29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

20+ savjeta za traženje posla [ KARIJERA ]

Nitko vam ne može pomoći jednim savjetom da pronađete posao...

Traženje posla

Nitko vam ne može pomoći jednim savjetom da pronađete posao, ali uz sustavan pristup i mnogo dobrih savjeta značajno povećavate svoje šanse i stječete prednost pred konkurencijom.

Što je najvažnije za traženje posla

–          Radite na svojim interesima. Usavršavajte se na područjima koja vas zanimaju.  Koje su vaše najjače osobine? Koji su vaši hobiji? Najbolje bi bilo usavršavati se na onim područjima koja vas zaista zanimaju. Dakle, kod traženja posla uskladite svoje interese s karijernim planovima. Iako se čini da danas za svaki posao moraš znati sve, specijalizacija je još uvijek jako bitna, stoga se najviše fokusirajte na jedan određeni dio u kojem ćete biti najbolji.

–          Pronađite svoju konkurentsku prednost – to znači da morate naći nešto u čemu ste bolji od sličnih kandidata. To nije lako, i drugi kandidati pokušavaju isto. Morat ćete se dodatno potruditi, ali i povećati šanse za posao. Npr. nemojte se usavršavati samo u engleskom jeziku, pogledajte što se još traži i učite osnove nekog drugog jezika. Kada tražite posao, pronađite i nešto ključno na sebi što možete razvijati, a što će vam dati prednost u odnosu na druge kandidate.

–          Napišite dobar životopis.  Za traženje posla životopis je ključan. Nije važno jeste li radili na dvadeset poslova ili tražite prvi, životopis morate imati. Za svako radno mjesto na koje se prijavljujete napišite novi životopis. U njega uključite samo one informacije koje su relevantne za određeni posao.

–          Tražite veze.  Kada tražite posao, trebate ga tražiti na svim stranama. Pitajte svoje profesore, obitelj i prijatelje imaju li kakve kontakte koji vam mogu pomoći pronaći zaposlenje. Dajte im kopiju svojeg životopisa. Nemojte ignorirati Zavod za zapošljavanje. Razgovarajte sa savjetnikom o mogućnostima.

–          Kontaktirajte poduzeća u kojima biste voljeli raditi.  Traženje posla ne može se svesti na javljanje na oglase. Čak i ako nemaju raspisane natječaje poduzećima u kojima biste voljeli raditi pošaljite zamolbu. Praksa nekih poduzeća je da imaju kontinuirano otvorene općenite natječaje, a kad se pojavi slobodno radno mjesto na razgovor se pozivaju kandidati koji odgovaraju uvjetima bez dodatnog prikupljanja zamolbi. Možete je poslati poštom, e-mailom, faksom ili nazvati telefonski. Često se na web stranicama poduzeća mogu naći upitnici koje trebate ispuniti i poslati.

–     Nemojte samo tražiti oglase, nego opsežno istražujte. Informacije o najboljim radnim mjestima često su tajna. Prikupljajte informacije sa svih mogućih strana o slobodnim mjestima, potencijalnim poslodavcima. Traženje posla ne može biti samo posjećivanje stranica s natječajima.

–     Napravite online potporu. LinkedIn, Twitter, Facebook ili profili na stranicama za potragu posla mogu vam pomoći pri traženju posla.

–     Postavite dnevne ciljeve i ostvarujte ih. Ovo je jedna od krucijalnih točaka. Ako već dugo tražite posao sigurno vas je lako omesti jer sve vam je drugo zanimljivije. Definirajte točne poslove koje trebate dnevno obaviti vezano uz traženje posla.

–     Nemojte se osamljivati. Ako ste nezaposleni i živite sami traženje posla se može činiti beskonačnom i besciljnom. Pokušajte ostati u vezi s osobama vašeg kruga zanimanja i razmjenjujte iskustva.

