Kadulja čaj – kako i za što koristiti čaj od kadulje

Kadulja čaj

Kadulja čaj – kako i za što koristiti kadulja čaj

Kadulja čaj se koristi tradicionalno za razne tegobe, od neugodnog zadaha do problema s probavom. Kadulja (Salvia officinalis) se može koristiti kao čaj, ali je čest dodatak proizvoda i pastila za grlo, kao i proizvoda za kožu i kosu, što govori o njenoj svestranosti.

Kadulja se može koristiti kao aromatična biljka u receptima, a uobičajeno se priprema i čaj.

Kadulja čaj se radi uglavnom od sušenih listova i cvjetova kadulje. Kadulja sadrži aktivne tvari koje pozitivno djeluju na grlo, usnu šupljinu, probavni sustav… Kadulja može pomoći i u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti. Antispazmodičko djelovanje kadulje može pomoći opustiti mišiće te pomoći kod astme, odnosno u prevenciji astme. Kadulja čaj pomaže i kod nakupljenog sekreta u nosnoj šupljini.

Kadulja čaj može djelovati na poboljšanje pamćenja. Kadulja čaj može pomoći i kod osoba s Alzheimerovom bolešću. Kadulja čaj može pomoći i za koncentraciju, bolji fokus i pažnju.

Kadulja čaj za stomak i probavu

Kadulja čaj je dobar način da se djeluje na probavu. Koristan je za želudac te pozitivno djeluje na kompletan probavni sustav. Kadulja čaj može pomoći protiv nadutosti te za ravniji trbuh. Kadulja čaj djeluje na poboljšanje probave i smanjenje nelagode, kadulja čaj štiti crijevnu sluznicu, smiruje je. Kadulja čaj pomaže spriječiti i smanjiti crijevne plinove.

Redovitom konzumacijom kadulja čaja može pomoći ravnijem izgledu trbuha budući da djeluje na probavu, smanjuje nadutost i plinove. Više o tome kako imati ravan trbuh: 20 jednostavnih savjeta za ravan trbuh u 2 tjedna – O vama (covermagazin.com)

Kadulja čaj za grlo

Kadulja ima snažna antimikrobna i antiseptička svojstva, te može pomoći u rješavanju neugodnog zadaha. Antibakterijska svojstva kadulje istovremeno mogu pomoći i kod upale grla.

Kadulja može djelovati na sprječavanje razvoja nekoliko vrsta bakterija koje su odgovorne za upalu grla, kao i onih koje uzrokuju neugodan zadah. Vezano: Neugodan zadah iz usta – kako ga prepoznati i liječiti – Prirodni lijek (covermagazin.com)

Kadulja protiv neugodnog zadaha

Ekstrakt kadulje se može dodati vodici za ispiranje usta ili se može čaj od kadulje grgljati u ustima.

Čaj od kadulje se pripremi po uobičajenom receptu i te nakon cijeđenja grglja u ustima poput vodice za usta.

Kako koristiti kadulja čaj?

Kadulja ima brojna djelovanje, te se može koristiti na različite načine. Ispod donosimo neke od njih.

Čaj od kadulje se pije. Ali se može koristiti i za vanjsku primjenu.

Priprema čaja od kadulje

Jednu vrećicu čaja od kadulje preliti s 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji 5 minuta. Izvaditi vrećicu i konzumirati čaj.

Kako koristiti kadulja čaj?

– Kadulja čaj za probavne smetnje

Kod većine problema kadulja čaj se priprema uobičajeno i pije svježe pripremljena šalica kadulja čaja. Kadulja čaj se može piti nakon jela ili kod pojave problema.

– Kadulja čaj protiv upale grla

Kadulja čaj može pomoći kod upala grla. Može se piti kao uobičajeno pripremljen čaj.

Također, može se pripremiti na način da se žličica kadulja čaja ili vrećica kadulja čaja prelije sa 100 ml vode, ostaviti poklopljeno 15 minuta, te se s tako pripremljenom tekućinom ispire grlo, odnosno tekućina se grglja u ustima, potom ispljune i postupak ponavlja dok se ne potroši kadulja čaj. Postupak bi trebalo ponoviti dva puta dnevno.

