Kalorijski deficit dijeta – najpopularnija dijeta 80-tih aktualizirana ponovno

Kalorijski deficit dijeta – najpopularnija dijeta 80-tih aktualizirana ponovno

Brojenje kalorija je bilo najpopularnija metoda mršavljenja osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, kada su se sve tajne mršavljenja svele na čistu matematiku. Savjet je bio vrlo jednostavan: Jedite manje kalorija i trošite više.

Dijeta kalorijski deficit

Dijeta kalorijski deficit počiva na toj pretpostavci. Da biste smršavili trebate ući u kalorijski deficit. Bez nekih točnih smjernica o tome koju hranu trebate jesti, a što isključivati iz prehrane, dijeta kalorijski deficit se svodi na jednostavni postulat prema kojem da biste smršavjeli jednostavno trebate jesti manje. A jesti manje ili trošiti više se računa kroz kalorije.

Kalorijski deficit dijeta gleda na čovjeka kao na stroj kojem je potrebno gorivo za funkcioniranje. Gorivo (hrana) ima određenu energiju koja je izražena u kalorijama. Čovjek za funkcioniranje treba energiju koja je izražena u kalorijama. Unesemo li više energije nego potrošimo ona se u obliku masnoća nakuplja u organizmu, a trošimo li više nego što unosimo, trošimo nakupljene zalihe energije i mršavimo.

Količina kalorija koja je potrebna organizmu procjenjuje se na temelju visine, težine i dobi, te toga koliko smo aktivni.

Količina kalorija koju unosimo zbraja se, jer se točno zna koliko koja namirnica ima kalorija.

Kada je broj kalorija koje unosimo kroz hranu veći od broja kalorija koje potrošimo tijekom dana, naše tijelo pohranjuje energiju kroz masne naslage i mi se debljamo. Da bi smršavili trebamo ostvariti kalorijski deficit, trebamo konzumirati manje kalorija nego što naše tijelo treba, kako bi tijelo posegnulo za spremljenim kalorijama.

Da biste točno znali koliko vam kalorija treba pročitajte u ovim člancima, gdje ćete pronaći i kalkulator koji će na temelju vaših podataka koje unesete izračunati broj potrebnih kalorija.

Kako znati koliko vam kalorija treba

Kalkulator – koliko mi kalorija dnevno treba

Koliko kalorija unosite možete procijeniti jedino tako da bilježite sve što jedete i količinu pomnožite s kaloričnosti određene hrane. Tablicu kalorija potražite ovdje:

Kada izračunate sami ili uz pomoć kalkulatora iznad koliko vam kalorija dnevno treba, cilj dijete kalorijski deficit je da smanjite količinu hrane koju unosite ispod te brojke.

Prednosti dijete kalorijski deficit

Ovu dijetu je lako provoditi i lako razumjeti. Jednom kada naučite obraćate pažnju što i koliko jedete, shvatite ćete koliko takva osviještenost ima prednosti.
Možete jesti svu hranu. Nema zabranjenih namirnica i nema odricanja. Jedino čega se trebate odreći je nekontrolirano prejedanje.

Dijeta kalorijski deficit potiče zdrave navike, te se neće desiti yo-yo učinak.

Dok ste na dijeti kalorijskog deficita ne morate biti gladni. Možete birati namirnice s manje kalorija i zapravo možete jesti koliko puta dnevno želite. Sve što trebate napraviti je zamijeniti hranu koja obiluje kalorijama s hranom koja sadrži manje kalorija i možete jesti količinski jednako kao i ranije.

Najbolja stvar od svega je da je hrana s manje kalorija obično i zdravija i nutricionistički bogatija. Jest ćete više voća i povrća i one hrane koja se općenito u svim dijetnim planovima smatra zdravijom verzijom. Dijetu kalorijski deficit obično uspiju provesti i smršaviti na taj način osobe koje se odluče jesti zdravije i kvalitetnije, imati više povrtnih i voćnih obroka, odabiru što manje prerađene namirnice, izbjegavaju masnoće i dodavanje šećera.

Svi ovi principi koji se primjenjuju kod zdrave prehrane ključ su dijete kalorijskog deficita, jer ju je nemoguće održavati s visokokaloričnim namirnicama, ali prednost ove dijete je što ipak nekad i umjereno možete posegnuti za njima. Ni jedan tip hrane ne smatra se zabranjenom hranom u ovoj dijeti.

Opširnije što je kalorijski deficit:

Ispod su linkovi koji vam mogu pomoći u razumijevanju principa brojanja kalorija i kaloričnosti hrane:

Što je kalorija i kako brojati kalorije?

Tablica kalorija

Hrana s najmanje kalorija

Hrana s najviše kalorija