–  Pripremite se za svaki razgovor. Prođite kroz tipična pitanja koja se postavljaju na razgovoru za posao, a bilo bi dobro kada biste se raspitali i kod prijatelja koji tamo rade ili su radili, te potražite maksimalan broj informacija na internetu i po forumima o poduzeću u koje idete na razgovor.

14 praktičnih savjeta kod traženja novog posla

Osim ako ne spadate u malobrojne sretnike koji imaju vrlo traženo zanimanje, potraga za novim poslom može biti vrlo frustrirajuća i veliki izazov. Ali traženje novog posla sebi možete olakšati praktičnim savjetima koje navodimo ispod.

-1- Započnite sa samoispitivanjem. Prije nego što pođete tražiti posao odvojite vremena kako biste proučili koje su vaše najjače strane, slabosti, te gdje su vaša najjača postignuća.

-2- Nemojte samo tražiti oglase, nego opsežno istražujte. Informacije o najboljim radnim mjestima često su tajna. Prikupljajte informacije sa svih mogućih strana o slobodnim mjestima, potencijalnim poslodavcima. Također, ne zaboravite urediti svoj životopis.

-3- Pišite, prepravljate i prilagođavajte svoj životopis. Vaš životopis je najvažnija alatka pri potrazi posla, stoga ga prilagodite svakom novom radnom mjestu za koje se prijavljujete, te se usredotočite na ključna znanja i vještine koje su potrebne za konkretno radno mjesto na koje se prijavljujete.

-4- Napravite online potporu. LinkedIn, Twitter, Facebook ili profili na stranicama za potragu posla mogu vam pomoći pri potrazi.

-5- Organizirajte se. Prije nego se pođete prijavljivati za poslove i ići na razgovore odvojite vremena kako biste definirali sustav koji će biti učinkovit u vašem slučaju. Možete definirati na kakve poslove ćete se prijavljivati, na kakve nećete, kojim tempom ćete slati zamolbe i sl.

-6- Izgrađujte i kultivirajte mrežu svojih kontakata. Uz sebe biste trebali imati ljude koji su vam voljni i koji vam mogu pomoći, što bi trebalo voditi do većeg broja prilika za posao.

-7- Učite i usavršavajte se. I dok tražite posao postoje znanja koja možete stjecati. Upišite se na besplatne online tečajeve i proučavajte literaturu iz područja na kojem biste željeli napredovati.

-8- Postavite dnevne ciljeve i ostvarujte ih. Ovo je jedna od krucijalnih točaka. Ako već dugo tražite posao sigurno vas je lako omesti jer sve vam je drugo zanimljivije. Definirajte točne poslove koje trebate dnevno obaviti vezano uz traženje posla.

-9- Nemojte se osamljivati. Ako ste nezaposleni i živite sami potraga za poslom se može činiti beskonačnom i besciljnom. Pokušajte ostati u vezi s osobama vašeg kruga zanimanja i razmjenjujte iskustva.

-10- Pripremite se za svaki razgovor. Prođite kroz tipična pitanja koja se postavljaju na razgovoru za posao, a bilo bi dobro kada biste se raspitali i kod prijatelja koji tamo rade ili su radili, te potražite maksimalan broj informacija na internetu i po forumima o poduzeću u koje idete na razgovor.

-11- Napravite popis. Proučite mapu i ulicu gdje idete, prikladno se odjenite, budite uredni, dođite 10 minuta ranije, pozdravite sve srdačno (od recepcionara do managera), koristite pozitivan govor tijela, nemojte se izvaljivati u stolcu, uspostavite kontakt očima, samopouzdano odgovarajte na postavljena pitanja, pitajte ono što vam nije jasno, te završite razgovor s upitom o sljedećim koracima procesa.

-12- Napišite zahvalu. Kratka bilješka zahvale koja će naglasiti vaš interes za posao, neće imati presudnu ulogu u dobivanju posla, ali će vam pomoći da se izdvojite iz većine jer se rijetko tko sjeti napraviti to.

-13- Ostanite u kontaktu. Ako je ikako moguće ostanite u kontaktu s osobom koja vas zapošljava. Ne trebate biti napadni, ali na pristojan način smijete pitati do kud su stigli u procesu odlučivanja

-14- Očekujte da će potraga za poslom trajati mnogo duže nego što ste ikad zamišljali.

Što vas ometa u traženju posla

Kod traženja posla morate biti disciplinirani i smanjiti utjecaj svega onog što vas ometa u traženju posla. Ovo su samo neke od najčešćih stvari:

Surfanje internetom – Koliko vremena za kompjuterom provedete surfajući, čitajući nevažne podatke, tražeći nepotrebne informacije, igrajući igrice… Tu su i Facebook i druge društvene mreže. Naravno, da ne trebate sve to potpuno izbaciti. Ali mjerite vrijeme, koliko provedete sati u tim aktivnostima, a koliko u traženju posla?! Veći dio vremena morate potrošiti na traženje posla nego na surfanje.

Neprestano provjeravanje maila – Kada tražite posao i šaljete zamolbe vjerojatno češće nego ikada provjeravate mailove. No, sada vam treba više vremena za traženje posla i možda neko usavršavanje. Inbox se neće napuniti kroz 10 minuta. Ako svakih 10 minuta provjeravate mailove trošite previše vremena na to, a posebno što vjerojatno češće dobijete privatni mail na koji morate odgovoriti, nego neki poslovni, te će vam i ti privatni mailovi oduzimati vrijeme. Napravite plan da mailove provjerite ujutro, sredinom dana i popodne. To će biti dovoljno.

Chat – Krenete u potragu za oglasima za posao i onda se prijavite na chat i prije nego što ste primijetili potrošili ste sat ili dva na dopisivanje s nekim. Kada ste sjeli za kompjuter s ciljem traženja posla nemojte se ulogiravati na chat. Tako ćete imati više vremena i biti odmorniji za potragu.

Kuhanje ručka – U jednom istraživanju kako nezaposleni provode dan većina je objasnila da ujutro traži recepte što će kuhati taj dan, potom ide u nabavku i popodne kuha. Aktivnost koju su prije obavljali u sat ili dva sada je cjelodnevna aktivnost. Slično je bilo i s drugim opisanim aktivnostima. Kod traženja posla, većinu vremena trebate tražiti posao. To vam nije usputna aktivnost.

Prijavljivanje na neodgovarajuće oglase – Dobro je da ste ambiciozni i spremni na promjenu posla i na taj način širite svoje mogućnosti za pronalazak posla. Ali slanje bezbroj životopisa na sva moguća otvorena radna mjesta za koje nemate nikakve podloge je pretjerivanje.
Slanje takvih životopisa djelovat ćete negativno jer ćete u jednom trenutku shvatiti da ste poslali preko 1000 životopisa, a da niste pronašli posao. Istovremeno od kvantitete ćete zanemariti kvalitetu i nećete se posvetiti dovoljno svakom poslanom životopisu.

Pretjerana briga – Nije vam lako, pronaći posao je teško i toga ste svjesni. Ali pretjerana briga vas vodi do toga da poželite odustati i uopće ne tražiti posao jer je to jako teško, jer je nemoguće pronaći posao… Budite realni gledajući na svoje kvalifikacije. Posvetite dovoljno vremena traženju posla, svaki životopis i molbu prilagodite poslu za koji ih šaljete. Potražite na internetu neke besplatne edukacije i usavršavajte se.

Pravila kod traženja posla koja smijete prekršiti

Jedino pravilo kod pisanja životopisa od kojeg nikako ne smijete odstupiti je gramatički i pravopisno korektan životopis.

