20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Priprema čaja od koprive i kako koristiti koprivu osim u čaju

Čaj od koprive je biljni čaj koji ima mnoge koristi. Čaj od koprive se može kupiti u vrećicama ili u rinfuzi, dok koprivu možete i sami uzgajati i brati, te potom sušiti za čaj.

Priprema čaja od koprive i kako koristiti koprivu osim u čaju

Čaj od koprive je biljni čaj koji ima mnoge koristi. Kopriva je korisna biljka koje se može u prehrani koristiti na različite načine. Jedan od njih je i čaj od koprive koji je popularan širom svijeta. Čaj od koprive bogat je željezom, vitaminom C… Čaj od koprive se može kupiti u vrećicama ili u rinfuzi, dok koprivu možete i sami uzgajati i brati, te potom sušiti za čaj. Uglavnom se za čaj koriste listovi koprive.

Kako skuhati čaj od koprive

Čaja od koprive se može pripremiti na različite načine. Kuhanje čaja u vrećicama je najjednostavniji način pripreme ovog čaja. Nema cijeđenja, kao ni dileme koliko dugo treba držati vrećice čaja u vrućoj vodi, budući da na kutiji uvijek dolaze upute kako pripremiti čaj.

Općenito vrećica čaja ide na 200 ml vrele (ključale) vode. Poklopiti i pustiti da odstoji 5 minuta, zatim izvaditi vrećicu. Čaj je spreman za konzumiranje.

Priprema čaja od sušene koprive u rinfuzi

Kod pripreme čaja od koprive najbolje je pratiti upute proizvođača čaja od koprive koji koji imate kako biste napravili čaj. No, općenito je pravilo da na dvije šalice vode ide žličica suhe koprive na šalicu vode. Čaj možete ostaviti 5 do 20 minuta da odstoji zatim konzumirati, ovisno da li želite jači ili slabiji okus.

Priprema čaja od koprive od svježeg lišća koprive

Ako radite čaj od svježeg lišća koprive otprilike šalica svježeg bilja ide na dvije šalice vode. Listove koprive dodajte u vrelu vodu i zagrijte skoro do točke vrenje. Kada voda skoro zakipi smanjite temperaturu i pustite tako nekoliko minuta. Zatim skinite s vatre i procijedite. Vaš čaj je gotov. Možete dodati meda, cimeta ili nešto drugo po želji.

No kod ovakvog načina pripremanja prednost je što ostatak skuhanih listova koprive također možete iskoristiti odnosno možete ga dodati varivima ili u juhu.

Kako koristiti koprivu osim u čaju

Koprivu se može dodati u prehranu na različite načine. Osim svježe koprive dostupna je kao suho ili smrznuto lišće, u kapsulama, mastima kremama i kao tinktura.
Osušeni listovi i cvjetovi se mogu koristiti kako bi se dobio biljni čaj od koprive, lišće, stabljika i korijen se mogu kuhati i dodavati juhama i varivima.
Pri tome treba naglasiti da svježe lišće koprive ne treba konzumirati jer može izazvati iritacije.

Bilo koju novu biljku na koju niste naviknuli treba uvoditi u prehranu postepeno. Šalica ili dvije čaja od koprive dovoljne su da bi osjetili blagodati čaja od koprive. Neka doza od maksimalno četiri šalice čaja od koprive dnevno se ne bi trebala prekoračiti.

U čaj od koprive možete dodati malo meda ili cimeta kako biste dobili drugačiji okus.

Kopriva

Kopriva raste na sličnim mjestima svake godine, stoga ako ste našli mjesto za branje koprive, potražite na istom mjestu i iduće godine. Koprivu potražite na bogatom tlu, u vlažnim šumama, šikarama uz rijeke, ograde ili djelomično zasjenjene staze.

Čaj od koprive se može raditi samostalno ili dodavati u biljne mješavine s biljem poput lišća maline, matičnjaka, paprene metvice…

S čajem od koprive istovremeno treba biti i oprezan. Uvijek je dobro provjeriti prije konzumacije da li je osoba alergična na neku biljku, te to vrijedi i za koprivu.

Kada se bere ili koristi svježa kopriva, potreban je oprez s rukovanjem, te ne bi trebalo konzumirati svježu koprivu.

Također se smatra da trudnice trebaju izbjegavati čaj od koprive, a osobe koje konzumiraju neke lijekove trebale bi se posavjetovati s liječnikom.

Kopriva je popularna biljka, kao i čaj od nje. Može se konzumirati tako da se od nje radi čaj, bilo od svježe ili od sušene, ali i kao dodatak varivima, juhama, te raznim drugim receptima.

Vezano: