19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Idealna tjelesna težina za ženu visine 168 cm

Idealna tjelesna težina za ženu visine 168 cm

Za izračun idealne tjelesne težine jedan od glavnih parametara je indeks tjelesne mase no uz njega donosimo i koji je idealan opseg struka za ženu određene visine. Opseg struka je bitan dodatni parametar koji govori o tome kako su raspoređene masnoće, te čak i kod normalnog indeksa tjelesne mase bilo bi dobro provjeriti i opseg struka.

Detaljnije za ostale visine:

Indeks tjelesne mase između 19 i 25 se smatra poželjnim, a između toga raspon može varirati ovisno o preferencijama, genetici, građi, godinama, udjelu mišićne mase…
Indeks tjelesne mase ispod 19 znači pothranjenost, dok indeks tjelesne mase preko 25 znači prekomjernu tjelesnu težinu.

Koja je idealna tjelesna masa za visinu 168 cm

Idealna tjelesna težina je: 53 kg – 69 kg

Pothranjenost je ako je tjelesna težina ispod: 53 kg

Prekomjerna tjelesna težina je preko: 69 kg

Idealna težina, koja se navodi je idealna težina u zdravstvenom smislu, to znači da taj raspon težine ne bi trebao predstavljati rizike za zdravlje.

U smislu vitkosti, za ženu visine 168 cm koja želi biti vitka, idealna tjelesna težina je oko 58 kg.

Koji je idealan opseg struka za ženu visine 168 cm

Zdravi opseg struka se smatra: opseg struka 71 cm do 81 cm

Osim indeksa tjelesne mase za idealnu tjelesnu težinu i za zdravlje bitan je opseg struka, budući da opseg struka može biti pokazatelj zdravlja. Neovisno o indeksu tjelesne mase ukoliko je previše masnoća nakupljeno na struku to može znači povećane zdravstvene rizike.
Idealan opseg struka se može mjeriti na različite načine, a jedan od načina je prema visini.

Omjer opseg struka i visina kao pokazatelj idealne tjelesne težine govori o odnosu visine i opsega struka:
ukoliko je omjer opseg struka i visina manji od 0,42 – može značiti pothranjenost
omjer opseg struka i visina od 0,42 do 0,48 – zdrava težina
omjer opseg struka i visina od 0,49 do 0,57 – prekomjerna tjelesna težina
omjer opseg struka i visina od preko 0,58 – pretilost

Gdje se mjeri opseg struka?

Mjerenje opsega struka je jednostavno i brz je način provjere da li je potrebno napraviti promjene prema smanjenju masnoća nakupljenih na trbuhu. Dovoljan je centimetar i izmjeriti struk na najužem dijelu odnosno u razini pupka.

Struk se mjeri oko najužeg dijela struka, odnosno u razini pupka.

Osoba bi kod mjerenja trebala stajati uspravno, te bi bilo optimalno da su ruke ispružene uz tijelo, što bi značilo da netko drugi mjeri opseg. No, kako bi dobili brzi pogled na opseg struka možete i sami izmjeriti. Trebalo bi skinuti deblje slojeve odjeće ili remen kako bi mjerenje bilo preciznije. Tijelo i trbuh bi trebali biti opušteni

Zašto je bitan odnos struka i bokova?

Nakupljena veća masnoća na trbuhu nosi zdravstvene rizike neovisno o indeksu tjelesne mase. Opće pravilo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je da je kod žena prihvatljiv opseg struka do 88 cm te kod muškaraca do 102 cm. Opseg struka veći od toga nosi povećane zdravstvene rizike. No, osim tog generalnog pravila, opseg struka se može staviti u odnos sa bokovima, kao i s visinom.

Više: Idealna tjelesna težina i idealan omjer struka i bokova – COVER magazin.com

Što utječe na nakupljanje masnoća na predjelu trbuha? Uzroci i razlozi nakupljanja masnoća na trbuhu mogu biti razni, od prehrane do stila života. Veći unos kalorija od potrebnih jedan je od glavnih razloga povećanja tjelesne mase pa tako i masnoća na trbuhu. Jedan od razloga je i stres koji može biti uzrok debljanja. Povećano lučenje kortizola može biti također uzrok debljanja, a razlog za povećano lučenje kortizola može biti stres, ali i gladovanje. Kako bi se smanjilo gladovanje organizma bilo bi dobro pridržavati se pravila zdrave prehrane te rasporediti unos hrane u pet obroka. Više o pravilima zdrave prehrane: ZDRAVA PREHRANA – COVER magazin.com

Masnoća koja se nakuplja na predjelu trbuha naziva se vicelarna masnoća, to je masni sloj koji se koncentrira u trbušnoj šupljini, dolazi u dodir s vitalnim organima, može biti jedan od uzroka kardiovaskularnih bolesti, kao i dijabetesa.

Za smanjenje nakupljenih masnoća na trbuhu bitni su unos kalorija i tjelesna aktivnost, ali nisu dovoljni. Na nakupljanje masnoća na trbuhu djeluju i ono što se jede neovisno o broju kalorija.

Za smanjenje nakupljenih masnoća na trbuhu uglavnom neće potpuno pomoći ni ciljane vježbe. Iako će vježbe za struk pomoći za jačanje mišića, one nisu dovoljne za ciljano skidanje masnoća s trbuha. Više: 20 jednostavnih savjeta za ravan trbuh u 2 tjedna – O vama (covermagazin.com)

Za skidanje viška masnoća s trbuha bitna je tjelovježba kao i ubrzavanje metabolizma, a ne samo ciljano vježbanje trbušnih mišića. Više: Kako bez puno truda imati uzak struk – Ljepota COVER magazin

Iako se često o smanjenju opsega trbuha i nakupljenih masnoća govori u estetskom smislu, masnoća na trbuhu je više od toga. Ne radi se samo o izgledu, nego o njenom utjecaju na zdravlje.

Pretilost nosi određene rizike, no kada se masnoća pretežno nakuplja n području trbuha, to ima veću težinu.

Neki od rizika nakupljenih masnoća na trbuhu je utjecaj na kardiovaskularni sustav, problemi s cirkulacijom, povišenog kolesterola, triglicerida, visokog krvnog tlaka, šećera u krvi…

Indeks tjelesne mase

Indeks tjelesne mase jedan je od temeljnih sustava i načina za definiranje normalne tjelesne težine, odnosno prekomjerne mase i pretilosti. Prema početnim slovima često se označava kao ITM. Jedna od glavnih prednosti je njegova jednostavnost, te ITM kalkulator daje mogućnost izračuna indeksa tjelesne mase na temelju težine i visine. Upravo to se često navodi i kao glavni nedostatak indeksa tjelesne mase budući da zanemaruje ostale elemente.

Idealna tjelesna težina a ovisi o više faktora među kojima su visina, spol, udio masnoća, mišići, godine… Kako izgleda tablica idealne tjelesne težine prema visini pogledajte ovdje:

Kako osoba stari tako se, često, smanjuje tjelesna aktivnost, nakuplja se više masnoća, te će s istim indeksom tjelesne mase biti drugačiji dojam.

Također, udio masnoća u tjelesnoj težini se razlikuje kod muškaraca i žena.

No, s obzirom da je pretilost višak nakupljenih masti koja je povezana sa lošim zdravstvenim stanjima kao nedostatak indeksa tjelesne mase često se navodi da više pažnje treba obratiti na mjerenje udjela masti u ukupnoj težini.

Do povećanja tjelesne težine u pravilu dolazi kada postoji neravnoteža pri unosu i potrošnji energije, tj. kada je kalorijski unos hrane veći od potrošnje kalorija. Tijelo svakodnevno treba energiju, čak i kada se većinu dana odmara, budući da već za osnovne funkcije troši energiju.

Prekomjerna tjelesna masa veže se uz određene zdravstvene rizike poput bolesti srca, visok krvni tlak, bolesti jetra, dijabetes…

Na indeks tjelesne mase se može utjecati smanjivanjem unosa kalorija, kao i većom potrošnjom, te nekim od dijeta za mršavljenje. Dobar način je uvođenja zdrave prehrane, konzumiranje svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica… Redovito vježbanje tako je bitno. Dovoljno kretanja i vježbanja nije bitno samo za težinu nego i općenito.

Da li se vagati svaki dan?

Svakodnevno vaganje prema nekim istraživanjima ima brojne prednosti. Iako se ranije svakodnevno vaganje povezivalo sa stvaranjem negativne slike o svom tijelu i negativnim utjecajem na samopouzdanje, novija istraživanja sve više ističu koristi svakodnevnog vaganja, te da za održavanje tjelesne težine više pridonosi češće vaganje nego rjeđe. Nekoliko istraživanja je pokazalo da je svakodnevno vaganje povezano sa većim gubitkom kilograma kod osoba koje su na dijeti odnosno žele smršaviti, te da pomaže održavanju tjelesne težine kod osoba koje žele održati tjelesnu težinu.

Istraživanje „Weighing every day matters: daily weighing improves weight loss and adoption of weight control behaviors” pokazalo je da sudionici koji su se vagali svakodnevno šest mjeseci su izgubili 6 kilograma više od osoba koje se nisu vagale svakodnevno.

Svakodnevno vaganje motivira na djelovanje. Ukoliko osoba koja se svakodnevno važe primijeti da gubi na težini bit će motivirana nastaviti istim tempom, no što je još važnije ukoliko ne gubi na težini, nego čak i dolazi do debljanja, može odmah reagirati i korigirati unos ili potrošnju kalorija.

Kako se vagati?

Najbolje bi bilo se uvijek vagati u slično vrijeme i u sličnoj odjeći. Vaganje ujutro nakon buđenja je dobra opcija budući da ne uzima u obzir ono što se konzumiralo taj dan prije vaganja. Zbog toga i težina ujutro nakon buđenja manje varira, te je dosljedniji podatak o stvarnom kretanju tjelesne težine.

Vezano: