28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako se provodi brza medicinska dijeta

Vjerojatno ste već čuli za medicinsku dijetu. To je dijeta koja obično traje 15 dana, vrlo je restriktivna, ali obećava vrlo značajan i vrlo brzi gubitak kilograma. U tih 15 dana smatra se kako se može smršaviti 7 do 10 kilograma, što ovu dijetu čini jako popularnom.

Kako se provodi brza medicinska dijeta

Vjerojatno ste već čuli za medicinsku dijetu. To je dijeta koja obično traje 15 dana, vrlo je restriktivna, ali obećava vrlo značajan i vrlo brzi gubitak kilograma. U tih 15 dana smatra se kako se može smršaviti 7 do 10 kilograma, što ovu dijetu čini jako popularnom. Ukoliko imate dovoljno veliku snagu volje, možete u vrlo kratkom roku izgubiti dosta kilograma i značajno smršaviti. Ova dijeta se obično provodi kada neka medicinska potreba zahtjeva ili pred neki važan događaj, odnosno kada su osobe motivirane nečim većim i njima važnijim od samog izgleda. Medicinska dijeta nije zdrava dijeta, iako biste ste to mogli pomisliti radi njenog naziva medicinska, nego je to dijeta koja se često provodi iz nekih medicinskih razloga kada je nužno izgubiti određeni broj kilograma. Ovo je dijeta kod koje se kalorije ozbiljno smanjuju, pa se ne bi smjela ni provoditi bez liječničkog nadzora ako imate bilo kakvu dijagnozu ili stanje. Medicinska dijete uzrokuje ozbiljan šok za organizam, da se praktički ne bi smjela provoditi više od jedanput godišnje. Ako trebate dugoročno plan za mršavljenje tada je puno bolje prakticirati zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu.

Da bi medicinska dijeta bila uspješna potrebno je ublažiti šok koji uzrokuje organizmu. Važno je da konzumirate dovoljno vode. Dok ste na medicinskoj dijeti ne zaboravite piti dvije litre vode dnevno.

Druga stvar koja je bitna za uspješno provođenje medicinske dijete je da se usredotočite na dan pred sobom i idete dan za danom. Ako razmišljate kako ćete i sutradan ili cijeli tjedan biti sputani vezano uz odabir namirnica, teže će biti provoditi medicinsku dijetu. Probajte se što preciznije držati rasporeda obroka i količine hrane. Ako ne razmišljate o cijeloj dijeti, nego danu pojedinačno bit ćete i jače motivirani, jer ćete primijetiti gubitak kilograma, te ćete shvatiti kako vrijedi izdržati još taj dan.

Za vrijeme medicinske dijete jako je bitno pratiti sebe i svoje tijelo. Budući da medicinska dijeta uzrokuje dramatične promjene u prehrani i veliki pad nutrijenata, kao i kalorija, nužno je pratiti svoje fizičko stanje i osjećaje. Ako budete osjećali glavobolju, umor, letargiju, a posebno vrtoglavice, trebate razmisliti želite li nastaviti ovu dijetu ili je bolje tražiti drugu opciju mršavljenja koja vam više odgovara.

Treba razumjeti kako medicinska dijeta nije dugoročno rješenje. Ona je kratkoročna solucija koja vam može pomoći brzo izgubiti kilograme u iznimnim okolnostima kada ste visoko motivirani. Ali budite oprezni jer može biti zavaravajuća. Možete pomisliti kako možete jesti koliko želite, jer ćete te kilograme lako izgubiti u nekoliko dana, pa su veliki rizici da se kilogrami vrlo brzo nakon završetka dijete krenu vraćati, a nerijetko možete nakupiti i više kilograma nego ste ih imali kada ste započeli medicinsku dijetu. Zbog toga su zdrave dijete i zdravi životni stil svakako puno bolja opcija. Brzo gubljenje i brzo vraćanje kilograma poznato je kao „YO-YO dijeta” a takav stil nosi rizike razvoja bolesti povezanih sa srcem i kardiovaskularnim sustavom.

Medicinska dijeta nikako nije odgovor na nezdrave životne navike i prejedanje, niti je put do uspostavljanja zdravog životnog stila. Dok ste na medicinskoj dijeti možete izgubiti kilograme, ali vas ona neće potaknuti da se promijenite i izbacite nezdrave navike koje su dovele do viška kilograma ili pretilosti.

Dok ste na medicinskoj dijeti jako je bitno imati aktivan i ispunjen životni stil jer ako se budete dosađivali stalno ćete razmišljati o hrani i što biste prigrizli.

Vezano: