Kako pronaći posao u doba korona krize [ KARIJERA ]

Kako pronaći posao u doba korona krize

Potraga za poslom nikad nije bila lagana, a u novoj situaciji s korona krizom dodatno se zakomplicirala.

Mnogo ljudi je ostalo bez posla, a mnogi sektori ne znaju što ih čeka i teško je i kompanijama raditi planove i nova zapošljavanja…

Kako u ovoj situaciji pronaći novi posao?

Morate biti spremni da situacija nije kakva je do sada bila i da vrijede nova pravila.

Budite strpljivi, spremni da sve traje duže nego obično. Mnogi rade od kuće, te tako i odjeli ljudskih resursa, situacija je i njima kompliciranija, a s obzirom na porast nezaposlenosti povećava se i broj osoba koji šalju životopise za radna mjesta te im treba više vremena da sve obrade.
Ukoliko tražite posao ili ćete početi tražiti novi posao budite spremni na telefonske razgovore za posao i video razgovore, instalirajte Skype i Zoome i naučite se njima dobro koristiti.

U svakom slučaju nemojte očekivati brze odgovore, a prilagodite i svoje financije tome da ćete možda duže tražiti posao.

Razmislite o alternativama, da li ćete se prijaviti i za neke poslove za kojima je veća potražnja kako biste mogli čekati novi posao. Također, postoje li neke opcije za posao s pola radnog vremena?

Proširite vidike, razmislite da li možete raditi u nekom drugom području koje vam do sada nije trebalo ili nije bilo opcija.

Realno procijenite svoje financijsko stanje, te ukoliko ne možete dugo čekati posao pokušajte naći nešto drugo, ponudite svoje usluge na drugim područjima na kojima možete.

Iskoristite vrijeme za druge stvari dok čekate, usavršavajte se, upišite online tečajeve, učite samostalno nove stvari.

Pratit oglase, proučavajte i pokušajte sažeti što se traži. Možda vam neki poslovi po nazivu ne bi bili prva ideja ili smatrate da nisu za vas, no pogledajte bolje opis radnog mjesta. Možda se u njemu pronađete.

Iako je kriza donijele probleme pri zapošljavanju i veću razinu nesigurnosti na tržištu, mnogi segmenti imaju manjak radne snage i traže radnike. Pogledajte koji su to segmenti i da li se na određeni način uklapate u neke od tih profila.

Opisi radnih mjesta su se posljednjih godina, ako ne i zadnjem desetljeću značajno promijenili. Nazivi i klasifikacije radnih mjesta nisu kao prije. Ako niste bili već neko vrijeme na tržištu rada, odnosno niste pratili oglase, možda to niste primijetili. Mnoga radna mjesta ne postoje s opisima s kakvima su postojala prije 10, 20 ili više godina. Čak i ako još uvijek u mnogim firmama se koriste neki stariji nazivi, mnoge su ih promijenile. Stoga vam se može činiti da neko radno mjesto nije odgovarajuće vašim kvalifikacija, samo zato što ste pročitali naziv radnog mjesta. Stoga posebno u početku dok ne uhvatite ritam, pogledajte različite natječaje, proučite što traže, a onda ćete s vremenom dobiti drugačiju percepciju.

Napravite popis firmi koji vas najviše zanima i provjeravajte njihove stranice, ponekad samo tamo objave natječaje. Ili uključite opciju da vam stižu obavijesti kada objave novi natječaj.

Provjerite natječaje i na LinkedInu. Mnoge firme objavljuju natječaje tamo bez da ih dodatno oglase na portalima za zapošljavanje.

Razgovarajte s ljudima o poslovima. Čak i sada kada je kriza mnoge firme nude novčane naknade zaposlenicima koji preporuče nove radnike. Sama ta činjenica govori da na mnogim segmentima tržišta postoji nedostatak radne snage.

Modernizirajte životopis. Dopunite životopis, prilagodite ga novim opisima radnih mjesta, možda ga trebate i redizajnirati. Ponekad se čini da je životopis dobar, no, kada se napravi novi, modernijeg izgleda, shvatite koliko je prošli bio loš Stoga odvojite vremena i eksperimentirajte s dizajnima životopisa.

Ako imate veće rupe u životopisu, naglasite radno mjesto, a godine početka i kraja rada stavite u drugi plan, kako ne bi odmah privlačile pažnju.

Vezano: