Magnezij za spavanje – jednostavan način za bolji san

Magnezij za spavanje – jednostavan način za bolji san

Nesanica i loša kvaliteta sna može uzrokovati brojne probleme. Kratkoročno loš san će utjecati na dnevne aktivnost, umor, razdražljivost, lošije reakcije, dok dugoročno može stvoriti dodatne zdravstvene probleme.
Kako bi se riješio problem nesanice, odnosno da bi lakše zaspali, te imali bolji san, bitno je prilagoditi ritam spavanja i dnevni ritam.

Između ostalo trebalo bi:

  • ići svaki dan u isto vrijeme spavati
  • izbjegavati ekrane pred spavanje
  • izbjegavati veće fizičke aktivnosti
  • izbjegavati stimulirajuće napitke i kofein
  • imati dovoljno sna svaku večer

Također, na san može utjecati prehrana, stoga bi tijekom dana trebalo voditi računa o pravilnoj prehrani kao i o dovoljno tjelovježbe. Ujutro bi se nakon buđenja trebalo izložiti svjetlosti kako bi se tijelo brže razbudilo i privinulo na ritam spavanja i buđenja.

Ovisno o tome što je uzrok nesanice, na nju treba različito djelovati.

Simptomi nedostatka magnezija

Neki od simptoma koji su povezani sa nedostatkom magnezija mogu biti:

  • nesanica
  • grčevi mišića
  • umor
  • slabost mišića
  • glavobolja
  • česte upale

Kod većih napora, kako fizičkih, tako i psihičkih pojavljuje se veća potreba za magnezijem.

Magnezij je osim za opuštanje tijela i spavanje uključen i u brojne druge aktivnosti organizma, stoga može biti dobar i za druge stvari. Magnezij opušta mišiće, pomaže održavanju razine šećera u krvi, smanjuje tjeskobu… Magnezij djeluje i kod problema povezanih sa zatvorom.

Magnezij za spavanje

Magnezij može pomoći boljem snu budući da on opušta tijelo.

Dnevne potrebe za magnezijem odrasle osobe iznose 310 do 420 miligrama.

Kada je tijelo pod stresom, potreba za magnezijem se povećava. Magnezij se u tijelo unosi različitim namirnicama. Kod povećanih potreba za magnezijem, trebalo bi uključiti u prehranu više namirnica bogatih magnezijem. Više: Hrana bogata magnezijem -15 ukusnih namirnica

Da bi lakše zaspali tijelo, ali i um trebaju biti opušteni. Magnezij djeluje opuštajuće na tijelo, kako na mišiće, tako i na um, stoga pomaže da osoba brže zaspi, ali i da bolje spava.

Istraživanje „The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial” je pratilo djelovanje magnezija na nesanicu, posebno kod starijih osoba. 46 starijih sudionika istraživanja uzimalo je placebo dodatak ili dodatak magnezija tijekom 8 tjedana.

Kod skupine koja je uzimala magnezij uočeno je statistički značajno povećanje vremena spavanja, učinkovitosti spavanja, kao i da je bilo potrebno kraće vrijeme da osobe utonu u san. Međutim, dodavanje magnezija u prehranu nije rezultiralo težim jutarnjim buđenjem.

Koliko magnezija je potrebno za bolji san

Preporučene dnevne doze unosa magnezija se ne bi trebale prekoračivati, a ako se konzumiraju suplementi, ne bi trebalo prekoračiti preporučenu dnevnu dozu.

Magnezij može imati različite nuspojave, stoga je bolje držati se preporučenih vrijednosti.

Ukoliko se magnezij ne uzima hranom nego suplementima, ne bi trebalo prekoračivati dozu od 320 mg.

Nuspojave prevelike količine magnezija

Ni s magnezijem, posebno s dodacima koji sadrže magnezij ne bi trebalo pretjerivati. Kod magnezija ne vrijedi pravilo što više to bolje, nego je potrebno organizmu dovoljno magnezija, ali ne i više od toga.

Suplementi koji sadrže magnezij mogu uzrokovati mučnine, grčeve i proljev.

Magnezij može reagirati s određenim lijekovima, stoga je potreban poseban oprez u tom slučaju.

Posebno oprezne kod uzimanja magnezija bi trebale biti osobe sa srčanim oboljnjima, crijevnim bolestima, dijabetesom, s bolestima bubrega…

Neki od simptoma previše magnezija mogu biti mučnina, proljev, nizak krvni tlak, umor, a previsoke količine magnezija mogu biti ozbiljna prijetnja.

Sažetak:

Kvalitetan san i dovoljno sna je bitno za kratkoročno funkcioniranje organizma, ali i za dugoročno zdravlje. Između ostalog na spavanje može utjecati i nedostatak magnezija. Magnezij pomaže tijelu da se opusti, te djeluje i na fizičko i psihičko opuštanje. Dnevne potreba odrasle osobe za magnezijem iznose 310 do 420 mg magnezija. Ukoliko osoba nema dovoljan unos magnezija, to može utjecati i na san, te bi trebalo u prehranu dodati namirnice koje sadrže veću količinu magnezija.

S uzimanjem suplemenata magnezija potreban je oprez i držanje preporučenih doza, budući da veća količina magnezija od preporučene dnevne količine može imati različite nuspojave te ozbiljne posljedice.

Vezano: