19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako pronaći posao [ KARIJERA ]

Idealnog savjeta koji će vam pomoći da dobijete posao naravno nema. Osim o vašem trudu i zalaganju dosta toga ovisi i o sreći. Ipak vrijedi pokušati.

Kako pronaći posao

Pronaći posao uglavnom nije lagan proces, a posebno u vremenu krize. Idealnog savjeta koji će vam pomoći da dobijete posao naravno nema. Osim o vašem trudu i zalaganju dosta toga ovisi i o sreći. Ipak vrijedi pokušati.

–          Radite na svojim interesima. Usavršavajte se na područjima koja vas zanimaju.  Koje su vaše najjače osobine? Koji su vaši hobiji? Najbolje bi bilo usavršavati se na onim područjima koja vas zaista zanimaju. Dakle, uskladite svoje interese s karijernim planovima. Iako se čini da danas za svaki posao moraš znati sve, specijalizacija je još uvijek jako bitna, stoga se najviše fokusirajte na jedan određeni dio u kojem ćete biti najbolji. No, pokušajte uskladiti interese s onim što je bitno za vašu karijeru. Ako se želite usavršavati ili razvijati određene vještine, tada prvo izaberite one koje vam mogu pomoći u traženju posla. poznavanje neobičnog stranog jezika može biti prednost, no, razmislite da li i koliko se često taj jezik traži u vašem zanimanju. Možda vam se čini da neke uobičajene jezike poput njemačkog ili engleskoj znaju mnogi, no, ukoliko se oni najčešće traže u natječajima za posao u vašoj struci, možda je bolji izbor neki od tih jezika. Slično je i s kompjutorskim programima kao i s drugim vještinama.

–          Pronađite svoju konkurentsku prednost – to znači da morate naći nešto u čemu ste bolji od sličnih kandidata. To nije lako, i drugi kandidati pokušavaju isto. Morat ćete se dodatno potruditi, ali i povećati šanse za posao. Npr. nemojte se usavršavati samo u engleskom jeziku, pogledajte što se još traži i učite osnove nekog drugog jezika.

–          Napišite dobar životopis.  Nije važno jeste li radili na dvadeset poslova ili tražite prvi, životopis morate imati. Za svako radno mjesto na koje se prijavljujete napišite novi životopis. U njega uključite samo one informacije koje su relevantne za određeni posao. Životopis je vaš prvi kontakt s budućim poslodavcem, na temelju njega odlučuju da li će vas pozvati na razgovor za posao ili ne. Stoga se oko životopisa vrijedi potruditi. Pokušajte tražiti i drugo mišljenje. možda se vama nešto čini logično, no, možda je prepreka zbog koje vas ne zovu na razgovore za posao. Prilagodite životopis svakom radnom mjestu za koje se prijavljujete. Klasična pogreška je slanje istog životopisa na sve natječaje. Nisu svi natječaji isti, za svaki je bitno nešto drugo te naglasite u životopisu ono što je bitno.

–          Tražite veze.  Pitajte svoje profesore, obitelj i prijatelje imaju li kakve kontakte koji vam mogu pomoći pronaći zaposlenje. Ne mislimo da vas netko preko veze zaposli na neodgovarajuće mjesto, nego da vam netko da inforamciju gdje u nekoj firmi trebaju nekog vaših kvaliteta. Dajte im kopiju svojeg životopisa. Nemojte ignorirati Zavod za zapošljavanje. Razgovarajte sa savjetnikom o mogućnostima.

–          Pratite društvene mreže, mnogi natječaji se mogu pronaći na LinkedIn-u, web stranice koje objavljuju natječaje, ali i stranice poduzeća. Ponekad se radna mjesta objave samo na internetskim stranicama poduzeća.

–          Kontaktirajte poduzeća u kojima biste voljeli raditi.  Čak i ako nemaju raspisane natječaje poduzećima u kojima biste voljeli raditi pošaljite zamolbu. Praksa nekih poduzeća je da imaju kontinuirano otvorene općenite natječaje, a kad se pojavi slobodno radno mjesto na razgovor se pozivaju kandidati koji odgovaraju uvjetima bez dodatnog prikupljanja zamolbi. Možete je poslati poštom, e-mailom, faksom ili nazvati telefonski. Često se na web stranicama poduzeća mogu naći upitnici koje trebate ispuniti i poslati. Ponekad poduzeća natječaje objavljuje samo na svojim web stranicama, stoga provjerite  s vremena na vrijeme ima li slobodnih radnih mjesta.  Uvijek uzmite u obzir poduzeće kojem se obraćate, te njemu prilagodite način komunikacije. Zamolbu sastavite korektno, navodeći razloge zbog kojih se upravo njima obraćate. To ne smije biti nešto poput na burzi sam dugo, a roditelji me više ne mogu financirati.

Potraga za poslom nije jednostavna, treba biti uporan, ali istovremeno učiti iz svojih pogrešaka i pokušati kod sljedećeg natječaj ispraviti greške koje smo napravili.