Trendovi zdrave prehrane za 2023.

Trendovi zdrave prehrane za 2021.

Trendovi zdrave prehrane za 2023.

Iako je zdrava prehrana općenito već odavno definirana, svake godine se pojave i određeni trendovi koji sugeriraju povećano uvrštavanje određenih namirnica u prehranu. Tako su ključni trendovi koji su se nametnuli u prošloj godini, a očekuje se kako će se njihova popularnost i nastaviti i u ostatku 2023. godine:

Domaći kiseli kupus – sve se više s pažnje posvećuje domaćim proizvodima te se jedan od trendova očekuje da će porasti trend pripreme domaće zimnice. Sarma je ponovno postalo vrlo popularno jelo, kojim nastojimo obilježiti sve blagdane i nedjeljne obiteljske ručkove.

Kiseli kupus odlična je namirnica za poboljšanje zdravlja i probave općenito. Sadrži probiotike i prebiotike koji održavaju crijevnu floru zdravom, a probavu laganom. Naravno, oduvijek nam je poznto koliko C vitamina ima kiseli kupus, pa ne čudi da u ovom razdoblju kada svi želimo ojačati imunitet ova namirnica postaje toliko popularna. Osim vitamina C, kiseli kupus je bogat različitim nutrijentima, koji jačaju naš imunološki sustav. I ne manje važno, kiseli kupus ima toliko malo kalorija, da gotovo možete zanemariti kalorije u njemu. Na 100 g ima tek oko 50 kalorija, što ga ubraja među najmanje kalorične namirnice. U skladu s popularnošću kupusa, popularna ponovno postaje i kupus dijeta.

Važnost doručka – kako više ljudi posvećuje pažnju zdravoj prehrani tako se vraća svijest o važnosti zdravog doručka.

Tijelo koristi mnogo energije tijekom noći kako bi se odmorilo i obnovilo. Zbog toga je uravnotežen doručak pravi poticaj za svjež početak dana. Doručak bi trebao biti prioritet u hijerarhiji obroka. Neka istraživanja su pokazala kako preskakanje doručka uzurpira dnevni bioritam, zbog toga je nužno pojesti zdrav i uravnotežen doručak, kako bi vaš tjelesni sat “išao na vrijeme”.

Alternativna ulja – već neko vrijeme se govori o važnostima zdravih odabira ulja, te se pretpostavlja da će to biti još jedan od naglašenih trendova iduće godine. Izbor je veliki: maslinovo, bućino, laneno, kokosovo ulje…

Za većinu nas ova ulja su poznata i nisu nimalo alternativna, ali ih vrlo rijetko ukomponiramo u svoje obroke. Zapravo bi trebalo koristiti sva dostupna ulja za pripremu jela uz koja najbolje odgovaraju.

Mnogi nutricionisti će reći kako je djevičansko maslinovo ulje najzdravija masnoća na zemlji. Sva istraživanja pokazuju kako uvrštavanje maslinovog ulja u prehranu ima jako velike zdravstvene prednosti, te umanjuju rizike od razvoja nekih oboljenja, čak i tumora. Maslinovo ulje dobiva se cijeđenjem iz maslina, a proces proizvodnje je toliko jednostavan, da ga se uopće ne može nazvati prerađenom namirnicom. Masline se jednostavno melju, a zatim se razdvaja ulje od ostatka. Takvo ulje u sebi ima toliko vrijedne komponente, da uz sve poznate prednosti čak štiti i od upalnih procesa u tijelu.

Balansirana i umjerena prehrana – umjesto ekstremnog eliminiranja određenih sastojaka, trend u 2023. bi trebao biti prilagođena prehrana i tendencija prema zdravijim verzijama uobičajenih namirnica i stilova prehrane. Umjesto raznoraznih dijeta zdrava i uravnotežena prehrana je počela intrigirati ljude. I dok su ranijih godina bile popularne dijete kojima se eliminirao određeni tip namirnica, sada je postalo jasno kako je ipak najzdravije tijelo koje je u ravnoteži, a to se najbolje može postići zdravom balansiranom prehranom. Konstantno se ističe nužnost smanjivanja veličine obroka, a povećanja broja obroka u jednom danu, te unos što raznolikijeg spektra namirnica.

Jabuke – ponovno se vraćamo nekim osnovama, već smo spomenuli kiseli kupus, a slično je i s jabukama. Važnost jabuka se oduvijek znala, no u 2023. se očekuje njihov veliki povrata u prehranu.

Odavno se djecu uči poslovica “jabuka na dan, tjera doktora van”, a čini se kako se u ovoj godini želi ponovno podsjetiti i sve odrasle na važnost jabuka. Ukoliko tražite zdravu namirnicu koju ćete uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu to neka bude jabuke. Također, ako vam treba ideja kako na jednostavan način popraviti svoje prehrambene navike i okrenuti se zdravoj prehrani, zamijenite jedan međuobrok jabukom.

Vezano: