Priprema čaja od koprive

Priprema čaja od koprive

Čaj od koprive je biljni čaj koji ima mnoge koristi. Čaj od koprive se može kupiti u vrećicama ili u rinfuzi, dok koprivu možete i sami uzgajati i brati, te potom sušiti za čaj.

Kod pripreme čaja od koprive najbolje je pratiti upute proizvođača čaja od koprive koji koji imate kako biste napravili čaj. No, općenito je pravilo da na dvije šalice vode ide žličica suhe koprive na šalicu vode. Čaj možete ostaviti 5 do 20 minuta da odstoji zatim konzumirati, ovisno da li želite jači ili slabiji okus.

Ako radite čaj od svježeg lišća koprive otprilike šalica svježeg bilja ide na dvije šalice vode. Listove koprive dodajte u vrelu vodu i zagrijte skoro do točke vrenje. Kada voda skoro zakipi smanjite temperaturu i pustite tako nekoliko minuta. Zatim skinite s vatre i procijedite. Vaš čaj je gotov. Možete dodati meda, cimeta ili nešto drugo po želji.

No kod ovakvog načina pripremanja prednost je što ostatak skuhanih listova koprive također možete iskoristiti odnosno možete ga dodati varivima ili u juhu.

Kopriva raste na sličnim mjestima svake godine, stoga ako ste našli mjesto za branje koprive, potražite na istom mjestu i iduće godine. Koprivu potražite na bogatom tlu, u vlažnim šumama, šikarama uz rijeke, ograde ili djelomično zasjenjene staze.

Čaj od koprive se može raditi samostalno ili dodavati u biljne mješavine s biljem poput lišća maline, matičnjaka, paprene metvice…

Kako koristiti koprivu
Koprivu se može dodati u prehranu na različite načine. Osim svježe koprive dostupna je kao suho ili smrznuto lišće, u kapsulama, mastima kremama i kao tinktura.
Osušeni listovi i cvjetovi se mogu koristiti kako bi se dobio biljni čaj od koprive, lišće, stabljika i korijen se mogu kuhati i dodavati juhama i varivima.
Pri tome treba naglasiti da svježe lišće koprive ne treba konzumirati jer može izazvati iritacije.

Koliko čaja od koprive piti?

Bilo koju novu biljku na koju niste naviknuli treba uvoditi u prehranu postepeno. Šalica ili dvije čaja od koprive dovoljne su da bi osjetili blagodati čaja od koprive. Neka doza od maksimalno četiri šalice čaja od koprive dnevno se ne bi trebala prekoračiti.

U čaj od koprive možete dodati malo meda ili cimeta kako biste dobili drugačiji okus.

Vezano:

Kopriva – Čaj od koprive

 

Čajevi