Ostala su pravila nešto fleksibilnija i mogu se učiniti iznimke:

Pravilo br. 1. – Životopis napišite na jednoj stranici –

Iznimka: Ako tražite posao, a imate visoko obrazovanje, usavršavanje i više od pet godina radnog iskustva, tada vam jedna stranica možda jednostavno neće biti dovoljna.

Pravilo br. 2. – Izbjegavajte slanje životopisa u fancy formatu –

Iznimka: Ako se prijavljujete na natječaj za kreativno radno mjesto, poput dizajnera i sl. tada je uredu poslati životopis jedinstvenog dizajna i formata.

Pravilo br. 3. – Nemojte se prijavljivati za posao za koji nemate traženo iskustvo –

Iznimka: Poslodavci se vrlo često povode za intuicijom kada zapošljavaju novog radnika, pa ako mislite kako imate osobnost kojom ćete se istaknuti tada pošaljite zamolbu u svakom slučaju.

Pravilo br. 4. – Pripremite govor o sebi i svojim kvalitetama –

Iznimka: Kada vam poslodavac kaže: „Recite nešto o sebi“, tada odgovor prilagodite situaciji i poziciji za koju se natječete. To je mnogo bolje nego ponoviti ono što ste pripremili ili što piše u životopisu.

Pravilo br. 5. – Nikad nemojte reći ništa negativno o bivšem poslodavcu –

Iznimka: Ako su negativni detalji činjenično stanje i objektivno točni tada ih možete iznijeti, npr. ako ste napustiti posao u vrlo kratkom roku jer je bivši šef ulazio u vašu privatnost i sl.

Savjeti da nađete bolji posao u doba recesije

Novi posao nije lako naći nikad, a posebno ne u doba ekonomske recesije kada se čini gotovo nemogućom misijom. Ipak, nevažno koliko gospodarstvo bilo u krizi, za one ljude koji se žele potruditi vjerojatno ima mjesta.

-1- Budite proaktivni –

Možete zbog kombinacije lijenosti i lošeg gospodarskog stanja ne poduzimati ništa da pronađete posao. Međutim, u kriznim vremenima morate se još više aktivirati, a posebno biti proaktivniji nego obično.

-2- Probajte nešto novo –

Ako u svome zanimanju nikako ne uspijevate pronaći posao, promijenite zanimanje. Usavršavajte se i dodajte nove stvari u svoj životopis.

-3- Tražite nove načine zarade –

Nikad nećete naći bolji posao ako sve slobodno vrijeme trošite na brigu kako platiti račune sljedeći mjesec. Očaj nije privlačan ni poslodavcima. Potrudite se pronaći nove načine za dodatnu zaradu, bilo da ćete prodavati višak poljoprivrednih proizvoda na tržnici ili davati instrukcije. Sigurno postoji nešto što znate raditi, a da je netko to spreman platiti.

-4- Promijenite mjesto stanovanja –

Ovo nije nikad poželjan savjet, ali ako ne možete pronaći posao u jednom gradu, javljajte se na natječaje u nekom drugom. Možda će novi grad otvoriti nove mogućnosti za vas.

-5- Promijenite gledište –

Možda ne morate baš naći posao u sektoru koji želite. Primjerice inženjeri sve teže pronalaze posao u gospodarskom sektoru, ali u edukativnom za njih još uvijek ima mjesta. Možda to nije toliko loša opcija, bez obzira što je plaća manja, budući da zaposlenje u edukaciji omogućava stabilnost i dugoročne poslove. Naravno, morat ćete se dodatno obrazovati i položiti ispite, ali ako već imate fakultet, možete biti u učionicama do sljedećeg semestra.

-6- Pomažite drugima –

Bolji posao na prvi pogled malo ima zajedničkog s volontiranjem, ali ako vidite posao koji vama ne odgovara, a znate da bi nekom prijatelju bolje odgovarao pošaljite mu link. Tako ćete stvoriti mrežu, a u konačnici možda i vama netko pošalje natječaj za posao koji bi baš vama odgovarao.

Vezano: