Koliko kalorija ima JANJETINA? Za što je dobro jesti janjetinu?

Koliko kalorija ima JANJETINA? Za što je dobro jesti janjetinu?

Janjetina je meso koje se često priprema, a neki od uobičajenih načina su janje na ražnju, janjetina u pećnici i slično. Janjetina je intenzivnijeg okusa i mirisa od nekih drugih mesa, ali je relativno lagano i lako probavljivo meso.

Janjetina je bogata bjelančevinama, vitaminima skupine B, željezom, kalijem. Dobar je izbor za sportaše, ali i za one kojima nedostaje željeza.

Vrlo često se priprema upravo za blagdane i praznika, kada se općenito konzumira više rane, često kalorične hrane, mnogi se u tom razdoblju udebljaju, te se onda većina hrane koja se tada konzumira smatra kaloričnom.

No, koliko kalorija ima janjetina? Janjetina je u pravilu meso koje je nisko kalorično, te nemasno. Broj kalorija će se razlikovati ovisno o dijelovima janjetine i komadu mesa.

Janjetina kalorije

Koliko će kalorija imati neki komad janjetine ovisit će o načinu pripreme, te dodavanju odnosno korištenju masnoća u pripremi.

Koliko kalorija ima kuhana ili pečena janjetina?

  • Kuhana janjetina ima oko 260 kalorija na 100 grama.
  • Janjetina iz pećnice ima 280 kalorija na 100 grama.
  • Janjetina but kuhan ima 165 kalorija na 100 grama.
  • Janjeći but pečen u pećnici ima 175 kalorija na 100 grama..
  • Janjetina rebra s grila imaju 263 kalorije na 100 grama.

Janjetina iz pećnice ima 280 kalorija na 100 grama.

No, ako kod pečenja mesa dodajte neke umake, preljeve i slično, tada će se mijenjati kaloričnost janjetine. Kao i ako se janjetina peče u više masnoće, povećat će se kaloričnost.

Recept za janjetinu u pećnici:

Koliko će janjetina sadržavati masnoća ovisi i o dijelu mesa o kojem se radi i koje se priprema. Masnoće u janjetini se uobičajeno kreću od 17 do 20%.

Osim kaloričnosti hrane bitno je gledati i kako se ta namirnica uklapa u planove zdrave prehrane, te koliko neke namirnice trebaju biti zastupljene u prehrani. Čak i kada osoba želi ostvariti kalorijski deficit, odnosno imati manji unos od potrošnje kalorija, bilo bi dobro da se takav plan smanjenog unosa uklopi u zdravu prehranu te da namirnice u potrebnim omjerima budu zastupljene u prehrani.

Više: Što je KALORIJSKI DEFICIT i kako ga jednostavno ostvariti

Janjetina – za što je dobra?

Janjetina je dobar izvor proteina, vitamina, minerala… Konzumacija janjetine može pomoći održavanju mišica zdravima i u dobrom stanju, no osim očuvanju mišića, janjetina može biti dobra i za neke druge funkcije tijela te djelovati na smanjenje umora i boljim izvedbama kod vježbanja.

Janjetina je bogata željezom, te može pomoći kod nedostatka željeza, te u opskrbi tijela željezom.

I janjetinu treba konzumirati umjereno, uvažavajući pravila zdrave prehrane i u porcijama te tjednim konzumacijama koje sugerira pravilna prehrana. I od janjetine, kao i od drugih namirnica, najbolje se može dobiti kada se ukomponira u sistem zdrave prehrane.

Janjetina spada u crveno meso, te je u sklopu pravilne prehrane treba na taj način promatrati. Janjetina je izvor proteina, vitamina i minerala, poput željeza, cinka i vitamina B12 stoga može biti korisno uključiti je u prehranu. Janjetina može pomoći u održavanju zdravih mišića, te kod nedostatka željeza. No, važno je ipak uzeti u obzir da se povećani unos crvenog mesa povezuje i s nekim rizicima. Ograničite unos crvenog mesa na 3-4 porcije tjedno.

Vezano:

ZAKLJUČAK

Prirodno bogata bjelančevinama i hranjivim tvarima, ukoliko niste na posebnom režimu prehrane, postoji mnogo dobrobiti konzumiranja janjetine kao dijela uravnotežene prehrane.

Neki od razloga zašto bi se janjetina trebala naći na vašem stolu su:

  • Janjetina je prirodno bogata proteinima, a proteini koji pomažu rast mišića i podržavaju mišićnu masu. Proteini su također potrebni za normalan rast i razvoj dječjih kostiju, te općenito za zdrav i normalan razvoj djece.
  • Janjetina prirodno sadrži sedam vitamina i minerala koji su potrebni da bi tijelo optimalno funkcioniralo i za dobro zdravlje.
  • Janjetina smanjuje umor i iscrpljenost jer sadrži četiri bitna vitamina koji vraćaju energiju.
  • Janjetina je izvor četiri bitna vitamina i minerala koji pomažu održavaju zdravog imunološkog sustava, te time pomažu tijelu da se nosi sa okolišnim izazovima i bolestima.
  • Janjetina sadrži pet bitnih vitamina i minerala koji podržavaju funkcioniranje mozga, živčanog sustava i normalnu mentalnu funkciju.