Dinja ili lubenica? Koja je razlika? Što je zdravije dinja ili lubenica?

Dinja ili lubenica? Koja je razlika? Što je zdravije dinja ili lubenica?

Dinja i lubenica pripadaju istoj obitelji tikvovki kojoj pripadaju još 134 roda, među ostalim i krastavac, kalabaš, tikva i bundeva. Same tikvice i lubenice opet se mogu pronaći u nekoliko podvrsta. Svim dinjama zajednička je zelena kora i žuto-bijelo meso. Lubenice su veće, također imaju zelenu koru, ali crvenkasto meso.

Lubenice i dinje su hladna, slatka i osvježavajuća ljetna namirnica. Smatramo ih vrlo ukusnim ljetnim voćem, iako zapravo zbog svog biljnog roda pripadaju povrću. Lubenicu i dinju nije vizalno lako zamijeniti, ali u nekim našim krajevima koriste se nazivi jednog ploda za drugi što zna unijeti zabunu.

Lubenica je jako velikog ploda. Ima intenzivniju zelenu boju, s bljedunjavim prugama. Dinja je manja, žuto – zelene boje, sa smeđe -žutim, prugama.

Dinja i lubenica imaju sličan broj kalorija ovisno o slatkoći i stupnju zrelosti, te ni jedna gotovo da nema masnoća. Dinja ima više vlakana nego lubenica, a i jedna i druga su bogati izvor vitamina C, B vitamina, Vitamina K, magnezija, beta karotena i kvercetina.

Dinje se sastoje od 90 posto vode i minerala poput magnezija i kalcija, pa kominacija vode i minita učinkovito hidratizira tijelo, te nam pomaže da ostanemo savršeno hidratizirani duža razdoblja.

Lubenica više osvježava i gotovo je u potpunosti napravljena od vode. Odlična je za hidrataciju tijekom ljeta. Međutim, budući da ipak nije sama voda, pomaže vam uz malo kalorija da se duže osjećate sitijima i manje osjećate glad. Na taj način pomaže da zadržite zdrave navike ljeti i ne prejedate se. Također je bogata nutrijentima. Ima mnogobrojne zdravstvene prednosti. Antioksidansi, likopen i vitamin C koje nalazimo u lubenici snižavaju krvni tlak, pomažu smanjiti upale i spriječiti makularnu degeneraciju povezanu sa starenjem.

I dinje i lubenice su ljetno voće koje vrijedi ukomponirati u zdravu ljetnu prehranu, bilo samostalno kao ukusni desert ili kao dio nekih salata ili kompliciranijih jela.

Glavna razlika između ova dva ploda je u njihovom sjemenju. Sjemenke lubenice su raširene po cijelom plodu, dok su sjemenke dinje slično kao kod buče koncentrirane u središnjem dijelu.

Mogu li se jesti sjemenke lubenice

Mit iz djetinjstva da ako jedete sjemenke lubenice će vam narasti velika lubenica u trbuhu naravno nije točan. Zapravo prilično je besmisleno odvajati sjemenke jer je dugotrajan proces, budući da su sjemenke lubenice sasvim sigurne za jelo. Naravno dok ih jedete u prirodnom omjeru raspoređene po kriški lubenice, a ne skupljate i jedete izdvojeno. Kada se pojedu svježe sjemenke lubenice u većini slučajeva će samo proći kroz vaš probavni sustav, jer su neprobavljive.

Mit kako će vam narasti lubenica u trbuhu vjerojatno je nastao budući da kada se konumiraju dinje ili lubenice, te odmah nakon konzumira više vode (što je ljeti čest slučaj) može doći do nadutosti, te se nakon nekoliko dana takve prakse može vizualno narasti trbuh. Iako je to kod većine osoba neprimjetno, kod mršavijih možda može biti uočljivo. Zbog toga nakon konzumacije dinje ili lubenice pričekajte s vodom, bar petnaestak minuta. Dunje i lubenice svakako su prirodni hidratatori organizma, pa će vas dovoljno hidratirati. S druge strane i sjemenke mogu iritirati osjetljiviji probavni sustav, izazvati nadutost i probavne tegobe, pa ako primijetite da vam ne odgovaraju ili čistite lubenicu od sjemenki ili birajte komade na kojima ih gotovo nema.

Sjemenke lubenice imaju i neke zdravstvene benfiti, ali samo ako ih učinite probavljima, bilo pečenjem ili kuhanjem.

Koliko dnevno možemo jesti dinje i lubenice

Iako su zdravo voće nemojte pretjerivati. Zadržite se s dinjama na do 200 grama i lubenicama na do 300 grama. Za dnevnu količinu računa se samo jestivi dio, a ne i kora.

Vezano:

DINJA KALORIJE – Deblja li dinja? Koliko dnevno?

LUBENICA kalorije – Da li deblja? Koliko dnevno lubenice?