6  pića koja vas debljaju

6  pića koja vas debljaju

Ukoliko pazite na svoju liniju i nije vam u interesu nepotrebno prikupiti kile, kako ne biste poništili efekte tjelovježbe sa nekoliko čašica preporučuje se izbjegavanje sljedećih alkoholnih pića:

Pivo – Kad god se sastavlja lista alkoholnih pića koje trebaju izbjegavati osobe koje imaju problema sa kilogramima pivo je gotovo uvijek na takvom popisu. Puno kalorija u kratkom roku za koje ćete se morati posebno namučiti da ih potrošite.

Vino – Čaša vina poslije obroka je nekim ljudima i uobičajena aktivnost, no, ono o čemu ne razmišljaju je to što jedna čaša vina ima oko 80 kalorija. Jedna čaša vam neće pretjerano utjecati na kilažu, ali ne bi bilo loše da pripazite na svaku sljedeću.

Votka – Ljubiteljima ovog alkoholnog pića je vjerojatno čudno što radi na popisu pića koja debljaju, no, vjerojatno nisu znali da samo jedna čašica votke ima oko 60 kalorija (samo votka bez dodataka) koje uglavnom u organizam unesete u vrlo kratkom roku.

Viski – Viski ima gotovo isto kalorija kao votka, no, razlika je u tome što se viski uglavnom sporije pije i kalorije ne dolaze u vaš organizam odjednom pa se brže i potroše, pogotovo ukoliko se dodatno i krećete, plešete i sl.

Likeri – Prosječna čaša likera je oko 25ml a u toj količini je otprilike 70-90 kalorija koje unosite u svoj organizam.

Cideri – Vjerojatno vas ne iznenađuje što su cideri na ovoj listi budući da je poznato da oni sadrže velike količine kalorija. Prosječna boca od 500ml ima 180-230 kalorija što vam je kao i da pojedete veću količinu biskvita. Stoga, ukoliko ste na dijeti izbjegavajte ovo piće.

Ako imate problema s mršavljenjem, bez obzira što pazite što jedete, krivca možete potražiti u alkoholnim pićima koja su među ostalim i navedena iznad. Kada se radi o njima, ne debljaju vas samo kalorije, različita istraživanja su pokazala da su mehanizmi njihovog djelovanja mnogo širi od samih kalorija. Naravno, uvijek treba uzeti u obzir da je svaka osoba različita. I dok pića mogu kod nekih osoba dovesti do ozbiljnih problema s težinom, neka druga osoba možda neće ni zamijetiti njihov učinak na kilograme. Na to kako vaše tijelo reagira na pića navedena iznad ovisit će o vašoj dobi, spolu, postojećim zdravstvenim stanjima, koliko često ih konzumirate, kakva je vaša uobičajena prehrana, te o vašoj genetici.

Kada konzumirate pića koja sadrže alkohol, ne samo da se debljate od kalorija koje imaju u sebi, nego ona sprječavaju tijelo da sagorijeva kalorije. Vaše tijelo se usmjerava na sagorijevanje alkohola i njegovu razgradnju, a ne potrošnju kalorija. Zbog toga tijelo na potpuno drugačiji način sprema kalorije koje unosimo pićima, od kalorija koja se unose hranom. S druge strane, ako pređete razinu umjerenosti, može doći i do oštećenja jetre, a to opet utječe na metabolizam, na sposobnost tijela da razgrađuje masnoće i ugljikohidrate. Zbog toga se kalorije iz piša računaju skoro pa duplo, nego iz uobičajene hrane.

Znate li da su kupovni sokovi i općenito pića na prvom mjestu viška kalorije koje osobe unose u organizam. Sljedeći put kada posegnete za nekim pićem, bilo alkoholnim, bilo kupovnim sokom, radije razmislite o nekoj zamjenskoj opciji koja neće biti toliko kalorična.

  • Probajte piti vodu – Bilo sa slavine, iz boce ili gazirana, voda uvijek ima 0 kalorija.
  • Ako vam treba više okusa iscijedite limun u vodu, ili možete dodati kriške naranče, limete ili krastavca u vodu.
  • Limun ili drugo vode možete dodati i u mineralnu vodu i tako dobiti više okusa u manje kalorija.
  • Nemojte posezati za sokovima. Kupovni sokovi imaju jednako kalorija kao i navedena pića iznad. Možete napraviti sami svoj nisko kalorični sok, tako da iscijedite voće i pomiješate s mineralnom.

Vezano: