25. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako upoznati ljude na seminarima, konferencijama, radionicama… [ KARIJERA ]

Kako upoznati ljude na seminarima, konferencijama, radionicama…

O važnosti odnosa s drugim ljudima, poznanstvima i dobroj komunikaciji se često sluša. No, što napraviti ako ste osoba koja teško upoznaje nove ljude, koja teško započne konverzaciju i koja teško širi svoj krug poznanika i poslovnih kontakata?!

Odlazak na društvena okupljanja, seminare, radionice, konferencije je osim onoga što čujete, bitan i za širenje vaše poslove društvene mreže. To ste vjerojatno već čuli. No, zašto se vi onda uvijek tamo osjećate kao da nikog ne upoznajete, kao da su svi drugi društveniji, da već imaju svoj krug poznanika u koji vas ne puštaju.

Kako na takvom mjestu komunicirati s drugima?!

Započnite konverzaciju jednostavnom komunikacijom, predstavite se, pružite ruku, recite zašto ste došli tu, komentirajte seminar na kojem ste. Uvijek je najbolje ako razgovor započnete s osobom koja sjedi pored vas. Nemojte za probijanje leda prići velikom društvu i pokušavati se uključivati u razgovor. Bit će jednostavnije ako počnete komunikaciju s nekim tko stoji po strani, a uvijek je lakše ako započnete samo s jednom osobom nego cijelim društvom.

Komentirajte temu, pitajte tuđe mišljenje o onome što je predmet seminara, ali i šire.

Možete reći: „Nisam prije bio/bila na ovakvom seminaru/događaju koji organizira ta organizacija. Što mogu očekivati?“
„Jeste i vi tu prvi put? Što očekujete?“
„Što kažete na novitete?“

Postavite pitanja, razgovarajte, ali držite se općih i laganih tema.

Pripremite se, nemojte odmah na početku reći da ne znate što je tema, da ste na seminar zalutali jer želite upoznati nove osobe. Možda vama zvuči smiješno, ili zanimljivo, no drugima će djelovati čudno.

Nemojte ulaziti u razgovore o osobnim stvarima, zadržite razgovor na profesionalnoj razini. Možete razgovarati o profesionalnim temama, ali nemojte tračati, pitati ili pričati pikanterije iz svoga ureda. No, slušajte što vam druga osoba govori i pamtite. Možda želite ostaviti dojam i iznijeti svoje mišljenje, ali ako više slušate nego što govorite čut ćete tuđe mišljenje, trendove, kako nešto rade drugi i iz toga možete učiti.

To ne znači da vi trebate šutjeti, nego da morate obratiti pažnju na to da razgovor bude dvosmjerna konverzacija.

Također, nemojte misliti da ste našli novog prijatelja i predlagati odlazak na piće, izlaske, pozivati na ručak. Možete dogovoriti neko novo druženje, ali s naglaskom na profesionalni razgovor, ili najbolje dogovorite da se vidite na sljedećem seminaru.

Postoji neko pravilo da s osobom koju ste upoznali na takvom okupljanju razgovarate 5 minuta i potom idete dalje. Ukoliko je razgovor zanimljiviji možete se zadržati i do 10 minuta.

„Bilo mi je jako ugodno razgovarati s Vama, nadam se da ćemo imati priliku nastaviti… Ako se još ne sretnemo danas nadam se ćemo se čuti/vidjeti na sljedećem seminaru…
Tu je moja posjetnica/broj telefona/moj profesionalni profil pa se javite ukoliko ste u blizini/dolazite sljedeći put…“

Ukoliko vam se netko čini kao zanimljiva osoba, razmijenite kontakte, dogovorite novi susret… No, nemojte odmah nuditi svoje proizvode i usluge. Većina ljudi ne voli ako ih se nakon par rečenica zaskoči s poslovnim prijedlogom. Djelovat ćete kao trgovački putnik koji samo pokušava prodati svoje proizvode/usluge. Zadržite se, bar za početak, na neformalno poslovnim razgovorima.

Vjerojatno će vam biti početak težak, no morate krenuti. Postavite sebi cilj da na svakom okupljanju morate razgovarati s određenim brojem osoba. Ako dođete s planom da morate razgovarati s tri osobe, pokušat ćete to ostvariti. Ali ako samo dođete s planom da ćete razgovarati s drugima, u trenutku kada vam bude neugodno, odustat ćete.

Ako i dalje imate problema, možda se radi o tome da to nije područje koje vas zanima i o kojem želite razgovarati s drugima. Razmislite što vas zanima, u kojem području se želite usavršavati i o čemu želite razgovarati s drugima. Može imati dodirnih točaka s vašim poslom, ali i ne mora. Vi možete širiti svoj krug poznanstava u području koje vam je trenutno hobi, ali planirate ga pretvoriti u stalan posao.

Ako radite u prodaji tehnologije, da li vas zanima usavršavanje u području prodaje ili tehnološke novosti? Ako ste u marketingu telekomunikacija, da li vas zanimaju marketinške teme, nove usluge u telekomunikacijama, opća ekonomska pitanja, kako unaprijediti međuljudske odnose u uredu…

Ako na pogrešnom području pokušavate stvoriti poznanstva bit će vam teško jer to nije područje koje vas zanima i o kojem želite razgovarati s drugima, te nije problem vaša nekomunikativnost nego područje.