5 strategija da budete u dobrim odnosima sa svojtom [ LJUBAV ]

5 strategija da budete u dobrim odnosima sa svojtom

Obitelj od supruga, je u dobru i u zlu, sastavni dio vašeg bračnog života. Što se budete bolje slagali s njima, to će vam život biti lakši. Kada razmjenjujete zavjete sa suprugom na svoj dan vjenčanja, ne kažete samo „uzimam“ njemu nego prihvaćate i cijelu njegovu obitelj. Kako bi odnosi sa svojtom bili jednako dobri kao sa suprugom, slijede savjeti stručnjakinje za pitanje veza i međuljudskih odnosa.

Konzultant za veze Susan Preston dala je nekoliko savjeta koji bi trebali smanjiti napetosti između vas i članova vaše nove obitelji.

-1- Kako se nositi s nametljivim roditeljskim savjetima

Morate znati da vjerojatno članovi vaše svojte, uključujući i svekrvu imaju nabolje namjere, a ovo je posebno istina ako imate dijete. Nije neuobičajeno da svi imaju svoje ideje o tome kako bi trebalo odgajati dijete, ali ako vam svekrva konstantno nameće svoje ideje o podizanju djece najbolje bi bilo pažljivo birati bitke. Klimajte glavom i recite hvala kada vam nešto predloži. Samo zbog toga što je nešto savjetovala, ne znači da to morate i primijeniti. Kada se vratite u svoj dom, potpuno o vama ovisi kako ćete odgajati svoju djecu. Nemojte se upuštati u rasprave koja je taktika roditeljstva bolja, ako vam se savjet sviđa prihvatite ga, a ako ne, tada ga zanemarite.

-2- Nemojte zauzimati strane.

Ako vam jedan član svojte ogovara drugog člana, budite dobar slušač, poslušajte što vam ima reći, ali se oduprite negativnom govoru i nemojte zauzimati strane, jer to vam se može vratiti. Ovo se posebno odnosi na situaciju kada su suprugovi roditelji razvedeni, pa jedan pokušava ocrniti drugog. Pokušajte se što manje uključivati. Umjesto da dopustite da nečije riječi na vas utječu, jednostavno saslušajte i pustite.

-3- Budite jasni

Mnoge žene izbjegavaju bilo kakvo iznošenje mišljenja pred svojtom kako ih ne bi uvrijedili, ali neodgovaranjem na pozive, ignoriranjem mailova i pitanja, samo provocirate. Sa svojtom budite uvijek jasni, ali blagi. To što ste iskreni ne znači da trebate biti okrutno iskreni.

Npr. ako vaša svekrva želi s vama provesti Božić, a vi znate da to ne možete, nemojte reći „Vidjet ćemo“ ili „Javit ću vam“. Recite „Voljeli bismo, ali proveli smo prošli Božić kod vas, pa ćemo ove godine kod mojih roditelja, ali navratit ćemo na Badnjak kod vas, kako bismo imali priliku podijeliti poklone“. Ovakav odgovor nije uvredljiv i nudi rješenje, a druga strana zna na čemu je. Nemojte se izmotavati,  posebno ne lagati, jer to kreira negativnost.

-4- Pokažite zahvalnost

Umjesto da naglašavate kako vas svojta živcira, budite zahvalni na sitnicama koje vam se učine pozitivnima. Zahvalnost je toliko važna jer ona raspršuje svaku negativnost. Ako se neki član obitelji vašeg supruga potrudi pozvati vas na večeru, ne zaboravite reći hvala.

Muškarci su posebno loši u komuniciranju zahvalnosti, pa potaknite supruga da i on pokazuje zahvalnost češće.

-5- Kontaktirajte redovito

Svaki odnos zahtjeva trud, a odnos s vašom svojtom nije iznimka. Male stvari mogu kreirati pozitivan odnos između vas i vaše svojte. Npr. redovito im šaljite mailom slike vaše djece ili ih pozovite da vam pomognu dekorirati novogodišnje ukrase.

Redovita interakcija putem emaila, telefona ili osobnih posjeta je prirodan način da održavate odnose. To će vam pomoći da kreirate bliže veze, te će se i djeca lakše zbližiti sa svojim bakama i djedovima.