Banane za mršavljenje – kada i koliko ih jesti?

Banane za mršavljenje - kada i koliko ih jesti?
Banane za mršavljenje - kada i koliko ih jesti?

Banane za mršavljenje – kada i koliko ih jesti?

Banane su namirnica koja se često veže uz debljanje, a manje uz mršavljenje. Često se kada je netko na dijeti za mršavljenje iz prehrane izbace banane budući da sadrže ugljikohidrate, odnosno šećere.

No, s obzirom da banane sadrže i brojne kvalitetne sastojke postavlja se pitanje da li ih ostaviti u prehrani i na dijeti za mršavljenje. VIše o dijetama za mršavljenje: 30 vrsta dijeta za mršavljenje s planovima dijeta

Da li banane debljaju ili pomažu mršavljenju?

Banane mogu doprinijeti i mršavljenju i debljanju, to će manje ovisiti o banani, a više o dnevnom kalorijskom unosu. Ukoliko netko želi smršaviti potrebno je ostvariti kalorijski deficit.

Više: Što je KALORIJSKI DEFICIT i kako ga jednostavno ostvariti – COVER magazin.com

Uz to dobro je pridržavati se pravila zdrave prehrane, kao i imati redovitu tjelovježbu.

Kada se ukomponiraju u zdravu prehranu i kalorijski deficit, banane neće debljati.

Banana sadrži oko 90 kalorija na 100 grama, odnosno jedna banana srednje veličine sadrži oko 100 kalorija.

Detaljnije: Kalorije banana – koliko kalorija ima jedna BANANA i koliko ih dnevno jesti?

Banana može biti zasitan i zdrav međuobrok. No, bitno je voditi računa i o količini. Jedna banana će u tom slučaju biti dovoljna, te ne bi trebalo posegnuti za tri banane.

Ukoliko se želi smršaviti, bitno je da se i kalorijski unos bananom uključi u dnevni kalorijski unos, te ostvari kalorijski deficit.

No, banane mogu biti i izbor za osobe koje se žele udebljati ukoliko se banane dodaju u prehranu i ostvari kalorijski suficit, odnosno unese više kalorija nego što je dnevno organizmu potrebno.

Kako banane mogu pomoći mršavljenju?

Banane pomažu da se duže osjeća sitost, sadrže škrob i vlakna, što su također načini na koji banane mogu doprinijeti mršavljenju.

Dakle banane mogu doprinijeti mršavljenju na nekoliko načina:

  • sadrže vlakna koja pomažu da se dulje osjeća sitost i smanjuju glad, uz istovremeno reguliranje probave
  • banane sadrže kalij te pomažu jačanju mišića i izdržljivosti, te pomažu oporavku mišića, posebno nakon treninga
  • banane mogu djelovati na smanjenje umora, one vraćaju energiju tijelu, te pomažu da se optimalnije funkcionira

Kada jesti banane?

Banane daju energiju, produljuju osjećaj sitosti, te ako se želi izbjeći debljanje, odnosno da su banane saveznik u mršavljenju, ne bi ih trebalo jesti navečer.

Optimalan izbor za banane je ujutro ili kao međuobrok.

Koliko banana jesti?

Prilikom procesa mršavljenja bitno je da je kalorijski unos manji od dnevnih potreba. U tom kontekstu treba gledati i unos banana.

Kako bi se iskoristile prednosti banana, a da se smanji mogućnost utjecanja na debljanje, ne bi trebalo konzumirati više od jedne banane na dan.

Banana bi se trebala jesti za doručak ili kao međuobrok, a izbjegavati dodavanje banane uz uobičajeni obrok.

Banane

Banane sadrže brojne kvalitetne sastojke bitne za optimalno funkcioniranje organizma. Banane su dobar izvor kalija, te vitamina C.

Banane spadaju među voće koje se najviše konzumira. Bogate su energijom, te sadrže vitamine i minerale.

Banane pomažu u zaštiti srca i krvožilnog sustava. Banane mogu pomoći kod povišenog krvbnog tlaka.

Banane sadrže vlakna, posebno se ističe pektin. Vlakna pozitivno utječu na reguliranje probave, te dulji osjećaj sitosti.

Banane sadrže antioksidanse te pomažu u zaštiti organizma od slobodnih radikala, preranog starenja, te u prevenciji brojnih bolesti.

Kako čuvati banane?

Kada se radi o načinu čuvanja banana treba razlikovati nezrele i zrele banane.

Kako čuvati nezrele banane?

Banane se mogu čuvati na sobnoj temperaturi, ali u tamnom prostoru, odnosno da nisu izložene svjetlosti. Banane nije potrebno čuvati u hladnjaku jer to može spriječiti njihovo dozrijevanje.

Kako čuvati zrele banane?

Zrele banane se mogu čuvati u hladnjaku kako bi se spriječilo njihovo daljnje dozrijevanje. Na sobnoj temperaturi one će nastaviti dozrijevati.

Sažetak

Banane su voće koje sadrži oko 90 kalorija na 100 grama, no s obzirom na druge prednosti konzumiranja banana, one se mogu ukomponirati u prehranu kada se želi smršaviti. Pri tome bi bilo bitno banane ukomponirati u zdravu prehranu, te ostvariti kalorijski deficit, kao i voditi računa o količini konzumiranja banana.

Vezano: