Traženje posla

      Nema komentara na Traženje posla

Oglas

Traženje posla

Nitko vam ne može pomoći jednim savjetom da pronađete posao, ali uz sustavan pristup i mnogo dobrih savjeta značajno povećavate svoje šanse i stječete prednost pred konkurencijom.

Što je najvažnije za traženje posla

–          Radite na svojim interesima. Usavršavajte se na područjima koja vas zanimaju.  Koje su vaše najjače osobine? Koji su vaši hobiji? Najbolje bi bilo usavršavati se na onim područjima koja vas zaista zanimaju. Dakle, kod traženja posla uskladite svoje interese s karijernim planovima. Iako se čini da danas za svaki posao moraš znati sve, specijalizacija je još uvijek jako bitna, stoga se najviše fokusirajte na jedan određeni dio u kojem ćete biti najbolji.

–          Pronađite svoju konkurentsku prednost – to znači da morate naći nešto u čemu ste bolji od sličnih kandidata. To nije lako, i drugi kandidati pokušavaju isto. Morat ćete se dodatno potruditi, ali i povećati šanse za posao. Npr. nemojte se usavršavati samo u engleskom jeziku, pogledajte što se još traži i učite osnove nekog drugog jezika. Kada tražite posao, pronađite i nešto ključno na sebi što možete razvijati, a što će vam dati prednost u odnosu na druge kandidate.

–          Napišite dobar životopis.  Za traženje posla životopis je ključan. Nije važno jeste li radili na dvadeset poslova ili tražite prvi, životopis morate imati. Za svako radno mjesto na koje se prijavljujete napišite novi životopis. U njega uključite samo one informacije koje su relevantne za određeni posao.

–          Tražite veze.  Kada tražite posao, trebate ga tražiti na svim stranama. Pitajte svoje profesore, obitelj i prijatelje imaju li kakve kontakte koji vam mogu pomoći pronaći zaposlenje. Dajte im kopiju svojeg životopisa. Nemojte ignorirati Zavod za zapošljavanje. Razgovarajte sa savjetnikom o mogućnostima.

–          Kontaktirajte poduzeća u kojima biste voljeli raditi.  Traženje posla ne može se svesti na javljanje na oglase. Čak i ako nemaju raspisane natječaje poduzećima u kojima biste voljeli raditi pošaljite zamolbu. Praksa nekih poduzeća je da imaju kontinuirano otvorene općenite natječaje, a kad se pojavi slobodno radno mjesto na razgovor se pozivaju kandidati koji odgovaraju uvjetima bez dodatnog prikupljanja zamolbi. Možete je poslati poštom, e-mailom, faksom ili nazvati telefonski. Često se na web stranicama poduzeća mogu naći upitnici koje trebate ispuniti i poslati.

–     Nemojte samo tražiti oglase, nego opsežno istražujte. Informacije o najboljim radnim mjestima često su tajna. Prikupljajte informacije sa svih mogućih strana o slobodnim mjestima, potencijalnim poslodavcima. Traženje posla ne može biti samo posjećivanje stranica s natječajima.

–     Napravite online potporu. LinkedIn, Twitter, Facebook ili profili na stranicama za potragu posla mogu vam pomoći pri traženju posla.

–     Postavite dnevne ciljeve i ostvarujte ih. Ovo je jedna od krucijalnih točaka. Ako već dugo tražite posao sigurno vas je lako omesti jer sve vam je drugo zanimljivije. Definirajte točne poslove koje trebate dnevno obaviti vezano uz traženje posla.

–     Nemojte se osamljivati. Ako ste nezaposleni i živite sami traženje posla se može činiti beskonačnom i besciljnom. Pokušajte ostati u vezi s osobama vašeg kruga zanimanja i razmjenjujte iskustva.

–  Pripremite se za svaki razgovor. Prođite kroz tipična pitanja koja se postavljaju na razgovoru za posao, a bilo bi dobro kada biste se raspitali i kod prijatelja koji tamo rade ili su radili, te potražite maksimalan broj informacija na internetu i po forumima o poduzeću u koje idete na razgovor.

Više o traženju posla:
Kako napisati životopis?
Na razgovoru za posao
Kako pronaći posao
14 praktičnih savjeta kod traženja novog posla
Pravila kod traženja posla koja smijete prekršiti
Što najviše ometa pri traženju posla
DA i NE traženja posla putem društvenih mreža
Kako do iskustva prije prvog posla?!
Frizure za traženje posla
Kako se studenti mogu pripremiti za traženje posla nakon fakulteta

Što vas ometa u traženju posla

Kod traženja posla morate biti disciplinirani i smanjiti utjecaj svega onog što vas ometa u traženju posla. Ovo su samo neke od najčešćih stvari:

Surfanje internetom – Koliko vremena za kompjuterom provedete surfajući, čitajući nevažne podatke, tražeći nepotrebne informacije, igrajući igrice… Tu su i Facebook i druge društvene mreže. Naravno, da ne trebate sve to potpuno izbaciti. Ali mjerite vrijeme, koliko provedete sati u tim aktivnostima, a koliko u traženju posla?! Veći dio vremena morate potrošiti na traženje posla nego na surfanje.

Neprestano provjeravanje maila – Kada tražite posao i šaljete zamolbe vjerojatno češće nego ikada provjeravate mailove. No, sada vam treba više vremena za traženje posla i možda neko usavršavanje. Inbox se neće napuniti kroz 10 minuta. Ako svakih 10 minuta provjeravate mailove trošite previše vremena na to, a posebno što vjerojatno češće dobijete privatni mail na koji morate odgovoriti, nego neki poslovni, te će vam i ti privatni mailovi oduzimati vrijeme. Napravite plan da mailove provjerite ujutro, sredinom dana i popodne. To će biti dovoljno.

Chat – Krenete u potragu za oglasima za posao i onda se prijavite na chat i prije nego što ste primijetili potrošili ste sat ili dva na dopisivanje s nekim. Kada ste sjeli za kompjuter s ciljem traženja posla nemojte se ulogiravati na chat. Tako ćete imati više vremena i biti odmorniji za potragu.

Kuhanje ručka – U jednom istraživanju kako nezaposleni provode dan većina je objasnila da ujutro traži recepte što će kuhati taj dan, potom ide u nabavku i popodne kuha. Aktivnost koju su prije obavljali u sat ili dva sada je cjelodnevna aktivnost. Slično je bilo i s drugim opisanim aktivnostima. Kod traženja posla, većinu vremena trebate tražiti posao. To vam nije usputna aktivnost.

Prijavljivanje na neodgovarajuće oglase – Dobro je da ste ambiciozni i spremni na promjenu posla i na taj način širite svoje mogućnosti za pronalazak posla. Ali slanje bezbroj životopisa na sva moguća otvorena radna mjesta za koje nemate nikakve podloge je pretjerivanje.
Slanje takvih životopisa djelovat ćete negativno jer ćete u jednom trenutku shvatiti da ste poslali preko 1000 životopisa, a da niste pronašli posao. Istovremeno od kvantitete ćete zanemariti kvalitetu i nećete se posvetiti dovoljno svakom poslanom životopisu.

Pretjerana briga – Nije vam lako, pronaći posao je teško i toga ste svjesni. Ali pretjerana briga vas vodi do toga da poželite odustati i uopće ne tražiti posao jer je to jako teško, jer je nemoguće pronaći posao… Budite realni gledajući na svoje kvalifikacije. Posvetite dovoljno vremena traženju posla, svaki životopis i molbu prilagodite poslu za koji ih šaljete. Potražite na internetu neke besplatne edukacije i usavršavajte se.

Ocjeni

Odgovori

*