Idealna težina za ŽENE po visini

Idealna težina za žene po visini

Idealna težina za žene ovisi o različitim faktorima, a jedan od njih je i visina. Ovisno o visini čak i uz isti indeks tjelesne mase, varirat će težina.

Indeks tjelesne mase je formula koja se temelji na visini i težini. Indeks tjelesne mase nije jedan definirani broj nego raspon u kojem se kreće zdrava tjelesna težina neke osobe s obzirom na njenu visinu.
Zdrav indeks tjelesne mase za žene je od 19 do 25 ovisno o građi. Treba uzeti u obzir da zdrav index tjelesne mase nije idealan za izgled, nego je to težina kojom se ne ugrožava zdravlje ni pretilošću ni mršavošću.
Indeks tjelesne mase za žene manji od 19 govori o pothranjenosti, dok indeks tjelesne mase preko 25 signalizira prekomjernu tjelesnu težinu koja počinje ugrožavati zdravlje. Indeks tjelesne mase veći od 30 znak je pretilosti.

Iako indeks tjelesne mase ne uzima u obzir godine, nego visinu i težinu, on se unatoč nekim osporavanjima zadržao kao jednostavan i efikasan način određivanja težine za visinu žene.
S obzirom da za svaku visinu ITM definira raspon težina, ovisno o godinama, građi, fizičkoj spremi i brojnim drugim faktorima, ovisit će gdje se u tom rasponu optimalne težine nalazi nečiji ITM.

Idealna težina za žene po visini

Idealna tjelesne težina ovisi o visini, kao i brojnim drugim faktorima, stoga je definirana za svaku visinu kao određeni raspon kilograma koji je adekvatan za određenu visinu. No, bitan je i raspored nakupljenih masnoća, stoga se često u obzir uzima i obim struka.

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 160 cm

Ukoliko se u obzir uzima ITM tada je zdrava tjelesna težina za ženu od 160 cm između 48 kg – 62 kg. Idealna tjelesna težina je oko 50 kg. Detaljnije:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 161 cm

Tjelesna težina između 48 kg i 63 kg se smatra optimalnom za ženu visine 161 cm. Gdje će se netko unutar tog raspona naći ovisi o drugim faktorima poput godina, fizičke aktivnosti i slično. Idealna težina bi bila oko 51 kg.
Više:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 162 cm

Prema indeksu tjelesne mase težina između 49 kg i 64 kg smatra se zdravom za žene visoke 162 cm. Idealna bi bila oko 52 kg. Detaljnije i koji bi bio idealan opseg struka pročitajte na:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 163 cm

Za ženu visine 163 cm zdrava tjelesna težina se kreće između 50 i 64 kg. Idealna tjelesna težina bi bila oko 53 kg. Detaljnije:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 164 cm

Tjelesna težina između 50 kg i 65 kg za ženu visoku 164 cm smatra se prema indeksu tjelesne mase poželjnom težinom. Idealna težina prema visini bi bila 54 kg. Više:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 165 cm

Prema indeksu tjelesne mase za ženu visine 165 cm tjelesna masa između 51 kg i 66 kg smatra se zdravom. Idealnom težinom prema visini može se smatrati težina oko 55 kg. Detaljnije:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 166 cm

Poželjna tjelesna težina za ženu visoku 166 cm smatra se težinom u rasponu od 51 kg do 67 kg. Ovisno o godinama, tjelesnoj aktivnost, odnosno udjelu mišićne mase, kao i nekim drugim faktorima, ovisit će koja je težina najprikladnija ta neku osobu. No, težina unutar ovog raspona smatra se zdravom. Idealna težine prema visini bi bila oko 56 kg. Više:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 167 cm

Zdrava tjelesna težina za ženu visoku 167 cm kreće se od 52 kg do 68 kg. Idealna tjelesna težina za ženu visoku 167 cm bi bila oko 57 kg. Više:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 168 cm

Tjelesna težina 53 kg – 69 kg smatra se prema indeksu tjelesne mase poželjnom za ženu visoku 168 m. Idealna težina za ovu visinu je oko 58 kg. Više:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 169 cm

Zdrava tjelesna težina za ženu visine169 smatra se od 53 kg do 69 kg. Težina preko 69 kilograma smatra se prekomjernom težinom. Idealna tjelesna težina bi bila 59 kg.
Detaljnije:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 170 cm

Težina od 54 kg do 70 kg prema indeksu tjelesne mase je zdrava za ženu visine 170 cm. Idealna tjelesna težina bi bila oko 60 kg. Više:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 171 cm

Poželjna težina prema indeksu tjelesne mase za ženu visine 171 cm smatra se težinom od 55 kg do 71 kg. Idealna tjelesna težina je oko 61 kg. Više:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 172 cm

Za ženu visine 172 cm prema indeksu tjelesne mase zdrava je težina između 55 i 72 kg. Idealnom težinom smatra se težina oko 62 kg. Detaljnije:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 173 cm

Indeks tjelesna mase kao optimalan raspon za žene definira ITM između 19 i 20, te je prema tome idealna težina za ženu visine 173 cm 63 kg, a u rasponu od 56 kg do 73 kg je zdrava tjelesna težina. Detaljnije:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 174 cm

Zdrava tjelesna težina za ženu visine 174 cm se kreće od 57 kg – 74 kg. Idealna bi bila 64 kg. Više:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 175 cm

Idealna tjelesna težina za ženu visine 175 cm je 65 kg, dok je zdrava težina između 57 i 75 kg. Više:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 176 cm

Za ženu visine 176 cm zdrava tjelesna težina prema indeksu tjelesne mase se kreće od 58 kg – 76 kg. Idealna tjelesna težina bi bila oko 66 kg. Detaljnije:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 177 cm

Za ženu visine 177 cm idealna tjelesna težina je 67 kg, a zdrava se kreće u rasponu od 58 kg do 77 kg. Više:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 178 cm

Prema indeksu tjelesne mase idealna težina je 68 kg, a zdrava težina se kreće između 59 i 77 kg. Detaljnije:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 179 cm

Idealna tjelesna težina za ženu visine 179 cm je oko 69 kg, dok je zdrava težina u rasponu između 60 kg i 78 kg. Više:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 180 cm

Idealna tjelesna težina prema indeksu tjelesne mase ovisi o visini, a za ženu visine 180 cm je oko 70 kg, raspon zdrave težine koja ne ugrožava zdravlje kreće se kreće između 60 i 78 kg. Detaljnije:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 181 cm

Zdrava tjelesna težina za ženu visine 181 cm se kreće prema indeksu tjelesne mase od 61 do 80 kg. Idealna tjelesna težina je 71 kg. Više:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 182 cm

Prema indeksu tjelesne mase idealna težina za ženu visine 182 cm je 72 kg, a zdravi raspon je između 62 i 82 kg. Više:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 183 cm

Raspon težine od 62 do 82 kg se smatra zdravom težinom za ženu visine 183 cm. Idealna tjelesna težina bi bila 73 kg. Detaljnije:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 184 cm

Težina između 63 i 82 kg se smatra zdravom težinom prema indeksu tjelesne mase za ženu visine 184 cm. Idealna tjelesna težina je oko 74 kg. Više:

  • Idealna tjelesna težina za ženu visine 185 cm

Prema indeksu tjelesne mase zdrava težina za ženu visine 185 cm 64 do 83 kg. Idealna tjelesna težina je 75 kg. Više:

Na idealnu težinu utječu i drugi faktori poput godina. Detaljnije: Idealna težina po godinama

Indeks tjelesne mase je jedan od pokazatelja kolika je težina prikladna za određenu visinu.

Indeks tjelesne mase

Indeks tjelesne mase jedan je od temeljnih sustava i načina za definiranje normalne tjelesne težine, odnosno prekomjerne mase i pretilosti. Prema početnim slovima često se označava kao ITM. Jedna od glavnih prednosti je njegova jednostavnost, te ITM kalkulator daje mogućnost izračuna indeksa tjelesne mase na temelju težine i visine. Upravo to se često navodi i kao glavni nedostatak indeksa tjelesne mase budući da zanemaruje ostale elemente.

Idealna tjelesna težina a ovisi o više faktora među kojima su visina, spol, udio masnoća, mišići, godine… Kako izgleda tablica idealne tjelesne težine prema visini pogledajte ovdje:

Kako osoba stari tako se, često, smanjuje tjelesna aktivnost, nakuplja se više masnoća, te će s istim indeksom tjelesne mase biti drugačiji dojam.

Također, udio masnoća u tjelesnoj težini se razlikuje kod muškaraca i žena.

No, s obzirom da je pretilost višak nakupljenih masti koja je povezana sa lošim zdravstvenim stanjima kao nedostatak indeksa tjelesne mase često se navodi da više pažnje treba obratiti na mjerenje udjela masti u ukupnoj težini.

Do povećanja tjelesne težine u pravilu dolazi kada postoji neravnoteža pri unosu i potrošnji energije, tj. kada je kalorijski unos hrane veći od potrošnje kalorija. Tijelo svakodnevno treba energiju, čak i kada se većinu dana odmara, budući da već za osnovne funkcije troši energiju.

Prekomjerna tjelesna masa veže se uz određene zdravstvene rizike poput bolesti srca, visok krvni tlak, bolesti jetra, dijabetes…

Na indeks tjelesne mase se može utjecati smanjivanjem unosa kalorija, kao i većom potrošnjom, te nekim od dijeta za mršavljenje. Dobar način je uvođenja zdrave prehrane, konzumiranje svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica… Redovito vježbanje tako je bitno. Dovoljno kretanja i vježbanja nije bitno samo za težinu nego i općenito.

Da li se vagati svaki dan?

Svakodnevno vaganje prema nekim istraživanjima ima brojne prednosti. Iako se ranije svakodnevno vaganje povezivalo sa stvaranjem negativne slike o svom tijelu i negativnim utjecajem na samopouzdanje, novija istraživanja sve više ističu koristi svakodnevnog vaganja, te da za održavanje tjelesne težine više pridonosi češće vaganje nego rjeđe. Nekoliko istraživanja je pokazalo da je svakodnevno vaganje povezano sa većim gubitkom kilograma kod osoba koje su na dijeti odnosno žele smršaviti, te da pomaže održavanju tjelesne težine kod osoba koje žele održati tjelesnu težinu.

Istraživanje „Weighing every day matters: daily weighing improves weight loss and adoption of weight control behaviors” pokazalo je da su sudionici, koji su se vagali svakodnevno šest mjeseci, izgubili 6 kilograma više od osoba koje se nisu vagale svakodnevno.

Svakodnevno vaganje motivira na djelovanje. Ukoliko osoba koja se svakodnevno važe primijeti da gubi na težini bit će motivirana nastaviti istim tempom, no što je još važnije ukoliko ne gubi na težini, nego čak i dolazi do debljanja, može odmah reagirati i korigirati unos ili potrošnju kalorija.

Kako se vagati?

Najbolje bi bilo se uvijek vagati u slično vrijeme i u sličnoj odjeći. Vaganje ujutro nakon buđenja je dobra opcija budući da ne uzima u obzir ono što se konzumiralo taj dan prije vaganja. Zbog toga i težina ujutro nakon buđenja manje varira, te je dosljedniji podatak o stvarnom kretanju tjelesne težine.

Vezano: