19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako jesti pet obroka dnevno

Male porcije više puta dnevno puno su zdravije od dva ili tri velika obroka...

Kako jesti pet obroka dnevno

Male porcije više puta dnevno puno su zdravije od dva ili tri velika obroka. Ne samo da ćete se osjećati vitalnije i energiziranije, nego ćete i unositi manje kalorija.

-1- Doručak –

Ovo je najvažniji obrok. Za doručak jedite kvalitetno i dobro se najedite. Više: Ideje za doručak – 30 brzih ideja za doručak, od tradicionalnih do internacionalnih

-2- Međuobrok –

Ovaj maleni obrok bi trebao osigurati da ne pregladnite prije ručka. To bi trebao biti neki lagani sendvič ili još bolje neko voće ili povrće.

-3- Ručak –

Ručak je obično nešto veći od doručka, ali ne trebate pretjerivati. Najbolja opcija je juha, zatim meso i prilog od povrća. Vezano: 10 ideja za zdrav brzi ručak gotov u manje od 10 minuta – Recepti

-4- Međuobrok –

Popodnevni međuobrok je nešto što će spriječiti napade gladi prije večere. Možete pojesti neko pohano povrće, neku voćku, zdrave grickalice ili sl.

-5- Večera –

Večera treba biti potpuno skromna. Pojedite nešto lagano što neće opteretiti vaš želudac pred spavanje.

* Pijte mnogo vode

* Ako jednostavno ne možete podnijeti glad, tada malo pomaknite obrok, a drugi put planirajte međuobroke pametnije.

Pomaže li 5 obroka dnevno mršavljenju?

Termogeni učinak hrane, odnosno sagorijevanje kalorija koje se koristi za probavu povećava se unosom 5 obroka dnevno. To se veže uz potrošnju energije za probavu hrane. Učinak 5 obroka dnevno se veže uz veću potrošnju kalorija kao i ubrzavanje metabolizma. No, oba nije uvijek pravilo koje vrijedi. Često potrošnja energije za probavu hrane ovisi i o količini hrane, te nije automatski da metabolizam se ubrzava s 5 obroka dnevno.

Kada se radi o debljanju ili mršavljenju, mnogo toga ovisi o organizmu i načinu funkcioniranja. U konačnici će to da li se osoba deblja ili mršavi više ovisiti o unosu kalorija, te o tipu hrane. Poznato je da hrana bogata vlaknima djeluje na probavni sustav i dulji osjećaj sitosti. Iako ukoliko se svejedno unosi više kalorija nego što je potrebno dolazit će do debljanja bez obzira na udio vlakana u hrani.

Ukoliko se unosi kalorija koliko je potrebno, uglavnom neovisno o broju obroka na koje se raspoređuje, težina će stagnirati. S druge strane ako se unosi više kalorija nego što je potrebno, čak i kada su raspoređeni u 5 obroka, vjerojatno će doći do debljanja.

Stoga kada se radi o mršavljenju, bitno je voditi računa o unosu kalorija i tome da se ostvari kalorijski deficit, odnosno da je unos kalorija dnevno manji od potrebnih. Više o kalorijskom deficitu i kako ga ostvariti: Što je KALORIJSKI DEFICIT i kako ga jednostavno ostvariti

Iako se pravila zdrave prehrane uglavnom baziraju na 5 obroka dnevno, kod osoba na dijeti se smatra da povremeni post, odnosno neko vrijeme bez jela može biti koristan za mršavljenje. Vezano:

Čak prema nekim istraživanjima i osobe koje nisu na dijeti za mršavljenje mogu imati koristi od povremenih preskakanja obroka. No, prema pravilima zdrave prehrane dugoročno i uobičajen način prehrane bi se trebao bazirati na 5 obroka dnevno.

Prednosti 5 obroka dnevno

Glavne prednosti 5 obroka dnevno su što se na taj način unosi raznovrsna prehrana, te što tijelo kontinuirano ima dovoljno energije za optimalno funkcioniranje, a istovremeno nema prejedanja te umora nakon obroka.

Kada se konzumira 5 obroka dnevno veća je vjerojatnost da će se rjeđe osjetiti glad te s njom povezani gubitak energije ili nervoza.

Uz to kada je osoba manje gladna, lakše kontrolira svoje porcije, te će vjerojatno za obroke manje pojesti, dok se često kada je osoba jako gladna porcije povećavaju.

Planiranje 5 obroka dnevno omogućuje raznovrsnu prehranu, te unošenje dovoljno različitih nutrijenata potrebnih organizmu za optimalno funkcioniranje.

Vezano: