29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Čuvajte sebe i zdravlje na prirodan način

Svjesni toga trošimo hrpu novaca na vitamine ili druge dodatke prehrani

Zaštitite organizam na prirodan način

Zaštitite organizam na prirodan način

Prehrana bogata povrćem i voćem, koji obiluju vitaminima i mineralima, može sniziti krvni tlak, smanjiti rizike razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava, prevenirati neke vrste raka, previenirati razvoje bolesti oka, te općenito ima pozitivan učinak na zdravlje. Svjesni toga da nam vitamini i minerali jako koriste, trošimo hrpu novaca na vitamine u tabletama ili druge dodatke prehrani što onda ohrabruje našu tezu da se možemo nezdravo hraniti, a dodati par tebletica i mislimo da će one sve nadoknaditi. To naravno nije točno, jer osim čistih vitamina i minerala, voće i povrće ima pozitivne učinke koje nadilaze učinke samih vitamina i minerala.

Postoji najmanje devet različitih obitelji voća i povrća, a svaka od tih obitelji sastoji seod stotina različitih biljnih sastojaka koji su dobri za naše zdravlje. Zbog toga je glavni savjet da treba jesti raznolike tipove i boje voća i povrća, koji će nam onda dati miks nutrijenata potrebnih za zdravlje nešeg organizma. Osim što će pozitivno utjecati na zdravlje pozitivno će utjecati i na izgled tanjura, jer raznobojno voće i povrće jednostavno je za pripremu, prekrasno izgleda na tanjuru.

Kako jesti više voća i povrća

Držite voće i povrće tamo gdje ga možete vidjeti. Ono voće i povrće koje se može jesti svježe stavite u zdjelu na sredinu stola, kako biste ga imali u centru pažnje. Sitno voće, jezgričaste plodove i sjemenke možete staviti u malene zdjelice kako bi bilo nadohvat ruke.

Birajte raznobojno

Kada birate voće i povrće iste vrste također birajte raznobojno. Na primjer kupite zelene, crvene i žute jabuke, a ne samo omiljenu sortu. Također, unesite raznovrsnosti tako što ćete se ohrabriti i isprobavati nove vrste voća i povrća ili ono koje se ne nalazi često na vašem stolu. Uvijek imajte na stolu ili u hladnjaku sortirano: Tamno zeleno voće i povrće, žuto ili zeleno voće ili povrće, crveno voće i povrće, te šerenu kutiju za ostale nijanse. Osim biranja sorti koje rjeđe jedete isprobajte i nova jela od voća i povrća koje često imate na meniju dodjavajući nove sastojke.

Kako pravilno prati voće i povrće

Najzdravije je kuhano voće i povrće, a sljedeće u redu je oprano svježe voće i povrće. Povrće i voće treba dobro oprati, ali nikako ne smijete koristiti sapune, deterdzente za suđe ili slične proizvode. Voće i povrće se pere i ispire pod čistom tekućom vodom, eventualno od pomagala možete koristiti silikonske spužve za suđe, ali pod uvjetom da jednu takvu spužvu koristite iskljućivo za voće i povrće, a ne istu spužvu i za pranje posuđa, te je nakon pranja dobro posušite. Za salatu ili sitno i bobičasto voće i povrće možete koristiti cjedilo za pranje salate s vrtnjom.

Koje voće i povrće obavezno uključiti u prehranu

MRKVA – dvije mrkve svaki drugi dan daju dovoljno beta karotena našem organizmu. Beta karoten smanjuje rizik od bolesti srca.

GLJIVE – Sadrže beta-glukan, a on stimulira imunološki sustav.

RAJČICE – Već jedna rajčica dnevno stimulira imunološki sustav jer sadrži antioksidans koji je snažniji od vitamina C – lipoken.

BANANA – Banane su bogate magnezijem, kalcijem i sporo raspadajućim šećerima. Korisna je u zaštiti krvožilnog sustava.

ČEŠNJAK – Iako ga ignoriramo jer je jakog i opojnog mirisa lijek je gotovo za sve. Može smanjiti kolesterol i krvni tlak. U nekim slučajevima sadrži kemikalije koje mogu uništiti stanice raka.

ZELENI ČAJ – Već jedna šalica dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Vezano: