29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Postavite realne ciljeve za mršavljenje

Bez obzira koju dijetu za mršavljenje izabrali ili ćete ostati kod svoga načina prehrane, ali smanjiti kalorije bitno je da..

Postavite realne ciljeve za mršavljenje

Postavite realne ciljeve za mršavljenje

Bez obzira koju dijetu za mršavljenje izabrali ili ćete ostati kod svoga načina prehrane, ali smanjiti kalorije bitno je da imate realna očekivanja.

Promjena načina prehrane ukoliko se ne hranite zdravo je bitna i radi drugih stvari, ne samo gubitka kilograma. No, gubitak kilograma će ovisiti o unosu kalorija, potrošnji kalorija, vašem metabolizmu… Da biste gubili kilograme morate imati kalorijski deficit.

Kako biste izgubili jedan kilogram morate smanjiti unos kalorija za oko 7.700 kalorija.

Koliko kalorija treba izgubiti za 1 kg?

Ukoliko tjedno imate kalorijski deficit od npr. 2.200 kalorija bez obzira što se vama čini da jedete manje i da jedete zdravije, vjerojatno nećete izgubiti jedan kilogram tjedno.

Gubitak od pola kilograma tjedno do kilogram je neki okvirni plan koji možete postaviti. No, ako s tim ne uskladite unos kalorija i potrošnju kalorija, vjerojatno nećete ispuniti plan.

Postavljanje nerealnih planova je jedan od bitnih elementa koji će kod mnogih djelovati demotivirajuće.

Prema istraživanju* žene koje su imale najveća očekivanja od dijete za mršavljenje najbrže su odustajale od dijete. Uočena je čvrsta poveznica između velikih planova i lakšeg odustajanja.

S jedne strane razlog može biti da ukoliko želite izgubiti više kilograma tada je dijetni plan restriktivniji, te ga s teže pridržavati i često se nakon određenog vremena posustane. Istovremeno, svako popuštanje od plana za mršavljenje dovodi do slabijih rezultata što dodatno utječe na gubitak motivacije za nastavak dijete za mršavljenje.

S druge strane ukoliko imate nerealne planove i ne uspijete izgubiti kilograme prema planu, a pridržavali ste se uglavnom plana, također dolazi do gubitka motivacije.

Bitno je da postavite realne ciljeve. Netko će imati više ciljeve, netko niže, no dok su god usklađeni s planom unosa i potrošnje kalorija, posebno ako imate dobar plan, možete ga ostvariti i za vas bi to trebao biti realan cilj.

Vezano:

30 dijeta za mršavljenje s planovima dijeta

40 najboljih savjeta za mršavljenje