Dnevna potrošnja kalorija – kako znati koliko vam kalorija treba

Dnevna potrošnja kalorija - kako znati koliko vam kalorija treba

Dnevna potrošnja kalorija - kako znati koliko vam kalorija treba

Dnevna potrošnja kalorija – kako znati koliko vam kalorija treba

Potrošnja kalorija je bitna kao i unos kalorija. Ako želite izgubiti na težini potrebno je imati kalorijski deficit, odnosno manji unos kalorija od dnevne potrošnje kalorija.
Koliki dnevni kalorijski deficit imate to će utjecati na mršavljenje. Što je veći kalorijski deficit to ćete brže gubiti na tjelesnoj težini.

No, računajte da ne treba svima isto kalorija dnevno. Dnevna potrošnja kalorija ovisi o brzini metabolizma, visini, težini, godinama, ali i aktivnostima u tijeku dana.

Kalorije trošimo i spavanjem, sjedenjem, hodanjem ili stajanjem, no što su aktivnosti zahtjevnije i traže veću angažiranost mišića to će i potrošnja kalorija biti veća.

U prosjeku se računa da ženama treba oko 2.000 do 2.500 kalorija dnevno, dok muškarcima treba oko 2.500 do 3.000 kalorija dnevno.

No, dnevne potrebe su vrlo individualne i teško ih s može staviti u prosjek, jer će pridržavanje prosjeka nekim osobama značiti dobivanje na težini, a drugima gubitak tjelesne težine.
Jednu od ključnih uloga igra tjelovježba i tjelesna aktivnost tijekom dana i tjedna. Odnosno da li tijekom dana pretežno sjedite, krećete se odnosno koliko puta tjedno vježbate.

Najbolje je provjeriti u kalkulatoru koliko vam kalorija dnevno treba kako biste mogli preciznije procijeniti kolike su vaše dnevne potrebe za kalorijama, te da li unosite dovoljno ili previše.
Za ženu od 30 godina visine 170 cm i 60kg :
– dnevna potrošnja kalorija – pretežno sjedi – 1.622 kalorija
– dnevna potrošnja kalorija – lagano aktivan stil života (1-3 puta tjedno vježba) – 1.858 kalorija
– dnevna potrošnja kalorija – umjereno aktivan stil života (3 -5 puta tjedno vježba) – 2.095 kalorja
– dnevna potrošnja kalorija – ekstra aktivan stil života (6 – 7 puta tjedno vježba) – 2.331 kalorija

Koliko vam dnevno kalorija treba ovisit će o težini, visini, godinama, ali u velikoj mjeri i o vašoj razini aktivnosti. Kao što se vidi u gornjem primjeru razlika između potrošnje kalorija osobe koja pretežito sjedi i koja ima aktivan životni stil može biti velika.
Promjenom količine dnevne i tjedne aktivnosti promijenit će se i potreba za kalorijama.

Vezano:

Kalorije – pregledna tablica kalorija

Kalkulator – koliko mi kalorija dnevno treba

Potrošnja kalorija po aktivnostima