16. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

GROŽĐICE kalorije – da li debljaju i za što ih je dobro jesti

Grožđice su proizvod koji se dobije sušenjem grožđa. Proces sušenja je tradicionalno bio razrađen prirodnim tehnikama sušenja, dok su se u novije vrijeme razvile i modernije tehnike koje su ubrzale procese sušenja.
Grožđice kalorije – koliko kalorija imaju sušene grožđice?

GROŽĐICE kalorije – da li debljaju i za što ih je dobro jesti

Grožđice su proizvod koji se dobije sušenjem grožđa. Proces sušenja je tradicionalno bio razrađen prirodnim tehnikama sušenja, dok su se u novije vrijeme razvile i modernije tehnike koje su ubrzale procese sušenja.

Zbog velike prisutnosti šećera one su dosta slatke, te ponekad djeluju želatinsto ili gumenasto.

Grožđice su praktična namirnica koja se može koristiti na različite načine. Čest je sastojak pahuljica, kolača, ali može se konzumirati i samostalno. Koristi konzumiranja grožđica su brojne.

Grožđice sadrže visok udio šećera budući da se u osnovi za sušenje bira i prikladnije je za sušenje slađe grožđe, a potom i zbog postupka sušenja.

Grožđice kalorije – koliko kalorija imaju sušene grožđice?

Svježe grožđe ima 74 kalorije na 100 grama. Detaljnije o broju kalorija u grožđu pročitajte ovdje: GROŽĐE – Koliko ima kalorija? Da li grožđe deblja?

No, u procesu sušenja i dehidracije grožđa smanjuje se i udio vode te suho grožđe postaje kaloričnije tako da grožđice imaju oko 290 kalorija na 100 grama, ovisno o vrsti grožđa koje se koristi kao osnova, ali i procesu sušenja, ako i eventualnim dodacima.

Grožđice imaju 290 kalorija na 100 grama.

Suhe grožđice imaju 290 kalorija na 100 grama, te se spadaju u kalorične namirnice.

Da li grožđice debljaju?

Sa 290 kalorija na 100 grama grožđice su kalorična namirnica, ali budući da imaju i brojne nutritivne prednosti, mogu se konzumirati i na dijeti za mršavljenje, ali u ograničenim količinama. Također, potrebno je i kalorijski unos grožđicama uklopiti u planirani ukupni dnevni unos kalorija.

Kod konzumacije sušenih grožđica trebalo bi paziti na količinu koja se unosi, ukoliko se prati i želi ograničiti dnevni unos kalorija.

Grožđice sadrže vlakna, koje ih čine pogodnim za probavu, odnosno za reguliranje probave. Grožđice mogu pomoći i u reguliranju apetita, te smanjiti glad.

Grožđice sadrže ugljikohidrate u velikom postotku, te su grožđice namirnica koja daje energiju.

Grožđice su u osnovi sušeno voće, što ih čini praktičnom i zdravom namirnicom, no trebalo bi voditi računa o količini koja se konzumira.

Iako sadrže velik broj kalorija, zbog nekih drugih karakteristika, grožđice ukoliko se konzumiraju u manjim količinama, mogu pomoći u procesu mršavljenja. Grožđice mogu djelovati smanjenje kolesterola, te daju duže osjećaj sitosti. Uz to smatra se da grožđice mogu pomoći smanjenju želje za slatkišima, te i na taj način doprinijeti uspjehu dijete za mršavljenje.

Za što je dobro jesti grožđice?

Grožđice u procesu prerade, odnosno sušenja, zadržavaju neka bitna svojstva grožđa, između ostalog resveratrol koji pomaže tijelu u borbi protiv starenja. Grožđice mogu pomoći u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti, kontroli krvnog tlaka, kolesterola…

Uz to sadrže i minerale poput natrija, kalija, kalcija, željeza te vitamine C, E, skupine B, K…

Iako je pomalo oprečno, budući da su dosta slatke, grožđice mogu pomoći i u prevenciji karijesa budući da grožđice inhibiraju rast glavnog uzročnika karijesa.

Grožđice zbog ugljikohidrata u svom sastavu tijelu daju energiju, ali i zbog vlakana djeluju na bolji rad probave, te imaju i laksativne učinke.

  • Budući da sadrže željezo, grožđice mogu pomoći i kod anemije.
  • Grožđice mogu pomoći pravilnijem i optimalnijem radu crijeva, zahvaljujući vlaknima te ostalim elementima.
  • Grožđice mogu pomoći u održavanju zdravlja kostiju, ali su dobre i za mišiće.
  • Grožđice su dobar izvor energije kod bavljenja sportom, uglavnom zbog ugljikohidrata u sastavu, s tim da npr. kalij smanjuje umor.
  • Grožđice mogu pomoći u snižavanju i reguliranju kolesterola.
  • Grožđice su izvor antioksidansa, štite stanice od oštećenja, djeluju protuupalno…
  • Grožđice su dobre za zube i desni, a antimikrobno djelovanje pomaže u zaštiti od nastanka karijesa.

