19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Čaj od koprive za mršavljenje

Čaj od koprive ima mnoge koristi, a jedna od njih je vezana uz mršavljenje...

Čaj od koprive za mršavljenje

Čaj od koprive za mršavljenje

Čaj od koprive je tradicionalni napitak koji se veže uz mnoge zdravstvene prednosti poput jačanja imunološkog sustava, djeluje kao diuretik, koristi se za čišćenje organizma, protiv nečiste kože, za snižavanje krvnog tlaka, protiv alergija…

Čaj od koprive ima mnoge koristi, a jedna od njih je vezana uz mršavljenje. Čaj od koprive koristi se kod mnogih bolesti, a jedna od koristi ove biljke je čišćenje organizma, kopriva čisti bubrege i krv, pomaže izbacivanju toksina iz tijela, te pomaže u kontroli šećera u krvi. Svim time doprinosi boljem zdravstvenom stanju organizma.

Kopriva je bogata vitaminima A, C, K, vitaminima B skupine, mineralima poput kalcija, željeza, magnezija, aminokselinama i polifenolima…
Smatra se da biljka svojim svojstvima čišćenja organizma može pomoći u mršavljenju. njene se glavne prednosti očituju u tome što ona pomaže izbacivanju vode u organizmu, te rješavanju zadržane vode.

Čaj od koprive ne bi trebao biti zamjena za dijetu ili za vježbanje, ali dodavanje čaja od koprive režimu dijete može pomoći pri mršavljenju.

Kako pripremiti i piti čaj od koprive za mršavljenje?

Primjena čaja od koprive za mršavljenje:
Šalicu čaja od koprive popiti prije obroka.

Kopriva je biljka koja raste na travnatim površinama, ali i na mnogim neočekivanim mjestima. Jedan od njih je i uz prometnice.

Ukoliko sami berete koprivu, zanimljivo je da ona često svake godine raste na istim mjestima, što znači da gdje se bere jedne godine, možete je potražiti i slijedeće godine. Kopriva je poznata po svojim listovima na koje se ragira te ukolkio se svježa kopriva dira rukom može izazvati osip i svrbež. Stoga za branje koprive treba koristiti rukavice.

Koprivu i zbog toga, nikada ne bi trebalo konzumirati svježu nego kuhanu, bilo u različitim receptima ili kao čaj.

Priprema čaja od koprive je prilično jednostavna, posebno ako se radi o čaju od koprive iz vrećice. Detaljnije: Priprema čaja od koprive i kako koristiti koprivu osim u čaju

Vrećicu čaja od koprive preliti vrućom vodom, pustiti da odstoji 5 minuta zatim izvaditi vrećicu od čaja.

U šalicu stavite tri svježa lista koprive ili dvije žličice sušene koprive i prelijte vrućom vodom. Pustite da odstoji 5 minuta, zatim procijedite.

Za bolji učinak na mršavljenje i detoksikaciju čaj od koprive se može kombinirati s čajem od maslačka. Kod pripreme čaja od koprive dodati i malo maslačka, te preliti s dvije količine vode, odnosno pripremiti duplu količinu čaja.

Bez obzira na prednosti čaja od koprive i s njim treba oprezno te ne bi trebalo pretjerivati, te ne konzumirati više od tri šalice čaja od koprive dnevno.

Kako bi se iskoristile prednosti čaja od koprive za mršavljenje čaj ne bi trebalo sladiti budući da mu se na taj način povećava kaloričnost.

Čaj od koprive može biti dobar dodatak uz provođenje dijeta za mršavljenje, kao i dodatak pravilnoj i uravnoteženoj prerani.

Čaj za mršavljenje

Biljni čajevi su popularni prirodni dodaci prehrani kada osoba želi smršaviti. Sami čajevi nisu dovoljni za mršavljenje, te je potrebno prilagoditi prehranu i dovoljno vježbati, no oni mogu potaknuti organizam, djelovati na bolju detoksikaciju organizma, izlučivanje vode ili ubrzati metabolizam. S obzirom da se radi o ukusnim napitcima, koji imaju i brojne druge prednosti, tako je svaka pomoć pri mršavljenju od čajeva dobro došla.

Čaj za mršavljenje se u ovom slučaju ne treba sladiti, budući da mu i šećer i med povećavaju broj kalorija po šalici čaja.

Čaj može biti dobra potpora u mršavljenju, no ne bi trebao biti osnova plana mršavljenja.

Osim toga konzumacija biljnih čajeva može pomoći dovoljnom unosu tekućine, kao i smanjenju osjećaja gladi, te i na taj način pomoći u mršavljenju, posebno ako se biljnim nezaslađenim, čajevima zamjene slatka i kalorična pića.

Vezano: