVA

Smijete li piti kavu i koju dok ste na interval dijeti?

Kava je omiljeni napitak mnogih ljudi, ali na sreću nje se ne morate odreći ni za vrijeme interval posta. Kavu za vrijeme posta pije umjereno. Važno je da pijete čistu crnu kavu, bez mlijeka, sladila i slično. Kava će vam pomoći da se lakše pridržavate posta, posebno ukoliko preskačete doručak. Naravno, svi znamo da ovo nije najzdraviji odabir, ali kava u ovom slučaju čini često puta pridržavanje dijete lakšim.

Što se NE SMIJE piti za posta (interval dijete)

Za posta se ne smiju piti nikakva pića koja sadrže kalorije, ali ni pića koja su zaslađena sladilima bez kalorija, medom, cijeđenim voćem i slično. Tako su cole s 0 kalorija zabranjene, kao i svi drugi slični napitci. Mlijeko također spada u zabranjene napitke tijekom sati posta.

Više:

Interval dijeta

Intermittent FASTING dijeta

OMAD dijeta