– Kadulja čaj za ispiranje usta –

S obzirom na protuupalna svojstva kadulja je čest dodatak vodicama za ispiranje usta kao i pastama za zube. Kadulja čaj se također može grgljati u ustima te koristiti za ispiranje usne šupljine. Kadulja čaj korišten na ovaj način pomaže protiv neugodnog zadaha, ali i upala u usnoj šupljini. Kadulja čaj može pomoći i kod afti, gingivitisa…

– Kadulja čaj protiv začepljenog nosa i za prevenciju astme

Kadulja čaj, odnosno udisanje pare kadulja čaja djeluje na opuštanje mišića te se kadulja čaj može koristiti na način da se para udiše za probleme sa sekretom i začepljenjem dišnih putova. Na taj način se može djelovati na sprječavanje razvoja sekundarnih infekcija.

– Kadulja čaj protiv pretjeranog znojenja

Kadulja čaj ili ekstrakt kadulje može smanjiti znojenje.

– Eterično ulje kadulje protiv reume i za opuštanje mišića

Eterično ulje kadulje se koriti za vanjsku primjenu, pomiješano s drugim uljima ili kremama može pomoći protiv upale mišića, ukočenosti, kod reume…

– Eterično ulje kadulje protiv stresa

Eterično ulje kadulje protiv stresa se koristi tako da se koristi za prostore, u lampama i svijećama, ali može se razrijeđeno u drugom ulju umasirati na kožu. Eterično ulje kadulje se može koristiti protiv tjeskobe, stresa, glavobolje, umora…

– Kadulja čaj protiv akni

Kadulja čaj ima antibakterijska i protuupalna svojstva te može pomoći u sprječavanju nastanka akni kao i smanjenju postojećih. Kadulja čaj može pomoći i kod ekcema, psorijaze…

Kadulja čaj se protiv akni može piti, ali i nanositi na kožu. Ohlađeni kadulja čaj blazinicom ili vatom nanositi na zahvaćena područja laganim tapkanjem.

– Kadulja čaj kao tonik protiv masne kože

Kadulja čaj može pomoći kod masne kože, za regulaciju sebuma… Kadulja čaj kao tonik za lice se priprema tako da se žličica ili vrećica kadulja čaja prelije s 250 ml ključale vode, ostaviti da odstoji poklopljeno 30 minuta. Potom procijediti ili izvaditi vrećicu čaja. Kada je čaj hladan blazinicom ga nanositi na lice kako tonik

– Eterično ulje kadulje protiv bora

Eterično ulje kadulje sadrži antioksidanse, vitamin A, kalcij te pomaže regeneraciji i zaštiti stanica. Kap eteričnog ulja kadulje se može dodati u kreme ili losione za kožu.

– Kadulja protiv opadanja kose

Jedno od često spominjanih svojstava kadulje je protiv opadanja kose. Može se nanositi kao čaj i masirati u vlasište.

Također, može se eterično ulje koprive koprive dodati u šampone, te s njim prati kosu. Eterično ulje koprive se može dodati u maslinovo ulje te umasirati u vlasište. Više o prirodnim sastojcima protiv opadanja kose: Ispadanje kose – Prirodni lijek (covermagazin.com)

– Kadulja čaj za jačanje kose

S uobičajeno pripremljenim kadulja čajem može se ispirati kosa za jačanje i ljepši izgled kose. Više o korištenju kadulje za kosu: Kadulja za kosu – za što i kako je koristiti – Prirodni lijek (covermagazin.com)

Kadulja čaj sažetak

Kadulja je biljka koja se koristi za pripremu čaja od kadulje, ali i i kao dodatak i za aromatiziranje jela. Kadulja čaj se konzumira kao svježe pripremljen kadulja čaj za probavne poteškoće.

Kadulja može pomoći kod širokog spektra probavnih poteškoća, djeluje protiv nadutosti, ali i probavnih smetnji. Kadulja čaj pomaže i kod menstrualnih problema, neugodnog zadaha, ali djeluje na zdravlje kože i kose.

Ovisno o tome za što se koristit čaj od kadulje se može piti, koristit za ispiranje usne šupljine i grgljanje, te se blazinicom nanositi na kožu.

Vezano: