20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

3 odlična recepata za kolače s bananama

Ukoliko želite isprobati novi kolač, ispod su tri odlična recepta za kolače s bananama...

3 odlična recepata za kolače s bananama

Banane su namirnica koja relativno dugo ostaje svježa, ali ako je malo posmeđila i izgubila na svježini okusa, ne morate je bacati nego možete iskoristiti za kuhanje.

Ukoliko želite isprobati novi kolač, ispod su tri odlična recepta za kolače s bananama:

Banamel (pita banoffee)  – recept za kolač u kojem se kombiniraju banane i bademi. Ovaj kolač izvrsnog je okusa, za prave slatkoljupce. Može se rezati i kao torta.

Kolač s bananama i čokoladnom glazurom – jednostavan kolač koji se brzo priprema, a odlična poslastica.

Ovaj kolač je izrazito jednostavno pripremiti, a oduševljava sve ukućane. Slijedite recept ispod i ne možete pogriješiti.

Voćna krema – brza za pripremu kada nemate vremena, a želite nešto slatko. Kombinacija slatkog vrhnja i banana… Ukoliko želite nešto brzo gotovo, tad je ovo pravi izbor. Kremu možete poslužiti uz piškote ili neke slične suhe kekse.

Više recepata za kolače:

Kolači i torte

Banane – popularno ukusno i zdravo voće

Jako je puno razloga zbog kojih volimo banane. Banane su lako dostupne, možete ih kupiti u svakom supermarketu, na tržnici, pa čak i na benzinskim postajama. Odličnog su okusa, lako ih je nositi, te jesti kao užinu, mogu vas zasititi i ublažiti glad u malo kalorija, a konzumacijom banana unosite u organizam i jako puno kvalitetnih nutrijenata, vitamina i minerala. Banane su prirodno bogate šećerima, što banane čini namirnicom koja vrlo brzo opskrbljuje tijelo energijom i vraća energiju. Užurbani životni ritam zna iscrpiti osobe, ali banane su tu da uskoče. Banane su namirnica koja podiže razinu energije relativno brzo, ali ne producira nagle padove energije poput na primjer slatkiša, nego se energija otpušta postupno i dugotrajnije. Kada ih pojedete neće samo podići razinu energije nego i popraviti raspoloženje. Banane povoljno utječu na zdravlje, ali banane i popravljaju raspoloženje jer potiču tijelo da proizvodi hormon sreće. Banane sadrže protein koji se u tijelu konvertira u serotonin, koji popravlja raspoloženje. Smatra se kako banane olakšavaju opuštanje, povećavaju razinu sreće i smanjuju stres. Banane su jako bogate nutrijentimama pa će opskrbiti vaše tijelo vitaminima, mineralima i drugim korisnim supstancama, te će vam tijelo biti zahvalno nakon svake banane. Banane obiluju komponentama koje mogu vratiti u ravnotežu razinu elektrolita za vrijeme visoko intenzivne tjelovježbe, ali i smanjiti potencijalnu upalu ili grčeve koji se pojavljuju nakon intenzivnog vježbanja. To je jedan od razloga zbog kojeg viđamo toliko sportaša kako prije utakmica, ail i za vrijeme mečeva u pauzi jedu banane.

Banane su voće koje obožavaju sve dobne skupine, ali i sve dobne skupine imaju velike dobrobiti koje im konzumacija banana nosi.

Gubi li banana na vrijednosti kuhanjem i pečenjem

Kako je spomenuto vrijednost banana je u njenom nutricionistički bogatom sastavu. I dok priprema banana mijenja njihovu teksturu, nutricionistički ostaju sličnog sastava i nakon procesa pripreme, kuhanja ili pečenja. Visoke temperature u uobičajenim receptima neće puno promijeniti sastav banane po pitanju minerala, ali imaju utjecaj na udio vode u banani. Kod pripreme kruha, kolača ili krema od banana obično se miješaju s brašnom, masnoćama, šećerom i sličnim sastojcima. U takvim receptima ne mijenja se sastav banane, ali u kombinaciji s drugima sastojcima gubi se koncentracija zdravih i korisnih sastojaka, a povećava udio nezdravih ugljikohidrata, masti, šećera i slično. Pa bez obzira na sastav same banane, najbolja je opcija jesti svježe zdrave banane.

Vezano:

BANANA kalorije – Koliko banana dnevno jesti? Debljaju li banane?