28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Indeks tjelesne mase po godinama

Mnoge osobe se pitaju koja je njihova idealna težina po godinama, a jedan od najuobičajenijih načina na koje osobe mogu saznati koja bi bila njihova idealna tjelesna težina je putem indeksa tjelesne mase.

Indeks tjelesne mase po godinama

Mnoge osobe se pitaju koja je njihova idealna težina po godinama, a jedan od najuobičajenijih načina na koje osobe mogu saznati koja bi bila njihova idealna tjelesna težina je putem indeksa tjelesne mase. Naravno, indeks tjelesne mase vam ne može dati konačan odgovor, jer ostali bitni faktori su godine, omjer masnoća i mišića, kao i oblik tijela. Faktor vezan uz godine ćemo posebno objasniti niže u tekstu. A krenimo s indeksom tjelesne mase.

Indeks tjelesne mase je uobičajena alatka kojom se utvrđuje ima li neka osoba prikladnu, odnosno normalnu tjelesnu težinu.

– ako je indeks tjelesne mase manji od 18 to znači da je osoba pothranjena

– ako je indeks tjelesne mase između 18 i 24 to znači da osoba ima normalnu tjelesnu težinu

– ako je indeks veći od 25 to ukazuje na prekomjernu tjelesnu težinu i pretilost.

Indeks tjelesne mase možete izračunati u kalkulatoru na linku ispod, ali na linku u tablici ćete pronaći jednostavan omjer težine i visine, kako biste vidjeli svoj indeks tjelesne mase.

Problem s indeksom tjelesne mase je to što je to poprilično jednostavna formula i previše općenita, te ne uzima u obzir ostale faktore, a jedan od tih faktora su i godine. On ne govori o nečijem izgledu ništa, nego ugrožava li nečija težina zdravlje. Građa tijela, gustoća kostiju, kao i omjer mišića i masnoća u tijelu sa svakom godinom se mijenja, pa će dvadesetogodišnjakinja i sedamdesetogodišnjakinja potpuno različito izgledati s istim indeksom tjelesne mase. Zbog toga je kod izračuna indeksa tjelesne mase dosta bino uzeti u obzir godine i računati indeks tjelesne mase po svojim godinama.

Kada je osmišljena formula za izračun indeksa tjelesna mase nije bilo kompjutera, kalkulatora ili elektroničkih uređaja, stoga je bilo potrebno napraviti formulu koju će svi moći s lakoćom i jednostavno koristiti. Iako mnogi danas indeks tjelesne mase zapravo proglašavaju bizarnim, on još uvijek ima svoju svrhu, te do današnjeg dana nije pronađen način koji bi na bolji način zamijenio ovu formulu.

Korekcija indeksa tjelesne mase po godinama

Za sad još uvijek ne postoji formula koja bi u indeks tjelesne mase uvrstila dob i napravila ispravak indeksa tjelesne mase po godinama, ali se preporučuje da uz indeks tjelesne mase starije osobe prate još dva ključna podatka, a to su omjer struka i bokova, te omjer struka i visine. Nije nepoznanica da što osobe imaju više godina da to više imaju masnoća na području oko struka, te da im je trbuh veći u odnosnu na mlađe godine. Nakupljanje masnoća na području oko trbuha ne samo da vizualno čini osobe debljima, nego su to i najškodljivije masnoće koje možete nositi na vlastitom tijelu, budući da su nakupljene oko vitalnih organa. Zbog toga nakon što izračunate svoj indeks tjelesne mase, izračunajte i omjer struka i visine, te omjer struka i bokova, kako biste vidjeli gdje točno stojite.

Omjer struka i bokova

Nakon što izračunate indeks tjelesne mase trebali biste izračunati i omjer struka i bokova.

1. Izmjerite širinu struka u visini pupka.

2. Izmjerite širinu bokova u najširem dijelu.

3. Podijelite širinu struka sa širinom bokova.

Rezultat za žene bi trebao biti ispod 0,80, a za muškarce ispod 0,90.

Na primjer. Ukoliko imate struk 80 cm, a bokove 110. Podijelite 80:110 = 0,72

Sve ispod 0,80 smatra se prikladnim rezultatom.

Ako imate omjer preko 0,80 trebali biste raditi vježbe ciljano za smanjenje masnih naslaga na trbuhu. Tekst ispod može vam u tome pomoći:

Kako imati uzak struk

Omjer struka i visine

Slično formuli iznad, u ovom slučaju se visina dijeli s širinom struka

1. Izmjerite struk u razini pupka.

2. Podijelite struk s visinom.

Na primjer osoba visoka 170 cm ima struk 80 cm. Treba podijeliti 80:170= 0,47.

Dobar omjer bi trebao biti ispod 0,50.

Vezano:

Idealna težina po godinama