Grožđice su izvrstan izvor energije, hranjive su te bogate kvalitetnim sastojcima. S obzirom da daju dosta energije pogodne su za osobe koje se bave sportom, za adolescente i djecu.


Grožđice pozitivno djeluju na živčani sustav, kombinacija vitamina skupine B i minerala pomaže kod umor, psihičkog i fizičkog, može popraviti koncentraciju, pozitivno djeluje na funkcije mozga. Grožđice mogu pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti.

Grožđice mogu pomoći protiv zatvora, imaju blago laksativan učinak. Također, grožđice mogu pomoći u čišćenju crijeva, te u prevenciji raka debelog crijeva.

Grožđice mogu pomoći u očuvanju zdravlja očiju., poboljšavaju cirkulaciju krvi u kapilarima…

Grožđice su kalorična hrana, no, one istovremeno mogu pomoći tako što djeluju na smanjenje apetita.

Nutritivna vrijednost grožđica

Grožđice sadrže brojne nutrijente, među kojima su:

  • Grožđice na 100 grama sadrže 72 grama ugljikohidrata
  • Proteina sadrže 1,9 grama na 100 grama grožđica
  • Vlakana sadrže 5,2 grama na 100 grama grožđica
  • Željeza sadrže 3,3 miligrama na 100 grama grožđica
  • Kalcija sadrže 78 miligrama na 100 grama grožđica
  • Natrija sadrže 52 miligrama na 100 grama grožđica
  • Kalija sadrže 864 miligrama na 100 grama grožđica
  • Magnezija sadrže 30 grama na 100 grama grožđica
  • Grožđice na 100 grama sadrže 290 kalorija.

Vlakna se često spominju kao prednost grožđica, te sa sa 5,2 grama vlakana na 100 grama grožđica one su solidan čak i dobar izvor vlakana. Više o vlaknima, dnevnim potrebama te o njihovoj ulozi i zašto ih je bitno imati u dnevnoj prehrani:

Koliko grožđica dnevno jesti?

Grožđice s 290 kalorija ne spadaju u nisko kalorične namirnice, ali zbog svojih ostalih svojstava su namirnica koja bi se trebala redovito, iako ne mora svaki dan, naći u prehrani.

Jedna porcija grožđica je 30 grama, te se smatra da je jedna porcija dnevno dovoljna kako bi se iskoristile brojne prednosti grožđica.

Porcija grožđica je 30 grama.

Ova porcija grožđica se može konzumirati svakodnevno, dok kod osoba koje paze na kalorijski unos može biti rjeđe, ili će biti potrebno korigirati količinu grožđica, te unositi manje od porcije.

Dnevna porcija grožđica od 30 grama znači unos 87 kalorija.

Dnevnu porciju od 30 grama grožđica optimalno je uklopiti u uravnoteženu i raznovrsnu prehranu. S obzirom da grožđice sadrže pretežno ugljikohidrate dobro ih je kombinirati s namirnicama bogatim proteinima, s jogurtom, mlijekom i slično.

Grožđice u prehrani

Grožđice se mogu konzumirati kao grickalice, međuobrok, ali dodavati u pahuljice, pomiješati s jogurtom, dodavati u umake, te kao sastojak različitim jelima. Grožđice se dodaju u slana jela, iako su češće dodatak kolača i torti, kako u biskvitu tako i u kremama.

Grožđice su jedan od načina prerade grožđa, dok su neki od također popularnih prerada grožđa u sok ili vino. Koliko vino ima kalorija pogledajte ovdje: Koliko kalorija ima BIJELO i CRNO VINO?

Kuhano vino recept: Recept za kuhano vino – Recepti

A koliko kuhano vino ima kalorija potražite ovdje: Vino kalorije – Koliko kalorija ima KUHANO VINO?

Grožđice se dobro slažu s mnogim namirnicama, a neke od kombinacija su:

Tablica kalorija grožđice

Ispod donosimo tablicu kalorija za grožđice:

Vedrini Grožđice suhekalorije na 100 grama:275kalorija
Garden Good Grožđicekalorije na 100 grama:290kalorija
Kresto Grožđice sultankalorije na 100 grama:292kalorija
Sweet chef Grožđicekalorije na 100 grama:290kalorija
Garden Good Grožđice tamnekalorije na 100 grama:325kalorija
Sweet chef Grožđicekalorije na 100 grama:290kalorija
dmBio Grožđice – sušenekalorije na 100 grama:327kalorija

Vezano: